Održana edukacija na temu eIDAS uredbi i upotrebi kvalificiranih certifikata za e-potpis u oblaku

12. 09. 2018.

Školska godina je započela, a s njom i jesenski ciklus predavanja namijenjenih ZICER-ovim stanarima.

Što je digitalni certifikat?

Digitalni certifikat je potvrda u elektroničkom obliku koja predstavlja elektronički identitet u elektroničkim transakcijama te omogućuje sigurnu i povjerljivu komunikaciju internetom. Ovim certifikatom mladi poduzetnici, kao i poduzetnici općenito, dokazuju svojim poslovnim partnerima, suradnicima, prijateljima te elektroničkim servisima da je informacija koja je od njih zaprimljena autentična. Posebna primjena digitalnih certifikata je u digitalnim potpisima koji su kao elektronički potpisi u EU regulirani eIDAS uredbom. Ovom uredbom postavljen je pravni okvir za korištenje elektroničkih potpisa u elektroničkim transakcijama na unutarnjem tržištu EU između građana, poduzeća i tijela javne vlasti, povećavajući time djelotvornost javnih i privatnih online usluga, elektroničkog poslovanja i elektroničke trgovine u EU.

O usluzi ePotpis u oblaku predavač Elis Missoni iz Ureda za upravljanje politikama e-poslovanja u Fini rekao je:  

Fina ePotpis u oblaku je usluga koja omogućuje izdavanje kvalificiranog certifikata u svrhu izrade udaljenog elektroničkog potpisa ili elektroničkog pečata. Ova usluga namijenjena je svim fizičkim osobama odnosno građanima kao i poslovnim subjektima i zaposlenicima unutar pojedinog poslovnog subjekta ili tijela javne vlasti koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravno-valjanog elektroničkog potpisa u bilo kojem procesu ili radnji koja zahtijeva elektronički potpis. Prednosti korištenja ovakvog potpisa su povećana mobilnost krajnjih korisnika te jednostavnije i povoljnije korištenje koje eliminira uporabu različitih kriptouređaja i instalaciju programa podrške. Fininim ePotpisom u oblaku omogućena je udaljena aktivacija privatnog ključa putem mobilnih uređaja (mobitela, tableta ili laptopa) te njegovo korištenje neovisno o platformi ili Internet pregledniku.

Hrvoje Vražić iz startupa Domino-dizajn o edukaciji je izjavio:

Ova edukacija nam je bila od velike koristi. Naša tvrtka upravo završava projekt WEB aplikacije e-komora namijenjene svim strukovnim Komorama u RH stoga će nam baš digitalni certifikati Fine trebati kao potvrda autentičnosti i istinitosti izdanih dokumenata. Sam seminar je bio vrlo koristan, a još i više naknadni razgovor s predavačima – djelatnicima Fine kao i njihova otvorenost za daljnju pomoć i suradnju.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...