Uz poticajnu okolinu za razvoj inovacija do energetske efikasnosti

19. 12. 2018.

Dana 18. prosinca u Zagrebačkom inovacijskom centru održan je prvi sastanak međunarodnog projekta DANUBE ENERGY + čiji glavni cilj je stvaranje poticajne okoline za mlade inovatore koji kreiraju promjene u području energetske efikasnosti te pružanje podrške u razvoju visokotehnoloških tvrtki u dunavskoj regiji.

U svrhu zajedničkog mapiranja prilika, potreba i izazova u razvoju programa koji podupiru poduzetničke ideje, voditelj projekta DANUBE ENERGY + u Hrvatskoj Invento Capital Partners (OPTIMIZACIJA) u Zagrebačkom inovacijskom centru okupio je ključne dionike iz akademskog, gospodarskog i javnog sektora. 

Pored predstavljanja aktivnosti i partnera projekta imali smo priliku čuti više o trendovima i aktualnim izazovima u energetskom sektoru. U raspravi su sudjelovali dionici s iskustvom u radu sa studentima, gospodarstvenicima, te oni koji su već do sada uspješno proveli projekte koji unapređuju implementaciju inovativnih rješenja u energetski sektor. Kvaliteti rasprave tako su doprinijeli redom: Maja Pokrovac, direktorica Udruženja Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIE), Iva Gospodnetić, voditeljica FER-ov studentskog startup incubatora (SPOCK), Marko Helfrih, pomoćnik direktora Zagrebačkog inovacijskog centra te Alessia Pozzi, voditeljica Fonda UKF – Jedinstvo uz pomoć znanja. Posebno je bilo zanimljivo čuti stanare Zagrebačkog inovacijskog centra koji danas uspješno povezuju akademska iskustva i uvode ih u svoje poslovanje te time bilježe rast na globalnom tržištu. To su tvrtke Centar za razvoj održivih tehnologija – CROTEH koja u suradnji s partnerima trenutno razvija tehnologiju proizvodnje bioplina iz teško razgradivih otpadnih materijala industrije piva i tvrtka Creative Fields koja razvija alate za jednostavniju pripremu simulacija tokova fluida.

Tijekom rasprave naglašen je ograničavajući faktor postojećih zakona vezenih uz implementaciju kapitalnih projekata u području obnovljivih izvora energije. Ulaganja u istraživanje i razvoj su zanemariva obzirom da nedostaje potražnje iz industrije. Inovativne tvrtke koje su sudjelovale na današnjem sastanku većinu svojih rješenja plasiraju na međunarodno tržište. Zaključak je da su inovacije iz sektora energetike globalno prepoznate kao pokretač gospodarstva te da Hrvatska sa ljudskim kapacitetima, iskustvom i prirodnim bogatstvima ima neizmjeran potencijal razvoja u tom segmentu. 

Projekt Danube Energy+ ima za cilj u naredne tri godine uključiti mlade da s inovativnim i kreativnim poslovnim rješenjima doprinesu stvaranju preduvjeta za brži rast i razvoj ovog sektora.

Danube Energy+  ukupne vrijednosti preko 1,8 MIL EURA  je odobren za financiranje  sredstvima  Europske Unije kroz Interreg Danube Transnational Programme  te okuplja 16 organizacija iz 9 europskih država: Njemačke, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Češke, Ruminjske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske. Hrvatski partner je Optimizacija (Inveto Capital Partners) a pridruženi partner Zagrebački inovacijski centar (ZICER).

Glavni cilj projekta je stvaranje poticajne okoline za mlade inovatore koji kreiraju promjene u području održive energije te pružanje podrške u razvoju visokotehnoloških tvrtki u dunavskoj regiji.

Više informacija o projektu možete pronaći na poveznici.

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...