Sudjeluj u ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ natječaju i osvoji 30.000 eura

30. 03. 2020.

Europska obrambena agencija objavila je poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u nagradnom natječaju ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ kojim se nagrađuju tvrtke i istraživački subjekti koji su osmislili inovativne i revolucionarne tehnologije, proizvode, procese ili usluge koje su primjenjive u domeni obrane:

Natječaj ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ nagradit će inovativne obrambene ideje koje se bave područjem inovativnih rješenja/tehnologija za suzbijanje rojeva bespilotnih letjelica (UAV), posebno u pogledu zaštite statičkih i dinamičnih kopnenih objekata i platformi.
Očekuje se kako će kandidati predložiti ideje koje bi, ukoliko se primijene do 2030. godine, doprinijele poboljšanju obrambenih sposobnosti država članica posebno vezanih za:

  • otkrivanje i prepoznavanje rojeva malih dronova (mnoge jedinice koje djeluju koordinirano),
  • mjere ublažavanja koje uključuju sposobnost presretanja, onesposobljavanja i neutraliziranja neprijateljskih vozila te
  • minimiziranje kolateralne štete.

Nagrada za pobjedničku ideju/koncept iznosit će 30.000 eura.

Natjecanje nije otvoreno samo za namjenske i specijalizirane obrambene tvrtke, već za SVE vrste industrija i istraživačkih institucija u Europi.

Cilj je doprijeti do najšireg spektra inovativnih programera i proizvođača – posebno malih i srednjih poduzeća (MSP) – kao i istraživačkih organizacija i sveučilišta koja obično nisu (ili nisu izravno) uključena u tradicionalne obrambene istraživačke i razvojne aktivnosti. Posebno se potiču prijave dvojnih i civilnih/komercijalnih inovatora i istraživača.

Rok za podnošenje prijava je 4. rujna 2020. do 17 sati.

Pravila natječaja i kriteriji za sudjelovanje dostupni su putem web stranice eda.europa.eu

Dobitnici nagrada bit će obaviješteni najkasnije u listopadu 2020. godine. Ceremonija dodjele nagrada za obrambenu inovaciju trebala bi se održati na godišnjoj konferenciji EDA-e 2020, početkom prosinca, u Bruxellesu.

EDA organizira svoju nagradu za inovaciju u području obrane od 2018. godine. Prethodna izdanja nagradila su najinovativnije ideje ili aplikacije povezane s integracijom multi-robotskih koncepata koji pružaju podršku budućim obrambenim sposobnostima u području vođenja, plovidbe i kontrole (prvi dio 2018.), autonomno otkrivanje, identifikacija i nadgledanje/uzorkovanje/analiza putem senzorskih i platformskih mreža na području tehnologija i tehnika zaštite CBRN-a (drugi dio poziva 2018.) i upotreba umjetne inteligencije u obrani (2019.).

Više informacija dostupno je na poveznici eda.europa.eu.

Ostale novosti i projekti

Potpore inovatorima Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb objavio je Javni natječaj za dodjelu potpora inovatorima koji razvijaju i promoviraju inovacije za poduzetničko korištenje. Natječaj za 2022. godinu otvoren je zaključno do 7. studenoga 2022. godine. Kome je potpora namijenjena?...

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...