U ZICER-u održano Superfinale Croatian Makers lige

26. 05. 2019.

Na naprednom robotičkom natjecanju od 300 natjecatelja najbolji timovi iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca i Foto-film-video amateri iz Luke.

U subotu, 25. svibnja u ZICER-u je održano Superfinale Croatian Makers lige – napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019.
Sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine, mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). Najbolji su bili: FFVAL (Foto-film-video amateri Luke) i OŠ Vladimir Nazor Križevci. Natjecanje su posjetili Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje i veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.
Superfinale je natjecanje za najbolje i najmotiviranije regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata. U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, drugo ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka i treće ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova. U mlađoj dobnoj skupini su pobijedili učenici iz FFVAL (Foto-film-video amateri Luke), drugo mjesto je osvojila ekipa iz Kulturno informativni centar Lovinac i treće OŠ Ivana Filipovića iz Zagreba.
Ovdje možete pogledati rezultate svih natjecatelja i snimku rješenja zadatka (natjecatelji su sve dijelove samostalno isprogramirali na natjecanju). Ovdje možete preuzeti fotogaleriju s natjecanja.
Natjecanje organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za najbolje i najmotiviranije timove u Croatian Makers ligi, prvom velikom projektu koji organizira i provodi od 2016. godine. Do sada je u projekt uključeno više od 600 osnovnih škola, udruga, knjižnica i drugih edukativnih ustanova u Hrvatskoj te donirano više od 3.000 robota. Projekt se provodi tijekom školske godine kada ustanove sudjeluju u kolima Lige, natjecanjima iz robotike i programiranja. Procjenjuje se da ukupno sudjeluje oko 12.000 učenica i učenika u Hrvatskoj te je IRIM cijeli projekt i koncept provođenja donirao u susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju. Cilj ovog, kao i drugih IRIM-ovih projekata je omogućiti jednak pristup tehnologiji djeci i mladima neovisno o lokaciji i mogućnostima u kojima se nalaze.

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...