Kako stvoriti kulturu učenja u startupu?

11. 08. 2021.

Za organizacije koje stavljaju snažan naglasak na poticanje svojih članova da razumiju njezine vrijednosti, prakse, uvjerenja, skupove vještina i konvencije smatramo da imaju razvijenu kulturu učenja. Donosimo savjete kako unaprijediti ovu kulturu.

Razvijena kulturu učenja unutar organizacija omogućuje zaposlenicima stjecanje znanja i sposobnosti potrebnih za postizanje najboljih rezultata. Ovakvim pristupom postiže se viši stupnja zadovoljstva klijenata što pak organizaciji omogućuje da lakši raste. Kroz kulturu učenja osiguravate da svaki djelatnik stječe znanja koja su mu potrebna, te da su navedena znanja usmjerena na dugoročne potrebe organizacije. 

Kultura učenja utječu na sva područja poslovanja – od produktivnosti do zadržavanja najboljih zaposlenika. IBM-ovo istraživanje koje se fokusiralo na vrijednost edukacije zaposlenika pokazalo je da 84% zaposlenika unutar najuspješnijih organizacija prolazi edukacije koje su ima potrebne u usporedbi sa 16% u tvrtkama s najlošijim učinkom. U izvješću o e-učenju, 94% zaposlenika navelo je da je ulaganje u znanje i razvoj jedan od glavnih razloga zašto bi odlučili dulje ostati u organizaciji.

Iako znamo da želite najbolje za svoju organizaciju, studije pokazuju da samo 31% organizacija uspijeva razviti kulturu učenja, dok se kultura učenja postala sinonim visokoučinkovitih organizacija. Najbolje tvrtke imaju gotovo 5 puta veću vjerojatnost da su razvile učinkovitu kulturu učenja od onih s nižim učinkom, a jednako tako visokoučinkovite organizacije gotovo su dva puta skloniji reći da njihove funkcije učenja pomažu u postizanju organizacijskih poslovnih ciljeva.

Istraživanja su pokazala značajne prednosti koje kultura učenja donosi, a neke od njih su:

• povećana učinkovitost, produktivnost i dobit

• povećano zadovoljstvo zaposlenika i smanjena fluktuacija

• proaktivni mindset zaposlenika

• razvijen osjećaj vlasništva i odgovornosti

• kultura istraživanja i razmjene znanja

• poboljšana sposobnost radnika da se prilagode promjenama

Kultura učenja važna je zaposlenicima i pomaže rastu poslovanja, što ja čini jednom od najvažnijih praksi za organizaciju koja teži rastu. Za implementaciju kulture učenja u organizaciji potrebno je dosta vremena i truda. Ovaj se proces ne može dogoditi preko noći. Dugoročno gledano, organizacije koje su uvele kulturu učenja postižu impresivne rezultate.

Evo nekoliko savjeta za stvaranje kulture učenja unutar vašeg startupa:

Grafički prikaz u PDF-u preuzmite OVDJE.

Izvor:

https://www.td.org/education-courses/learning-culture

https://www.shrm.org/hr-today/news/hr-magazine/pages/0515-learning-culture.aspx

https://blog.logicearth.com/what-is-a-learning-culture-anyway

https://www.learnupon.com/blog/learning-culture/

https://learning.linkedin.com/content/dam/me/business/en-us/amp/learning-solutions/images/workplace-learning-report-2019/pdf/workplace-learning-report-2019.pdf

Do 31. kolovoza uključite se u CE-Connector zajednicu!

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, kao i za poslovne anđele koji su zainteresirani za investiranje u inovativne startupove kroz projekt CE-Connector oformili smo transregionalnu platformu koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners. 

Drugi krug prijava za startupove i poslovne anđele je otvoren do 31. kolovoza 2021. godine. Prijaviti se možete putem linka.

Za više informacija o platformi posjetite web stranicu projekta, pratite nas na društvenim mrežama ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...