Sudjeluj u ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ natječaju i osvoji 30.000 eura

30. 03. 2020.

Europska obrambena agencija objavila je poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u nagradnom natječaju ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ kojim se nagrađuju tvrtke i istraživački subjekti koji su osmislili inovativne i revolucionarne tehnologije, proizvode, procese ili usluge koje su primjenjive u domeni obrane:

Natječaj ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ nagradit će inovativne obrambene ideje koje se bave područjem inovativnih rješenja/tehnologija za suzbijanje rojeva bespilotnih letjelica (UAV), posebno u pogledu zaštite statičkih i dinamičnih kopnenih objekata i platformi.
Očekuje se kako će kandidati predložiti ideje koje bi, ukoliko se primijene do 2030. godine, doprinijele poboljšanju obrambenih sposobnosti država članica posebno vezanih za:

  • otkrivanje i prepoznavanje rojeva malih dronova (mnoge jedinice koje djeluju koordinirano),
  • mjere ublažavanja koje uključuju sposobnost presretanja, onesposobljavanja i neutraliziranja neprijateljskih vozila te
  • minimiziranje kolateralne štete.

Nagrada za pobjedničku ideju/koncept iznosit će 30.000 eura.

Natjecanje nije otvoreno samo za namjenske i specijalizirane obrambene tvrtke, već za SVE vrste industrija i istraživačkih institucija u Europi.

Cilj je doprijeti do najšireg spektra inovativnih programera i proizvođača – posebno malih i srednjih poduzeća (MSP) – kao i istraživačkih organizacija i sveučilišta koja obično nisu (ili nisu izravno) uključena u tradicionalne obrambene istraživačke i razvojne aktivnosti. Posebno se potiču prijave dvojnih i civilnih/komercijalnih inovatora i istraživača.

Rok za podnošenje prijava je 4. rujna 2020. do 17 sati.

Pravila natječaja i kriteriji za sudjelovanje dostupni su putem web stranice eda.europa.eu

Dobitnici nagrada bit će obaviješteni najkasnije u listopadu 2020. godine. Ceremonija dodjele nagrada za obrambenu inovaciju trebala bi se održati na godišnjoj konferenciji EDA-e 2020, početkom prosinca, u Bruxellesu.

EDA organizira svoju nagradu za inovaciju u području obrane od 2018. godine. Prethodna izdanja nagradila su najinovativnije ideje ili aplikacije povezane s integracijom multi-robotskih koncepata koji pružaju podršku budućim obrambenim sposobnostima u području vođenja, plovidbe i kontrole (prvi dio 2018.), autonomno otkrivanje, identifikacija i nadgledanje/uzorkovanje/analiza putem senzorskih i platformskih mreža na području tehnologija i tehnika zaštite CBRN-a (drugi dio poziva 2018.) i upotreba umjetne inteligencije u obrani (2019.).

Više informacija dostupno je na poveznici eda.europa.eu.

Ostale novosti i projekti

Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

Inovatori iz ZICER-a unose nov život u edukativne procese! Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a...

Dođite na SACHE događaj u Muzej grada Zagreba!

Pozivamo kulturne operatore i predstavnike kulturnih institucija da nam se pridruže 8. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u Muzeju grada Zagreba, Opatička ul. 20 na SACHE lokalnom događaju: Visoke tehnologije & inovativni financijski instrumenti kao kreatori...