Dođi u ZICER na Muzejski Hackathon i “hakiraj” etno baštinu!

09. 11. 2018.

Od 1. do 2. prosinca 2018. godine u našem Akceleratoru održava se Muzejski Hackathon: Hakiraj etnografsku baštinu!

Hackathon organizira Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom i Tehničkim veleučilištem u Zagrebu. Na događaj su pozvani IT ljubitelji – studenti, dizajneri, kreativni poduzetnici i ostali zainteresirani koji će se natjecati u izradi softverskog rješenja, korisničkog sučelja mobilne aplikacije za digitalno pripovijedanje, a sve u susret novome stalnom postavu Etnografskog muzeja. 

Hackathon, spoj dviju riječi: hack i marathon, zabavan je programerski maraton i inovativna prilika za sudionike da zajedničkim radom tijekom 24 sata pokažu svoje znanje i snalažljivost te kreiraju nove korisničke sadržaje u kojima će se produbiti doživljaj svakodnevnog života čovjeka u prošlosti, izradom zanimljivih aplikacija i virtualnih okružja.

Sudjelovanje u natječaju je dobrovoljno i prijavljeni natjecatelji neće plaćati kotizaciju.

U sklopu natjecanja izrađivat će se programersko rješenje u suradnji s Etnografskim muzejom i suradnicima s područja ICT sektora.

U prvom dijelu Hackathona stručnjaci iz Helsinkija prikazat će svoja iskustva, dok će stručnjaci iz Zagreba prikazati osnovnu ideju projekta. Sudionici će biti upoznati s etnološkim, povijesnim i estetskim vrijednostima muzejskih zbirki te će biti potaknuti na izradu inovativnih rješenja u „hackiranju“ sadržaja iz bogate baštine koja je sačuvana u fundusu Etnografskog muzeja u Zagrebu.
Nakon završenog programskog rješenja, natjecatelji će prezentirati i demonstrirati rezultate svoga rada nakon čega slijedi izbor i proglašenje najboljih!

Za tri najbolja rješenja bit će dodijeljene nagrade u ukupnom iznosu od 10.000,00 kuna.

Hackathon će uz pomoć aktivne participacije građana na inovativan način pomoći pri kreiranju jednog od sadržaja novoga stalnog postava Etnografskog muzeja u Zagrebu te prezentiranju bogatog fundusa na potpuno nov i zanimljiv način. Nova rješenja korisnicima će omogućiti da uče na neposredan način kroz aktivno sudjelovanje te da steknu nova znanja i iskustva, rade u zanimljivom muzejskom okružju s interdisciplinarnim timom stručnjaka i povećaju mogućnost zapošljavanja.
Ovim projektom na inovativan način Etnografski muzej u Zagrebu pridružuje se obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. u Hrvatskoj i 100. Obljetnice Etnografskog muzeja 2019. 

Organizator ovog događaja je Etnografski muzej u Zagrebu – EMZ, a partneri su Tehničko veleučilište u Zagrebu – TVZ, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu te Helsinki City Muzej.

Muzejski Hackathon:  Hakiraj etnografsku baštinu! održat će se od subote, 1. prosinca od 10:00 do nedjelje, 2. prosinca 2018. do 15:00 sati prema ovdje dostupnom rasporedu.

Zainteresirani ste za sudjelovanjem? Prijavite se putem web stranice hackethno.com.hr.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...