SACHE – Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship

05. 10. 2021.

CILJ PROJEKTA

Projekt SACHE  ima za cilj proširiti i osnažiti ulogu lokacija, simbola i vrijednosti kulturne baštine (KB) putem njihove transformacije u Pametne akceleratore kreativnog poduzetništva u kulturnoj baštini (Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship) kroz razvoj srednjoeuropskog modela.

Transnacionalna suradnja pomoći će u poboljšanju kapaciteta javnog i privatnog sektora koji se bave zaštitom i održivim korištenjem KB i resursa podržavanjem integriranih pristupa. Razvoj i provedba strategija i politika za vrednovanje KB i iskorištavanje potencijala kulturne i kreativne industrije potaknut će ekonomske mogućnosti i zapošljavanje na regionalnoj razini.

AKTIVNOSTI

 • Upravljanje projekta
 • Mapiranje i aktiviranje kulturnog i kreativnog okruženja koje će promicati poduzetništvo i rast
 • Vrijednosne usluge za promicanje Pametnih akceleratora kreativnog poduzetništva
 • Uspostavljanje “atmosfera” pogodnih za promicanje kulturnog i kreativnog poduzetništva
 • Održivi lanci vrijednosti, aktivnosti prijenosa i praćenja
 • Komunikacija

OČEKIVANI REZULTATI

Kroz razvoj, implementaciju i prijenos inovativnog načina klasteriranja, projektom će se aktivirati uistinu inovativna sinergija između kulturne baštine i kreativnosti. Potaknut će se razmjena iskustava i prijenos znanja između privatnog i javnog sektora te omogućiti jačanje njihovih kompetencija.

Projekt će stvoriti mogućnosti da projektni partneri i njihovi dionici ojačaju transnacionalnu suradnju na više projekata kako bi se potaknule nove ideje kroz aktivnosti suradnje i povećale kompetencije za managere klastera i jačanje kapaciteta javnih aktera.

Projekt namjerava formirati transnacionalnu zajednicu pružatelja usluga kako bi poduprli inovacije i među-klasterske inicijative za promicanje ideja, jačanje suradnje s mrežama i programima EU za održivost tih projekata.

PARTNERI

 1. Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo, Italija
 2. Ca’ Foscari University of Venice, Italija
 3. Friuli Venezia Giulia Autonomous Region (RAFVG) -Department for culture, sports and solidarity, Italija
 4. Zagrebački inovacijski centar, Hrvatska
 5. Aufbauwerk Region Leipzig GmbH, Njemačka
 6. Bayern Innovativ GmbH, Njemačka
 7. Chamber of Commerce and Industry of Pécs-Baranya, Mađarska
 8. Maribor Development Agency, Slovenija
 9. Technology park Ljubljana Ltd., Slovenija
 10. Laser Consult Ltd., Mađarska
 11. Rzeszow Regional Development Agency, Poljska
 12. INNOVA Észak-Alföld Regional Development and Innovation Agency Nonprofit Limited Liability Company, Mađarska

VRIJEDNOST PROJEKTA

Projekt SACHE sufinanciran je kroz Europski fond za regionalni razvoj u okviru programa Interreg CENTRAL EUROPE. Ukupni proračun projekta je 2.062.753,85 EUR od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj namijenjeno ukupno 151.151,25 EUR.

ULOGA ZICER-A

Zagrebački inovacijski centar d.o.o. partner je u projektu, dok je vodeći partner Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo iz Italije.

Projektni tim:

– Milica Projić

– Željana Barišić

– Lidija Zadro

– Mateja Gudelj

VRIJEME PROVEDBE

Od 1.4.2019. do 31.3.2022. 

SLUŽBENA STRANICA PROJEKTA

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SACHE.html

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...