Climathon Zagreb stvara rješenja za izazove urbanih toplinskih otoka

25. 10. 2018.

Climathon Zagreb je 24-satni hackaton za razvoj rješenja na temu urbanih toplinskih otoka koji se 26. i 27. listopada održava u ZICERU.

Dana 26. listopada u 10 sati u ZICER-u na Zagrebačkom velesajmu započinje Climathon Zagreb – 24-satni hackaton koji za cilj ima razvoj rješenja na temu urbanih toplinskih otoka.

Climathon je globalni pokret posvećen rješavanju najzahtjevnijih klimatskih izazova s kojima se suočavaju gradovi današnjice, a koji će se ove godine simultano odvijati na čak 114 svjetskih lokacija. Ovaj se događaj natjecateljskog tipa realizira kao 24-satni hackaton sa ciljem generiranja rješenja na izazove zadane od strane gradova. Tako će pedesetak natjecatelja prvog zagrebačkog Climathona tijekom 24 sata razvijati rješenja na temu urbanih toplinskih otoka.

Grad Zagreb najboljem rješenju dodijelit će 15.000 kn. 

Climathon Zagreb organiziraju ZICER, REGEA i Sveučilište u Zagrebu zajedno s ostalim članovima novo-uspostavljenog EIT Climate KIC Huba za Hrvatsku. Climate-KIC Hub dio je Regionalne inovacijske sheme (EIT RIS) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology Regional Innovation Scheme, EIT RIS).

EIT RIS radi na akceleraciji klimatskih inovacija u Europi te pomaže i posreduje u povezivanju postojećih hubova za inovacije u 12 država središnje, istočne i južne Europe. Na taj način osigurava pan-europski doseg te jača i potiče kapacitete za inovacije preko čitavog kontinenta.

Novouspostavljeni EIT Climate KIC Hub u Hrvatskoj čini konzorcij od osam organizacija koje su različite po svojem ustroju i mandatima, ali i komplementarne u svojim misijama  i aktivnostima. To su ZICER, REGEA – Regionalna agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga, Mreža znanja i Impact Hub Zagreb. Cilj konzorcija je promovirati i uspostaviti gospodarstvo koje je svjesno svih učinaka i izazova klimatskih promjena te odgovorno djeluje i radi na inovativnim rješenjima, posluje i gradi sustavne promjene u ekosustavu koji uključuje sve sektore i razine društva.

Program događaja preuzmite ovdje

Ostale novosti i projekti

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. – 2026. objavljuje Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Bespovratne potpore za digitalizaciju“. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u...

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...