Sudjeluj u ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ natječaju i osvoji 30.000 eura

30. 03. 2020.

Europska obrambena agencija objavila je poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u nagradnom natječaju ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ kojim se nagrađuju tvrtke i istraživački subjekti koji su osmislili inovativne i revolucionarne tehnologije, proizvode, procese ili usluge koje su primjenjive u domeni obrane:

Natječaj ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ nagradit će inovativne obrambene ideje koje se bave područjem inovativnih rješenja/tehnologija za suzbijanje rojeva bespilotnih letjelica (UAV), posebno u pogledu zaštite statičkih i dinamičnih kopnenih objekata i platformi.
Očekuje se kako će kandidati predložiti ideje koje bi, ukoliko se primijene do 2030. godine, doprinijele poboljšanju obrambenih sposobnosti država članica posebno vezanih za:

  • otkrivanje i prepoznavanje rojeva malih dronova (mnoge jedinice koje djeluju koordinirano),
  • mjere ublažavanja koje uključuju sposobnost presretanja, onesposobljavanja i neutraliziranja neprijateljskih vozila te
  • minimiziranje kolateralne štete.

Nagrada za pobjedničku ideju/koncept iznosit će 30.000 eura.

Natjecanje nije otvoreno samo za namjenske i specijalizirane obrambene tvrtke, već za SVE vrste industrija i istraživačkih institucija u Europi.

Cilj je doprijeti do najšireg spektra inovativnih programera i proizvođača – posebno malih i srednjih poduzeća (MSP) – kao i istraživačkih organizacija i sveučilišta koja obično nisu (ili nisu izravno) uključena u tradicionalne obrambene istraživačke i razvojne aktivnosti. Posebno se potiču prijave dvojnih i civilnih/komercijalnih inovatora i istraživača.

Rok za podnošenje prijava je 4. rujna 2020. do 17 sati.

Pravila natječaja i kriteriji za sudjelovanje dostupni su putem web stranice eda.europa.eu

Dobitnici nagrada bit će obaviješteni najkasnije u listopadu 2020. godine. Ceremonija dodjele nagrada za obrambenu inovaciju trebala bi se održati na godišnjoj konferenciji EDA-e 2020, početkom prosinca, u Bruxellesu.

EDA organizira svoju nagradu za inovaciju u području obrane od 2018. godine. Prethodna izdanja nagradila su najinovativnije ideje ili aplikacije povezane s integracijom multi-robotskih koncepata koji pružaju podršku budućim obrambenim sposobnostima u području vođenja, plovidbe i kontrole (prvi dio 2018.), autonomno otkrivanje, identifikacija i nadgledanje/uzorkovanje/analiza putem senzorskih i platformskih mreža na području tehnologija i tehnika zaštite CBRN-a (drugi dio poziva 2018.) i upotreba umjetne inteligencije u obrani (2019.).

Više informacija dostupno je na poveznici eda.europa.eu.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...