VR Pole proširuje virtualne horizonte!

04. 08. 2020.

Koliko ste puta zastali ispred info ploče određene lokacije ili građevine i poželjeli znati više no što puka informacija pruža?  VR Pole omogućuje drugačiji, dublji i sadržajniji doživljaj onoga što vidite. Kako? Odgovor čete doznati nastavite li čitati.

Kažu da čovjek koji nema mašte nema ni krila. U ovoj priči mašta je glavni lik. A ovakvo ljetno vrijeme potiče inspiraciju. Baš ta inspiracija za Milana Gudeljevića i Dragana Vejinovića postala je temelj uspješnog posla!

Prije par godina, usred ljetne žege, Dragan i Milan čuli su priče o događajima koji su se u tunelima pokraj Šibenika odvijali tijekom Drugog svjetskog rata. Sve je pozivalo na istraživanje.

Nakon mukotrpnih sat – dva hodanja napokon smo došli do tunela. Prizor nije bio impresivan. Falile su tu slike, priče, emocije…  govore nam Milan i Dragan koji su se ponukani doživljenim razočarenjem zapitali …pa zašto uz sve trenutno dostupne tehnologije ne bi mogli imati snažniji, virtualni doživljaj?

I tako je nastava ideja koja se pretvorila u inovativan tehnološki proizvod. Nosi ime VR Pole i svojevrstan je vremeplov. Zapravo je riječ o stupu za prikaz turističkih atrakcija u virtualnoj stvarnosti. Radi li se o dalekoj budućnosti ili o prošlosti, ovisi o vašim željama. Ovaj vremeplov premium je proizvod VR Polea, no ovi se inovatori izvrsno snalaze i u projektima izrade animacija, AR/VR aplikacija te 360 snimki za klijente.

ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory (prijave za novi ciklus upravo su u tijeku!!!) u samim počecima ovoj perspektivnoj ekipi bio je izvor znanja koja su im otvorila nove mogućnosti.

STARTUP FACTORY IZVOR JE MILIJUNA PRAKTIČNIH SAVJETA

Milan i Dragan 2017. godine sudjelovali su u Startup Factoryju. Tada su ulaskom u finale osigurali svoje mjesto u ZICER-u. O tim danima Milan kaže: Svakako jedan od “milijun praktičnih savjeta” koje smo tu dobili je kako uspješno pivotirati. Iako nam u trenutku kada smo pohađali program nije to zvučalo nešto posebno bitno, ispostavilo se da je dvije godine kasnije to stečeno znanje bilo ključno. Daleko od toga da je i mentorstvo pomoglo, i infrastruktura, i kontakti, i sve je to na jednoj jako visokoj razini. Ali upravo se hrpa tih sitnih lekcija, koje se možda u datom trenutku i ne odnose na vas i vašu tvrtku, kasnije pokažu presudnima. Kako vrijeme protječe, to znanje postaje ključno u vođenju uspješne tvrtke. Povukao bih tu paralelu s, recimo, plesom. Svi vole ples, no rijetki znaju plesati. Upravo je Startup Factory platforma koja te uči osnovne plesne korake, a na tebi je da li ćeš “hopsati na mjestu” ili ćeš uzeti naučeno i od toga napraviti koreografiju. 

VAŽNO JE PIVOTIRATI

Prilagođavati se tržišnim uvjetima presudno je za uspjeh. VR Pole tim ne odupire se trendovima, već ih stvara. Tako Milan s ponosom ističe:  Naša priča oko pivotiranja je ta da smo donijeli niz strateški ključnih odluka. Poput “all-in bacanja” u produkciju VR/AR, ali i 2D i 3D sadržaja. Tako smo gotovo instantno prepoznati na inozemnim tržištima po vrhunskoj produkciji animacija (pogotovo na području Velike Britanije), a veseli nas što nam se javlja sve više domaćih agencija i tvrtki koje s nama žele surađivati. Jedna od dobrih odluka je bila i nabava jedne od najmodernijih 360 VR kamera pa nas sve više tvrtki, institucija i pojedinaca angažira jer žele imati svoje prostore u 360 interaktivnom okruženju. Ako nastavimo ovim tempom u rujnu ćemo imati novi ciklus neplaniranog zapošljavanja!

UZ ODLIČAN TIM I PARTNERE NEMOGUĆE POSTAJE MOGUĆE

Milan i Dragan na svojim projektima ne rade sami. Prošlost i budućnost kroz virtualnu stvarnost zajedno grade s Tomislavom Belačićem, Domagojem Baronicom i Andrejom Šimunović.

Ono na što smo ponosni su partneri s kojima se izvrsno razumijemo i nadopunjavamo, pa se tako primjerice naši stupovi nalaze diljem Europe, poput ovih u dvorcu u Njemačkoj. Nažalost, VRPole tura sa stupovima u Zagrebu momentalno čeka bolja vremena ma da je od institucija poput Turističke zajednice dobila zeleno svjetlo. Iako je Zagreb možda odustao od nas, mi od Zagreba nismo i uporni smo u tome da upravo Zagreb bude prvi grad koji će dobiti ovakvu turu.- naglašava Dragan.

VR Pole je korisnik potpore Grada Zagreba za poduzetničke inovacije (za koju su nove prijave upravo u tijeku). Europska unije prepoznala je vrijednost ove inovacije, a njegov potencijal vidljiv je i u povučenim sredstvima EU fonda za mala i srednja poduzeća, koja su za razvoj prve svjetske javne VR ture za Grad Zagreb iznosila 1.7 milijuna kuna.

U IZAZOVNIM VREMENIMA PREPOZNALI SU PRILIKU I RAZVILI NOVA RJEŠENJA

Kako nas je sve zatekla ova situacija s potresom, covidom-19, i tko zna još s kakvim sve posljedicama, odlučili smo prilagoditi projekt izrade VR ture. Jedan od najvećih izazova bio je kako postići da projekt bude svima dostupan, a opet u skladu s “novo normalno” normama. Istraživanjem navika potencijalnih korisnika zaključili smo da je u trenutnoj situaciji mala vjerojatnost da bi ljudi koristili stupove na javnim površinama te da trenutno od tehnologije jedino 100% vjeruju vlastitim uređajima. – govori nam Milan.

Korak po korak, animaciju po animaciju, lokaciju po lokaciju… i stvorena je His Story Tour – Prva javna svjetska XR tura koja obuhvaća 14 povijesnih lokacija u Gradu Zagrebu, interaktivna je, ima vlastitog digitalnog vodiča i koristi sve elemente gamifikacije, treasure hunta i XR tehnologija. Ono što je najvažnije, ova će tura biti dostupna svima. Dragan i Milan zadovoljni su konačnim proizvodom, a mi smo sigurni kako će korisnici znati cijeniti uložen trud i rad.

I AMBICIOZNI CILJEVI UZ JASNU VIZIJU POSTAJU OSTVARIVI

VR Pole tim zna kamo ide. I zato će do cilja i stići! Milan kaže: Prvi cilj sada nam je zdravlje, a potom i  izrada minimalno 6 His Story tura za ostale hrvatske gradove i gradove u okruženju. I dodatni proboj na ostala EU tržišta u proizvodnji animacija i AR/VR sadržaja. Također, želimo postati druga najbolja kompanija za proizvodnju XR sadržaja u Hrvatskoj. Općenito, želimo mirno proći kroz 2021. i spremni dočekati 2022. To je godina u kojoj nas očekuje “boom” tehnologija kojim se mi bavimo, “boom” u svakom smislu te riječi.

A o tome ćemo pisati… uskoro!

Ostale novosti i projekti