SACHE – Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship

05. 10. 2021.

CILJ PROJEKTA

Projekt SACHE  ima za cilj proširiti i osnažiti ulogu lokacija, simbola i vrijednosti kulturne baštine (KB) putem njihove transformacije u Pametne akceleratore kreativnog poduzetništva u kulturnoj baštini (Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship) kroz razvoj srednjoeuropskog modela.

Transnacionalna suradnja pomoći će u poboljšanju kapaciteta javnog i privatnog sektora koji se bave zaštitom i održivim korištenjem KB i resursa podržavanjem integriranih pristupa. Razvoj i provedba strategija i politika za vrednovanje KB i iskorištavanje potencijala kulturne i kreativne industrije potaknut će ekonomske mogućnosti i zapošljavanje na regionalnoj razini.

AKTIVNOSTI

 • Upravljanje projekta
 • Mapiranje i aktiviranje kulturnog i kreativnog okruženja koje će promicati poduzetništvo i rast
 • Vrijednosne usluge za promicanje Pametnih akceleratora kreativnog poduzetništva
 • Uspostavljanje “atmosfera” pogodnih za promicanje kulturnog i kreativnog poduzetništva
 • Održivi lanci vrijednosti, aktivnosti prijenosa i praćenja
 • Komunikacija

OČEKIVANI REZULTATI

Kroz razvoj, implementaciju i prijenos inovativnog načina klasteriranja, projektom će se aktivirati uistinu inovativna sinergija između kulturne baštine i kreativnosti. Potaknut će se razmjena iskustava i prijenos znanja između privatnog i javnog sektora te omogućiti jačanje njihovih kompetencija.

Projekt će stvoriti mogućnosti da projektni partneri i njihovi dionici ojačaju transnacionalnu suradnju na više projekata kako bi se potaknule nove ideje kroz aktivnosti suradnje i povećale kompetencije za managere klastera i jačanje kapaciteta javnih aktera.

Projekt namjerava formirati transnacionalnu zajednicu pružatelja usluga kako bi poduprli inovacije i među-klasterske inicijative za promicanje ideja, jačanje suradnje s mrežama i programima EU za održivost tih projekata.

PARTNERI

 1. Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo, Italija
 2. Ca’ Foscari University of Venice, Italija
 3. Friuli Venezia Giulia Autonomous Region (RAFVG) -Department for culture, sports and solidarity, Italija
 4. Zagrebački inovacijski centar, Hrvatska
 5. Aufbauwerk Region Leipzig GmbH, Njemačka
 6. Bayern Innovativ GmbH, Njemačka
 7. Chamber of Commerce and Industry of Pécs-Baranya, Mađarska
 8. Maribor Development Agency, Slovenija
 9. Technology park Ljubljana Ltd., Slovenija
 10. Laser Consult Ltd., Mađarska
 11. Rzeszow Regional Development Agency, Poljska
 12. INNOVA Észak-Alföld Regional Development and Innovation Agency Nonprofit Limited Liability Company, Mađarska

VRIJEDNOST PROJEKTA

Projekt SACHE sufinanciran je kroz Europski fond za regionalni razvoj u okviru programa Interreg CENTRAL EUROPE. Ukupni proračun projekta je 2.062.753,85 EUR od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj namijenjeno ukupno 151.151,25 EUR.

ULOGA ZICER-A

Zagrebački inovacijski centar d.o.o. partner je u projektu, dok je vodeći partner Chamber of Commerce, Industry, Craft and Agriculture of Venice Rovigo iz Italije.

Projektni tim:

– Milica Projić

– Željana Barišić

– Lidija Zadro

– Mateja Gudelj

VRIJEME PROVEDBE

Od 1.4.2019. do 31.3.2022. 

SLUŽBENA STRANICA PROJEKTA

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SACHE.html

Ostale novosti i projekti

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...

Startup Factory 2022_10/11_tim Capra

Startup CAPRA osnovali su Krešimir i Tea Kavčić, brat i sestra koji žele gospodarenje divljim životinjama podići na višu razinu kroz upotrebu inovativnih tehnologija. Krešimir je po struci agronom i biolog, a uskoro će...