Tim Novela Medica će ostaviti trajni trag u napretku medicine

04. 12. 2023.

Tim Novela Medica jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

Iza projekta Novela Medica stoje dva prijatelja iz davnih osnovnoškolskih dana, Dominik Vitez i Jakov Lonić. Dominik je diplomirani inženjer strojarstva s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, dok je Jakov student šeste godine medicine, također u Zagrebu.

“Dok sam pohađao kliničke vježbe u različitim bolnicama i na bolničkim odjelima u Zagrebu, primijetio sam značajnu razliku između prakse i onoga što sam učio iz knjiga. Mjerenje vitalnog parametra frekvencije disanja često se preskače ili izvodi na pogrešan način. U početku nisam shvaćao razlog, ali ubrzo sam stekao jasniju sliku. Usporedivši frekvenciju disanja s ostalim vitalnim parametrima -pulsom, krvnim tlakom i temperaturom – shvatio sam da svaki od njih ima svoj uređaj za mjerenje: pulsni oksimetar, tlakomjer i toplomjerom. Kako bih potvrdio svoju hipotezu, razgovarao sam s liječnicima koje sam upoznao tijekom svog obrazovnog putovanja, a zaključak nakon razgovora uvijek je bio isti – potrebno nam je rješenje. Nakon takvog otkrića, najlogičnija opcija bila je nazvati dobrog prijatelja Dominika i obavijestiti ga da krećemo na posao,” ispričao nam je Jakov o početcima ideje i formiranju tima.

Projekt Novela Medica bavi se razvojem medicinsko-dijagnostičkog uređaja za automatizirano mjerenje frekvencije disanja. Ono što razvojni tim izdvaja od ostalih koji su pokušali nešto slično jest interdisciplinarni pristup razvoju uređaja, gdje se na prvo mjesto stavljaju potrebe medicinskih djelatnika za jednostavnošću upotrebe. Kao takav, ovaj uređaj bit će prvi na tržištu koji omogućava nenametljivu integraciju u svakodnevni rad medicinskih djelatnika, osiguravajući uštedu vremena, olakšanje rada i točnije podatke.

“Provođenje ovakvog projekta do realizacije prepuno je izazova i prepreka. Kako bismo lakše navigirali njima, prijavili smo se na ZICER-ov akceleracijski program Startup Factory. Razlog prijave je, naravno, također i glavna nagrada od 15 tisuća eura, koja bi za skupi projekt razvoja medicinskog uređaja bila više nego dobrodošla. Do sada smo vrlo zadovoljni programom, a kao najveću prednost istaknuli bismo veliku mrežu mentora, unutar koje svaki tim može pronaći savjet za problem s kojim se trenutno suočava. Dva tjedna dijele nas od finala na Zagreb Connectu, od kojeg očekujemo ni više ni manje nego pobjedu,” rekao nam je Dominik o ZICER-ovom programu.

Jakov i Dominik također su s nama podijelili kako motivaciju pronalaze u ljubavi prema inovacijama i želji da ostave trajni trag u napretku medicine. Na pitanje gdje se vide za pet godina, odgovorili su samo s “Daleko.”

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...