Kada se udruže genijalnost i poduzetnički duh

12. 05. 2016.

Svi se mi rađamo sa specifičnim talentima. Kod nekih ljudi ti talenti se potisnu i s vremenom jenjavaju, dok ih oni sretniji prepoznaju, na njima intenzivno rade i tako ostvaruju uspjehe.

Donosimo vam priču o Ivanu Matuni, mladom poduzetniku i inovatoru koji je do svoje tridesete godine isproducirao preko 50 izuma te stekao 3 patenta za inovacije.  

Ivan je sklonost inovacijama pokazivao još od djetinjstva, a prije nepunih 10 godina u Tehnološkom parku Zagreb je otvorio svoju tvrtku Matuna d.o.o. Tvrtka se kao glavnom djelatnošću bavi razvojem, proizvodnjom i održavanjem elektroničkih uređaja iz područja mjerenja, regulacije i automatizacije. Naglasak je na energetski učinkovitom gospodarenju vodom kroz sisteme koji kontroliraju ispravnost vode u vodovodnim i bazenskim sustavima.

Od djetinjstva su inovacije Ivanova velika ljubav i svojevrsna opsesija. Svoj prvi posao realizirao je već u osmom razredu osnovne škole, a ozbiljnije narudžbe primao je tijekom srednje škole kada je uz didaktičko učilo razvio još dva uređaja koja je plasirao u škole diljem Hrvatske. Već tada se u Ivanu javio interes o tome da postane članom Tehnološkog parka Zagreb (TPZ), međutim u prvom pokušaju apliciranja  tu nije bilo slobodnih mjesta, no bio je uporan i nije odustao. Na trećoj godini Fakulteta elektrotehnike i računarstva u sklopu TPZ-a je osnovao tvrtku. S osnutkom tvrtke njegove inovacije dobile su i ozbiljan poduzetnički okvir. Zidove njegova ureda u Tehnološkom parku Zagreb rese  brojna  priznanja i nagrade s inovatorskih natjecanja u Hrvatskoj i svijetu, dok su proizvodi tvrtke našli svoju primjenu u mnogim zemljama svijeta kao što su Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Saudijska Arabija, Rusija, Austrija i Njemačka. 

Osvrnuvši se na gotovo 10 godina rada tvrtke Matuna d.o.o. Ivan je izjavio: „Kada radiš posao koji voliš vrijeme nevjerojatno brzo leti! Za kvalitetan rad u mome poslu  su neophodna multidisciplinarna znanja. Mene zanimaju mnoga područja pa sam tako putem prikupio razna znanja. Što se tiče stjecanja klijenata, ne radim velike investicije u područje promocije jer mi gotovo svi klijenti dolaze putem usmene preporuke, što je ujedno veliko priznanje mome radu.“

Kao najveću prednost samostalnog poduzetništva ovaj vrijedan, odgovoran, inspirativan i skroman mladi inovator ističe mogućnost samostalne organizacije vremena te izbora što i kako raditi.

Uvjereni smo da će, vođen pravim i istinskim životnim vrijednostima, Ivan nizati još mnogo poslovnih i privatnih uspjeha!

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...