U ZICER-u održano Superfinale Croatian Makers lige

26. 05. 2019.

Na naprednom robotičkom natjecanju od 300 natjecatelja najbolji timovi iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca i Foto-film-video amateri iz Luke.

U subotu, 25. svibnja u ZICER-u je održano Superfinale Croatian Makers lige – napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019.
Sudjelovalo je 300 natjecatelja u 75 ekipa u dvije dobne skupine, mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). Najbolji su bili: FFVAL (Foto-film-video amateri Luke) i OŠ Vladimir Nazor Križevci. Natjecanje su posjetili Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje i veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.
Superfinale je natjecanje za najbolje i najmotiviranije regionalno rangirane timove u Croatian Makers ligi. Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata. U starijoj dobnoj skupini prvo mjesto je osvojila ekipa iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, drugo ekipa iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka i treće ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova. U mlađoj dobnoj skupini su pobijedili učenici iz FFVAL (Foto-film-video amateri Luke), drugo mjesto je osvojila ekipa iz Kulturno informativni centar Lovinac i treće OŠ Ivana Filipovića iz Zagreba.
Ovdje možete pogledati rezultate svih natjecatelja i snimku rješenja zadatka (natjecatelji su sve dijelove samostalno isprogramirali na natjecanju). Ovdje možete preuzeti fotogaleriju s natjecanja.
Natjecanje organizira Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za najbolje i najmotiviranije timove u Croatian Makers ligi, prvom velikom projektu koji organizira i provodi od 2016. godine. Do sada je u projekt uključeno više od 600 osnovnih škola, udruga, knjižnica i drugih edukativnih ustanova u Hrvatskoj te donirano više od 3.000 robota. Projekt se provodi tijekom školske godine kada ustanove sudjeluju u kolima Lige, natjecanjima iz robotike i programiranja. Procjenjuje se da ukupno sudjeluje oko 12.000 učenica i učenika u Hrvatskoj te je IRIM cijeli projekt i koncept provođenja donirao u susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Srbiju. Cilj ovog, kao i drugih IRIM-ovih projekata je omogućiti jednak pristup tehnologiji djeci i mladima neovisno o lokaciji i mogućnostima u kojima se nalaze.

Ostale novosti i projekti

Saznaj više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije

Želiš saznati više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije? Tada je Vienna Startup Package, koji ti nudi Vienna Business Agency, upravo ono što trebaš! Istraži svoje poslovne mogućnosti unutar ekskluzivnog jednomjesečnog programa za međunarodne startupove....

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...