Uspješno završen premijerni ciklus najvećeg europskog clean tech akceleratora

27. 09. 2019.

Svježe investicije (među njima i milijunska domaćeg glavnog investitora), otvaranje podružnice u SAD-u i dogovorene suradnje s domaćim i međunarodnim klijentima neki su od uspjeha predstavljenih danas na završnici hrvatskog EIT Climate-KIC akceleratora. Ovaj šestomjesečni program katalizira rješenja koja odgovaraju na bitna pitanja ekološke krize i akcelerira startupove fokusirane na čiste tehnologije, a svoju je premijeru pod vodstvom ZICER-a ove godine doživio u Hrvatskoj.

„Danas su timovi pokazali da u Zagrebu i u Hrvatskoj mogu nastati rješenja koja će umanjiti klimatske promjene i koja pripadaju sferi čistih tehnologija. Takva rješenja su i globalno konkurentna. Naši su timovi uspješno izvršili ovaj akceleracijski program, dobili su nova znanja i kompetencije i mogu izaći na tržište“, na događaju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

„Svi znamo da su klimatske promjene i energija neki od ključnih izazova današnjice, a od lipnja ove godine Grad Zagreb ima svoj akcijski plan za energetski održivi razvoj kojim se uključujemo u borbu s tim globalnim problemom. Ponosni smo da smo intenzivno uključeni u ovo pitanje i zato će nam sve vaše inovacije i pronalasci jako dobro doći u budućnosti“, izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zaželjevši daljnji uspjeh prisutnim timovima.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. To je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, a od travnja do rujna se paralelno implementira u 12 europskih država. Na današnjem smo događaju, kroz pojedinačna predstavljanja, imali prilike vidjeti napredak šest timova i startupova koji su tijekom posljednjih šest mjeseci intenzivno razvijali svoje clean tech proizvode. Razvojem inovativnih rješenja oni aktivno sudjeluju u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni.

„Rad u akceleratoru nam je uvelike pomogao u oblikovanju poslovnog plana s kojim smo uspješno i u rekordnom vremenu pronašli investitora i zaključili prvu seed investiciju“, rekao je Hrvoje Boljar, suosnivač startupa Miret.

Svih šest timova kroz program je primilo financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 eura ovisno o stupnju razvoja. Neki od timova u posljednjim su tjednima akceleratora ostvarili i značajna ulaganja, a startup Ascalia prikupio je investiciju vrijednu 1,2 milijuna kuna.

EIT Climate-KIC Accelerator Croatia timovi:

Ascalia. Ascalia je zaokruženo rješenje za gradove i industriju koje im pomaže biti održivima, koristeći manje resursa i energije. Koristeći kombinaciju vlastitih uređaja, softvera i strojnog učenja, Ascalia pojednostavljuje i optimizira upravljanje i procese u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima.

Makabi Agritech. Tehnologija enkapsulacije s efektom 3 u 1 (zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) je inovacija zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način mogli bismo smanjiti onečišćenje i klimatske promjene te povećati biopotencijal proizvedene hrane.

Miret. Miret su ekološki najnaprednije tenisice u svijetu. Nudimo održivu alternativu na tržištu preplavljenom plastičnim i kožnim proizvodima. Želimo podići svijest o ekološkom problemu kojega predstavlja obućarska industrija te težimo postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće.

Naval Hydro. Razvoj cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatiziran pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu. Naš je cilj povećati dostupnost ove metode za uštedu gorive kako bi se proširila na veći broj brodova te pomogla u smanjenu emisije štetnih plinova iz industrije pomorskog prijevoza.

Urban Oasis. Naša težnja je ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir, kao sporedno središte vlastitog doma.

WePark. WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati parkirno mjesto unaprijed te platiti parking digitalno i po minuti parkinga.

Ostale novosti i projekti