Green Energy Pal ima rješenje za uštedu energije

30. 11. 2023.

Tim Green Energy Pal jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

Green Energy Pal razvija Enpulse – napredni sustav za mjerenje električne energije te povećanje energetske učinkovitosti kroz savjetovanja i energetski centar znanja.

Enpulse je zamišljen kao osobni energetski savjetnik koji vodi svoje korisnike prema učinkovitijem korištenju električnih uređaja, zelenoj energetskoj tranziciji te nižim troškovima električne energije. Ideja je da Enpulse aplikacija bude vrlo user-friendly te da svojim korisnicima nudi izravni uvid u vlastitu potrošnju energije te da ih savjetuje koje radnje u pogledu energetske učinkovitosti njima donose najveće energetske koristi“, pojašnjava Ivan Sudić, voditelj tima Green Energy Pal.

Trenutno korisnici kroz uvid u svoju krivulju potrošnje mogu vidjeti kada najviše troše i iz toga zaključiti što trebaju promijeniti u svojem energetskom ponašanju ili strukturi energetskih uređaja kako bi računi bili manji. Posredno, kroz korištenje Enpulse aplikacije, korisnicima se povećava energetska pismenost, a time i mogućnost donošenje boljih odluka vezanih uz potrošnju energije.

Iz tima Green Energy Pal poručuju kako im je u planu razvoj više različitih značajki Enpulsea. Na primjer, korisniku će ponuditi odgovor na pitanje oko izbora novog električnog uređaja i tako dati rješenje dileme o odluci izbora učinkovitijeg i skupljeg, nasuprot onom manje učinkovitom, ali povoljnijem. Također, razjasnit će nedoumice kod ulaganja u krovne solarne sustave, postavljanja benchmarkinga ili usporedbe potrošnje s drugim korisnicima i razviti edukacijske materijale za energetski centar znanja.

Rješenje za sve – od malih i srednjih, do velikih potrošača

„Ciljne skupine su nam, prije svega, mali i srednji potrošači električne energije poput kućanstava, javnih ustanova te malih i srednjih poduzetnika. Međutim, radimo i na projektima u kojem bismo razvili sustav za velike potrošače poput hotelskih ili industrijskih kompleksa“, naglašava Ivan.

Upoznajmo Green Energy Pal tim!

Green Energy Pal tim sastoji se od tri člana. Čine ga Ivan Pavić, Ivan Sudić te Alen Hrga. Dečki ističu kako su i domenski (vezano za Enpulse) i operativno (vezano za tvrtku) odlično podijelili uloge.

„Tri su domene potrebne za razvoj Enpulsa: energetika, IT i umjetna inteligencija (AI).  Naime, Enpulse je IT proizvod (aplikacija, software) koji uz pomoć AI algoritama djeluje unutar područja energetike gdje korisnike vodi k učinkovitijoj potrošnji energije“, pojašnjava Ivan Pavić, domenski stručnjak za energetiku koji u svojoj ekspertizi sabire brojna znanja – od poznavanja potrošača električne energije i električnih mreža preko regulative i tržišta električnom energijom. 

Alen Hrga domenski je stručnjak za razvoj softvera, od frontenda (korisničkog sučelja), preko backenda (pozadinskog sustava) do lokalne aplikacije na mjernom uređaju.

Voditelj tima Ivan Sudić domenski je stručnjak za razvoj AI algoritama, potrebnih za razne pozadinske algoritme poput predviđanja buduće potrošnje ili cijena električne energije, identifikaciju pojedinačnih uređaja i estimacije energetskih ušteda.

„Operativno, Ivan Pavić je zadužen za poslovni razvoj, financije i ljudske resurse, Alen Hrga je zadužen za tehničku infrastrukturu te operacije, dok sam ja product manager zadužen za hardver kod korisnika te marketing i prodaju“ – pojašnjava voditelj tima.

Jaz između novih trendova u energetici i navika krajnjih potrošača kao izvor inspiracije

„Prije osnutka Green Energy Pala dugo smo godina zajedno radili na stručnim i znanstvenim projektima na FER-u, na Zavodu za visoki napon i energetiku, gdje smo uočili da postoji veliki jaz među novim idejama i trendovima u energetici te krajnjim potrošačima energije. Tako se i rodila ideja da napravimo proizvod koji će upravo te nove ideje i trendove približiti krajnjim potrošačima te im omogućiti energetsku tranziciju i niže račune za energiju. Naša najveća motivacija je naš zadovoljan korisnik koji je stekao nova energetska znanja te napravio jedan mali, ali vrijedan, korak prema učinkovitijem korištenju resursa te zelenijem planetu“, pojašnjava Alen.

Startup Factory daje pravovremenu i pravovaljanu potporu

Prednosti sudjelovanja na Startup Factoryju su mnogostruke – od povezivanja s ljudima u startup zajednici, edukacija i radionica, savjetovanja od mentora, medijske popraćenosti do uredskih prostora i potencijalne financijske potpore. U ranim fazama razvoja startupa, u kakvom smo mi, veoma je bitno dobiti pravovremenu i pravovaljanu potporu razvoju poslovanja, tima i proizvoda i upravo to smo i dobili kroz Program,“ kaže prvi Ivan, dok se drugi nadovezuje, „Jako smo zadovoljni akceleratorom. Ipak, želim naglasiti da su nam edukacije i mentorska potpora najvrijednije stavke u ovom trenutku jer kroz njih dobijemo inpute za izazove s kojima se trenutno susrećemo, ali i one koji će nam pokucati na vrata u skoroj budućnosti“. Alen pak kaže kako su do sada u ZICER-u dobili mnogo izvrsnih savjeta koji su im čak promijenili strategije financiranja ili izlaska na tržište te ih učinili stabilnijim u uvjetima velike nepredvidljivosti za jednu mladu tvrtku.

Zagreb Connect je pred vratina

„Prije svega, Zagreb Connect vidimo kao jedinstvenu priliku da prezentiramo svoj tim i proizvod kako potencijalnim investitorima i partnerima tako i široj publici i potencijalnim krajnjim korisnicima našeg proizvoda. Nacionalna i internacionalna prepoznatljivost nam je od izuzetne važnosti kako bismo se etablirali kao pouzdan partner ili izvrsna investicijska prilika. Novčana nagrada nam u ovom trenutku također mnogo znači jer nam može pomoći da pojačamo područja koja su nam potrebna za razvoj finalnog proizvoda te pronalaska kupaca. Bez financijskih potpora poput ove, teško je doći do sljedeće faze razvoja startupa“, ističe Green Energy Pal ekipa.

Od early stage startupa do nacionalnog lidera

„Za pola godine planiramo proširiti tim za najmanje dvoje ljudi te kvalitetno uspostaviti prodajne lance našeg proizvoda. Za godinu dana planiramo daljnji porast tima, i to za još dvoje ljudi, te razvoj novih značajki unutar Enpulse aplikacije. Za pet godina se pak vidimo kao nacionalnog lidera u području energetske učinkovitosti i energetske tranzicije kod svih tipova krajnjih potrošača električne energije prisutnog kod velikog broja objekata s regionalnim iskorakom na Europska tržišta“, za kraj samouvjereno ciljeve svoga tima pojašnjava njegov voditelj Ivan.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...