Kada se udruže genijalnost i poduzetnički duh

12. 05. 2016.

Svi se mi rađamo sa specifičnim talentima. Kod nekih ljudi ti talenti se potisnu i s vremenom jenjavaju, dok ih oni sretniji prepoznaju, na njima intenzivno rade i tako ostvaruju uspjehe.

Donosimo vam priču o Ivanu Matuni, mladom poduzetniku i inovatoru koji je do svoje tridesete godine isproducirao preko 50 izuma te stekao 3 patenta za inovacije.  

Ivan je sklonost inovacijama pokazivao još od djetinjstva, a prije nepunih 10 godina u Tehnološkom parku Zagreb je otvorio svoju tvrtku Matuna d.o.o. Tvrtka se kao glavnom djelatnošću bavi razvojem, proizvodnjom i održavanjem elektroničkih uređaja iz područja mjerenja, regulacije i automatizacije. Naglasak je na energetski učinkovitom gospodarenju vodom kroz sisteme koji kontroliraju ispravnost vode u vodovodnim i bazenskim sustavima.

Od djetinjstva su inovacije Ivanova velika ljubav i svojevrsna opsesija. Svoj prvi posao realizirao je već u osmom razredu osnovne škole, a ozbiljnije narudžbe primao je tijekom srednje škole kada je uz didaktičko učilo razvio još dva uređaja koja je plasirao u škole diljem Hrvatske. Već tada se u Ivanu javio interes o tome da postane članom Tehnološkog parka Zagreb (TPZ), međutim u prvom pokušaju apliciranja  tu nije bilo slobodnih mjesta, no bio je uporan i nije odustao. Na trećoj godini Fakulteta elektrotehnike i računarstva u sklopu TPZ-a je osnovao tvrtku. S osnutkom tvrtke njegove inovacije dobile su i ozbiljan poduzetnički okvir. Zidove njegova ureda u Tehnološkom parku Zagreb rese  brojna  priznanja i nagrade s inovatorskih natjecanja u Hrvatskoj i svijetu, dok su proizvodi tvrtke našli svoju primjenu u mnogim zemljama svijeta kao što su Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Saudijska Arabija, Rusija, Austrija i Njemačka. 

Osvrnuvši se na gotovo 10 godina rada tvrtke Matuna d.o.o. Ivan je izjavio: „Kada radiš posao koji voliš vrijeme nevjerojatno brzo leti! Za kvalitetan rad u mome poslu  su neophodna multidisciplinarna znanja. Mene zanimaju mnoga područja pa sam tako putem prikupio razna znanja. Što se tiče stjecanja klijenata, ne radim velike investicije u područje promocije jer mi gotovo svi klijenti dolaze putem usmene preporuke, što je ujedno veliko priznanje mome radu.“

Kao najveću prednost samostalnog poduzetništva ovaj vrijedan, odgovoran, inspirativan i skroman mladi inovator ističe mogućnost samostalne organizacije vremena te izbora što i kako raditi.

Uvjereni smo da će, vođen pravim i istinskim životnim vrijednostima, Ivan nizati još mnogo poslovnih i privatnih uspjeha!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...