Ljetni planovi Makabi Agritecha povezuju mikroalge s borovnicama

04. 08. 2021.

Našem Makabi Agritechu ljetni planovi su poslovni planovi. Za Startup Factory alumnija i jednog od pobjednika generacije 2018. znanstvena istraživanja su neraskidivo povezana s procesom razvoja startupa. Svoje, sada već poznate, mikrokapsule za zaštitu i ishranu biljaka Makabi tim je dodavanjem mikroalgi prilagodio uzgoju borovnica, a u suradnji s Fragariom 2020. godine i službeno pokrenuo eksperiment. Prošli tjedan pridružili smo im se u prvoj berbi i iz prve ruke doznali detalje njihovog novog istraživačkog pothvata.

Mikroalge i borovnice

S Markom Vincekovićem, znanstvenikom i osnivačem Makabi Agritecha, razgovarali smo na terenu u Velikoj Ludini. Zanimalo nas je zbog čega je Marko odabrao mikroalge. Evo što nam je ispričao nakon što je svojem timu podijelio upute za berbu:

„Mikroalge se sve više koriste kao zeleni fertilizator zbog njihovog pozitivnog utjecaja na različite biljne kulture. One nemaju negativan učinak na okoliš i prirodu. Kako bi se produžilo njihovo djelovanje, došli smo na ideju provođenja zelenog procesa inkapsulacije mikroalgi u razgradive omotače. Oni nastaju tijekom reakcije biopolimera i gelirajućeg cinkovog iona koji je izuzetno važan mikroelement u prihrani borovnica. Osim toga, mikroalge su i skladišta dušika te su izuzetno važne kao izvor hrane za različite biljne kulture. “  

Kvalitetniji i zdraviji plodovi

Makabi Agritech je mikrokapsule ispunjene mikroalgama i cinkovim ionom tijekom tromjesečnog razdoblja primjenjivao na uzgoj dvije različite sorte borovnica – Aurore i Dukea. Nakon berbe ovaj će tim znanstvenika plodove agrotehnički analizirati promatrajući i testirajući tvrdoću, masu, boju, šećere i promjer veličine bobica. Također će odrediti i važne kemijske parametre ekstrakta soka borovnice. Svi ovi rezultati zajedno s određenim ukupnim polifenolima, flavonoidima, antocijanima te antioksidacijskim kapacitetom dat će nam uvid u kvalitetu konačnog proizvoda i njegovog pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje.

Što to znači za nas? Jednostavnim jezikom, primjenom Makabi Agritech mikrokapsula ekološkim putem dobivamo kvalitetnije, ukusnije i zdravije borovnice.

Smanjenje upotrebe agrokemikalija za 30%

Provedena istraživanja su od velike važnosti prvenstveno zbog razvijanja novih oblika zelenih bio fertilizatora. Oni imaju efekt prihrane i zaštite različitih biljnih kultura te vremenski otpuštaju bioaktivne komponente.

S takvim novim formulacijama može se smanjiti upotreba agrokemikalija za 30%, a samim time se reducira i količina stakleničkih plinova koji se razvijaju tijekom poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, one pobuđuju proizvodnju sekundarnih biljnih metabolita koji imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Personalizirani pristup biljkama

Zanimalo nas je na kojim se sve kulturama može primijeniti Makabi Agritech inovacija mikrokapsuliranja. Evo što nam je Marko odgovorio:

„Naša znanstvena istraživanja su fokusirana na personalizirane proizvode koji se mogu upotrijebiti na točno određene biljne kulture. Personaliziranim pristupom svakoj biljnoj kulturi te pripravom definiranih optimalnih formulacija mikrokapsula može se postići uspješnija agroekološka proizvodnja funkcionalne hrane. Također se postiže smanjenje upotrebe agrokemikalija u poljoprivrednoj proizvodnji, a time se postiže i pozitivan utjecaj na prirodu i okoliš. Moramo biti svjesni klimatskih promjena, i svih izazova koje one nose u procesu proizvodnje hrane.“

Znanstveno-kreativni proces Makabi Agritecha

„Uvijek postoje nove mogućnosti do kojih se dolazi kroz znanstveno-kreativni proces stvaranja novih ideja. Kao znanstvenici uvijek razmišljamo o novim istraživanjima koja mogu dovesti do promjene i pozitivnih događaja u zajednici. Znanost i znanstvena istraživanja trebali bi biti na usluzi društvu te djelovati kao pokretač promjena u procesu rješavanja problema. Ovdje posebno mislim na probleme vezane za proizvodnju hrane kao i klimatske promjene. Sve hirovitije promjene vremena i temperature neće olakšati proizvodnju hrane te će uzrokovati velike štete u poljoprivrednoj proizvodnji. Ona će se morati mijenjati, modernizirati te početi upotrebljavati nove proizvode i tehnologije. U sljedećih nekoliko godina bit će veliki izazov proizvesti dovoljno zdrave, kvalitetne hrane za sve veći broj ljudi“, govori nam Marko.

Dobar i pouzdan tim je ključ razvoja

Izvrstan Makabi Agritech tim upoznali smo još 2018. godine na Startup Factoryju. U eksperiment primjene mikrokapsula na borovnicama Marko je uključio i kolegicu Mariju Kovar, studenticu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojoj se ovo istraživanje uklopilo u diplomski rad. Makabi Agritech se kontinuirano povezuje s novim inovativnim timovima i institucijama pa su tako u berbi sudjelovale i doc. dr. sc. Darija Lemić i mag. agr. Helena Virić Gašparić, osnivačice Gogreenozonatora. Marko svoj (izvorni i prošireni) tim iznimno cijeni i o važnosti dobrog tima kaže sljedeće:

„Najvažniji dio bilo kojeg razvoja su dobar i pouzdan tim. Bez ljudi na koje se možeš osloniti nema niti razvoja znanstvenih ideja niti novih proizvoda. Da bi tim bio uspješan svi se moraju odnositi jedni prema drugima s poštovanjem i svi moraju biti usredotočeni na zajednički cilj.

Makabi Agritechu želimo nove uspjehe u istraživačkom i poslovnom svijetu. 

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...