VR Pole proširuje virtualne horizonte!

04. 08. 2020.

Koliko ste puta zastali ispred info ploče određene lokacije ili građevine i poželjeli znati više no što puka informacija pruža?  VR Pole omogućuje drugačiji, dublji i sadržajniji doživljaj onoga što vidite. Kako? Odgovor čete doznati nastavite li čitati.

Kažu da čovjek koji nema mašte nema ni krila. U ovoj priči mašta je glavni lik. A ovakvo ljetno vrijeme potiče inspiraciju. Baš ta inspiracija za Milana Gudeljevića i Dragana Vejinovića postala je temelj uspješnog posla!

Prije par godina, usred ljetne žege, Dragan i Milan čuli su priče o događajima koji su se u tunelima pokraj Šibenika odvijali tijekom Drugog svjetskog rata. Sve je pozivalo na istraživanje.

Nakon mukotrpnih sat – dva hodanja napokon smo došli do tunela. Prizor nije bio impresivan. Falile su tu slike, priče, emocije…  govore nam Milan i Dragan koji su se ponukani doživljenim razočarenjem zapitali …pa zašto uz sve trenutno dostupne tehnologije ne bi mogli imati snažniji, virtualni doživljaj?

I tako je nastava ideja koja se pretvorila u inovativan tehnološki proizvod. Nosi ime VR Pole i svojevrstan je vremeplov. Zapravo je riječ o stupu za prikaz turističkih atrakcija u virtualnoj stvarnosti. Radi li se o dalekoj budućnosti ili o prošlosti, ovisi o vašim željama. Ovaj vremeplov premium je proizvod VR Polea, no ovi se inovatori izvrsno snalaze i u projektima izrade animacija, AR/VR aplikacija te 360 snimki za klijente.

ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory (prijave za novi ciklus upravo su u tijeku!!!) u samim počecima ovoj perspektivnoj ekipi bio je izvor znanja koja su im otvorila nove mogućnosti.

STARTUP FACTORY IZVOR JE MILIJUNA PRAKTIČNIH SAVJETA

Milan i Dragan 2017. godine sudjelovali su u Startup Factoryju. Tada su ulaskom u finale osigurali svoje mjesto u ZICER-u. O tim danima Milan kaže: Svakako jedan od “milijun praktičnih savjeta” koje smo tu dobili je kako uspješno pivotirati. Iako nam u trenutku kada smo pohađali program nije to zvučalo nešto posebno bitno, ispostavilo se da je dvije godine kasnije to stečeno znanje bilo ključno. Daleko od toga da je i mentorstvo pomoglo, i infrastruktura, i kontakti, i sve je to na jednoj jako visokoj razini. Ali upravo se hrpa tih sitnih lekcija, koje se možda u datom trenutku i ne odnose na vas i vašu tvrtku, kasnije pokažu presudnima. Kako vrijeme protječe, to znanje postaje ključno u vođenju uspješne tvrtke. Povukao bih tu paralelu s, recimo, plesom. Svi vole ples, no rijetki znaju plesati. Upravo je Startup Factory platforma koja te uči osnovne plesne korake, a na tebi je da li ćeš “hopsati na mjestu” ili ćeš uzeti naučeno i od toga napraviti koreografiju. 

VAŽNO JE PIVOTIRATI

Prilagođavati se tržišnim uvjetima presudno je za uspjeh. VR Pole tim ne odupire se trendovima, već ih stvara. Tako Milan s ponosom ističe:  Naša priča oko pivotiranja je ta da smo donijeli niz strateški ključnih odluka. Poput “all-in bacanja” u produkciju VR/AR, ali i 2D i 3D sadržaja. Tako smo gotovo instantno prepoznati na inozemnim tržištima po vrhunskoj produkciji animacija (pogotovo na području Velike Britanije), a veseli nas što nam se javlja sve više domaćih agencija i tvrtki koje s nama žele surađivati. Jedna od dobrih odluka je bila i nabava jedne od najmodernijih 360 VR kamera pa nas sve više tvrtki, institucija i pojedinaca angažira jer žele imati svoje prostore u 360 interaktivnom okruženju. Ako nastavimo ovim tempom u rujnu ćemo imati novi ciklus neplaniranog zapošljavanja!

UZ ODLIČAN TIM I PARTNERE NEMOGUĆE POSTAJE MOGUĆE

Milan i Dragan na svojim projektima ne rade sami. Prošlost i budućnost kroz virtualnu stvarnost zajedno grade s Tomislavom Belačićem, Domagojem Baronicom i Andrejom Šimunović.

Ono na što smo ponosni su partneri s kojima se izvrsno razumijemo i nadopunjavamo, pa se tako primjerice naši stupovi nalaze diljem Europe, poput ovih u dvorcu u Njemačkoj. Nažalost, VRPole tura sa stupovima u Zagrebu momentalno čeka bolja vremena ma da je od institucija poput Turističke zajednice dobila zeleno svjetlo. Iako je Zagreb možda odustao od nas, mi od Zagreba nismo i uporni smo u tome da upravo Zagreb bude prvi grad koji će dobiti ovakvu turu.- naglašava Dragan.

VR Pole je korisnik potpore Grada Zagreba za poduzetničke inovacije (za koju su nove prijave upravo u tijeku). Europska unije prepoznala je vrijednost ove inovacije, a njegov potencijal vidljiv je i u povučenim sredstvima EU fonda za mala i srednja poduzeća, koja su za razvoj prve svjetske javne VR ture za Grad Zagreb iznosila 1.7 milijuna kuna.

U IZAZOVNIM VREMENIMA PREPOZNALI SU PRILIKU I RAZVILI NOVA RJEŠENJA

Kako nas je sve zatekla ova situacija s potresom, covidom-19, i tko zna još s kakvim sve posljedicama, odlučili smo prilagoditi projekt izrade VR ture. Jedan od najvećih izazova bio je kako postići da projekt bude svima dostupan, a opet u skladu s “novo normalno” normama. Istraživanjem navika potencijalnih korisnika zaključili smo da je u trenutnoj situaciji mala vjerojatnost da bi ljudi koristili stupove na javnim površinama te da trenutno od tehnologije jedino 100% vjeruju vlastitim uređajima. – govori nam Milan.

Korak po korak, animaciju po animaciju, lokaciju po lokaciju… i stvorena je His Story Tour – Prva javna svjetska XR tura koja obuhvaća 14 povijesnih lokacija u Gradu Zagrebu, interaktivna je, ima vlastitog digitalnog vodiča i koristi sve elemente gamifikacije, treasure hunta i XR tehnologija. Ono što je najvažnije, ova će tura biti dostupna svima. Dragan i Milan zadovoljni su konačnim proizvodom, a mi smo sigurni kako će korisnici znati cijeniti uložen trud i rad.

I AMBICIOZNI CILJEVI UZ JASNU VIZIJU POSTAJU OSTVARIVI

VR Pole tim zna kamo ide. I zato će do cilja i stići! Milan kaže: Prvi cilj sada nam je zdravlje, a potom i  izrada minimalno 6 His Story tura za ostale hrvatske gradove i gradove u okruženju. I dodatni proboj na ostala EU tržišta u proizvodnji animacija i AR/VR sadržaja. Također, želimo postati druga najbolja kompanija za proizvodnju XR sadržaja u Hrvatskoj. Općenito, želimo mirno proći kroz 2021. i spremni dočekati 2022. To je godina u kojoj nas očekuje “boom” tehnologija kojim se mi bavimo, “boom” u svakom smislu te riječi.

A o tome ćemo pisati… uskoro!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...