Što je MVP?

09. 03. 2021.

Minimalni održivi proizvod (Minimal Viable Product – MVP) je proizvod koji ima dovoljno značajki i vrijednosti za predstavljanje i upotrebu. U startup svijetu uobičajeno ga spominjemo kao kraticu MVP. On startupu daje priliku za učenje na povratnim informacijama korisnika. 

Prihvaćanjem kritika i prijedloga nastavlja se razvoj proizvoda čime on postaje sve bolji te svojim karakteristikama sve više ispunjava očekivanja korisnika. Zahvaljujući MVP-u i reakcijama na njega proizvođač jasnije vidi u kojem smjeru treba ići daljnji razvoj.

Što je zapravo MVP?

Minimalni održivi proizvod je pojam koji označava proizvod u ranoj fazi razvoja.

Zašto na tržište izaći s MVP-om, a ne s potpuno razvijenim proizvodom? 

Postoji nekoliko razloga, a neki od njih su:

1. Zato što se želi što prije izaći na tržište.

2. Zato što se želi testirati tržište prije no što se uloži previše vremena i novca za finalni proizvod. 

3. Zato da se prikupe povratne informacije o proizvodu te na temelju njih poboljšavaju proizvod tijekom samog razvoja.

Kada MVP ne ispunjava očekivanja tržišta, tvrtka bi trebala na temelju povratne informacije poboljšati svoj testni proizvod. Ponekad je to i prilika za promatranje reakcija i pivotiranje. U svakom slučaju, bitno je da tvrtka stavlja kupce i njihovo mišljenje na prvo mjesto i da od njih i iz njih uči.

Jeste li znali da su osnivači Airbnb-a u posao krenuli s kratkoročnim najmom svojih stanova? Testirali su poslovnu ideju koristeći MVP i na temelju dobivenih informacija napravili svima znane uspjehe.

MVP je strateški način za razvoj iskustva i položaja vaše tvrtke kroz učenje na pogreškama i rada na kontinuiranom poboljšanju. To je ključni koncept za startupove jer zahtjeva manje vremena i truda, a zauzvrat daje konkretne rezultate. 

Zašto započeti s istraživanjem tržišta i što sve napraviti prije lansiranja MVP-a? Odgovore donosimo u članku koji smo vam pripremili na engleskom jeziku.

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, kao i za poslovne anđele koji su zainteresirani za investiranje u inovativne startupove kroz projekt CE-Connector oformili smo transregionalnu platformu koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners. 

Za više informacija o platformi posjetite web stranicu projekta, pratite nas na društvenim mrežama ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...