Upoznajte pametni novčanik i nosivu tehnologiju iz Baggizma!

16. 06. 2017.

Još jedna inovativna tvrtka iz TPZ-a startala je s crowdfunding kampanjom. Riječ je o tvrtki Baggizmo koja je tek od nedavno dio TPZ-a. Donosimo vam njihovu poduzetničku priču!

Na samome početku željeli bi istaknuti kako je već u prva tri dana kampanje na Kickstarteru Baggizmo sakupio USD 12.000,00 od sveukupno USD 35.000,00 iznosa koji je zadan kao cilj kampanje. Također, Baggizmo se na Kickstarteru natječe u kategoriji tehnologije koja je najkonkuretnija, a kriteriji sudjelovanja najrigorozniji.

Kako bi bolje upoznali Baggizmo razgovarali smo s Ladislavom Jurićem, idejnim tvorcem Baggizmo pametne torbe i pametnog novčanika.

Na pitanje što je to zapravo Baggizmo te kako je sve započelo Ladislav nam je ispričao: Projekt sam pokrenuo spoznavši vlastitu potrebu za praktičnom muškom torbom koja bi bila namijenjena za svakodnevno nošenje osobnih mobilnih elektroničkih uređaja i sitnih predmeta. Okupivši tim suradnika osmislili smo torbu koja se neprestano može nositi bez ometanja radnih aktivnosti – primjerice tijekom vožnje automobila ili bicikla, a koja je ujedno ugodna za nošenje i omogućuje brzo rukovanje. Pored toga, njezine minimalističke linije vizualno odgovaraju različitim odjevnim stilovima muškaraca, skladno se uklapajući u uobičajene poslovno-privatne okvire.

Krenuti od ideje i vizije nečega što ćete u konačnici producirati kao stvaran proizvod nije nimalo lagan zadatak. Posvećenost tima kroz cijelo vrijeme razvoja bila je od neizmjerne važnosti, a njihova želja za savršenim i idealnim u konačnici je utkana u Baggizmo. No, od samoga smo se početka susreli s problemom pronalaska partnera koji bi nas mogao pratiti s izradom prototipa, razvojem krojeva i šivanjem, odnosno kroz proizvodnju prve serije. Tada smo još bili nepoznat brand i gotovo nitko nas nije doživljavao ozbiljno. S podsmjehom su nas odbijali te nisu vjerovali u veliku proizvodnju i međunarodni doseg. Kako bi projektu osigurali financijaka sredstva 1.lipnja 2015. godine lansirli smo prvu kampanja Baggizma na Kickstarteru, najvećoj svjetskoj platformi za financiranje inovativnih projekata, koja je uspješno provedena. I tada je sve postalo lakše!

Zanimalo nas je kako su tekle pripreme za prvu, a nakon toga i drugu crowdfunding kampanju. O ovoj temi Ladislav na je rekao: Priprema bilo koje kampanje nije lagan zadatak. Dok razvijate proizvod, vi se zapravo uključeni u još jedan projekt. Priprema kampanje u prosjeku traje od 4-6 mjeseci, a što ste bolje posvećeni zadatku, uspjeh je izgledniji. Kickstarter nije nužno savršen za sve projekte, omjer je otprilike jedna uspješna na četiri neuspješne kampanje. Drago nam je da smo mi prva Kickstarter kampanja u kategoriji Dizajna, jedna od komunikacijski i vizualno bolje pripremljenih, a dugo smo bili i među najuspješnije financiranim crowdfunding projektima. Cilj kampanje za torbu Baggizmo bio je sakupiti fond od 35.000,00 USD u svrhu pokretanja proizvodnje zasnovane u Hrvatskoj. Sakupili smo 44.120,00 USD, osvojili povjerenje svojih podržavatelja i budućih korisnika, te proizveli i isporučili prvu seriju Baggizmo torbe. Nakon toga smo ostvarili suradnju s Amazonom kroz Amazon Launchpad u UK, Ebags.com u USA i mnogim drugima. Trenutno tražimo seed investiciju u visini 600k USD koja će dodatno učvrstit sam brand, povećati volumen proizvodnje te ostvariti nova međunarodna partnerstva.

Baggizmo je prije par dana pokrenuo novu crowdfunding kampanju, ovoga puta za Baggizmo pametan novčanik. O razvoju novog proizvoda i novoj crowdfunding kampanji Ladislav je istaknuo: Upravo je torba bila poticaj za razvoj novog proizvoda – pametnog novčanika Baggizmo Wiseward – kojim se na znatno viši nivo podiže zaštita nošenja osobne imovine, ovaj put uz pomoć integrirane tehnologije u cijelosti razvijene u Hrvatskoj. Rezultat tog rada je proizvod koji posjeduje senzore i elektroniku kakvih se konkurencija nije usudila razviti. Kickstarter kampanju za Baggizmo Wiseward pokrenuta je 13. lipnja 2017. i trajat će sve do 14. srpnja 2017. Za vrijeme trajanja kampanje moguće je kupiti prve primjerke jedinstvenog pametnog novčanika iz Baggizma za 89 USD! Pozivamo sve da nas podrže, jer svaka podržka ovakvih projekata, pa makar i sa par dolara, potiče hrvatsko gospodarstvo, otvara nova radna mjesta i zapravo koristi cijelom društvu.

I na samome kraju pitali smo kako su i zašto odlučili postati dijelom Tahnološkog parka Zagreb.  Na ovo pitanje Ladislav je odgovorio: To je jednostavno bio logičan potez, jer TPZ je pravo i sasvim prirodno mjesto za nas. Čim smo čuli za proširenje na novouređeni prostor na Velesajmu, odlučili smo se prijaviti i vrlo smo zadovoljni što smo jedna od prvih tvrtki koje su uselile u nove urede. Imamo sve što nam treba na jednom mjestu, atmosfera je vrlo ugodna i može se upoznati zanimljivih ljudi iz drugih timova te potencijalno pokrenuti i neka međusobna suradnja. Nadamo se da će se Tehnološki park Zagreb i dalje razvijati i rasti, jer u Hrvatskoj svakako imamo potencijala u projektima kojima je potrebna ovakva podrška.

Baggizmu želimo puno uspjeha u daljnjem rastu i razvoju, a vas sve pozivamo da im pružite podršku kroz Kickstarter Baggizmo Wiseward kampanjukoja traje još samo nepunih mjesec dana – stoga požurite!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...