Dođi u ZICER na Muzejski Hackathon i “hakiraj” etno baštinu!

09. 11. 2018.

Od 1. do 2. prosinca 2018. godine u našem Akceleratoru održava se Muzejski Hackathon: Hakiraj etnografsku baštinu!

Hackathon organizira Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom i Tehničkim veleučilištem u Zagrebu. Na događaj su pozvani IT ljubitelji – studenti, dizajneri, kreativni poduzetnici i ostali zainteresirani koji će se natjecati u izradi softverskog rješenja, korisničkog sučelja mobilne aplikacije za digitalno pripovijedanje, a sve u susret novome stalnom postavu Etnografskog muzeja. 

Hackathon, spoj dviju riječi: hack i marathon, zabavan je programerski maraton i inovativna prilika za sudionike da zajedničkim radom tijekom 24 sata pokažu svoje znanje i snalažljivost te kreiraju nove korisničke sadržaje u kojima će se produbiti doživljaj svakodnevnog života čovjeka u prošlosti, izradom zanimljivih aplikacija i virtualnih okružja.

Sudjelovanje u natječaju je dobrovoljno i prijavljeni natjecatelji neće plaćati kotizaciju.

U sklopu natjecanja izrađivat će se programersko rješenje u suradnji s Etnografskim muzejom i suradnicima s područja ICT sektora.

U prvom dijelu Hackathona stručnjaci iz Helsinkija prikazat će svoja iskustva, dok će stručnjaci iz Zagreba prikazati osnovnu ideju projekta. Sudionici će biti upoznati s etnološkim, povijesnim i estetskim vrijednostima muzejskih zbirki te će biti potaknuti na izradu inovativnih rješenja u „hackiranju“ sadržaja iz bogate baštine koja je sačuvana u fundusu Etnografskog muzeja u Zagrebu.
Nakon završenog programskog rješenja, natjecatelji će prezentirati i demonstrirati rezultate svoga rada nakon čega slijedi izbor i proglašenje najboljih!

Za tri najbolja rješenja bit će dodijeljene nagrade u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.

Hackathon će uz pomoć aktivne participacije građana na inovativan način pomoći pri kreiranju jednog od sadržaja novoga stalnog postava Etnografskog muzeja u Zagrebu te prezentiranju bogatog fundusa na potpuno nov i zanimljiv način. Nova rješenja korisnicima će omogućiti da uče na neposredan način kroz aktivno sudjelovanje te da steknu nova znanja i iskustva, rade u zanimljivom muzejskom okružju s interdisciplinarnim timom stručnjaka i povećaju mogućnost zapošljavanja.
Ovim projektom na inovativan način Etnografski muzej u Zagrebu pridružuje se obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. u Hrvatskoj i 100. Obljetnice Etnografskog muzeja 2019. 

Organizator ovog događaja je Etnografski muzej u Zagrebu – EMZ, a partneri su Tehničko veleučilište u Zagrebu – TVZ, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu te Helsinki City Muzej.

Muzejski Hackathon:  Hakiraj etnografsku baštinu! održat će se od subote, 1. prosinca od 10:00 do nedjelje, 2. prosinca 2018. do 15:00 sati prema ovdje dostupnom rasporedu.

Zainteresirani ste za sudjelovanjem? Prijavite se putem web stranice hackethno.com.hr.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...