Bila je ovo ZICER dobra godina

31. 12. 2019.

2019. je za nama. Vrijeme je za osvrnuti se i podvući crtu. I već sada, na samome početku rezimea, možemo reći – za ZICER je ovo bila intenzivna godina. I prošla je dobro!

Izdvojili smo nekoliko ključnih projekata, programa i činjenica koje su u ZICER-u obilježile 2019. godinu.

EIT Climate-KIC akcelerator

S 2019. godinom u Hrvatsku (i to u ZICER!) je stigao najveći europski CleanTech akcelerator – EIT Climate-KIC RIS. EIT RIS radi na akceleraciji klimatskih inovacija u Europi te pomaže i posreduje u povezivanju postojećih hubova za inovacije u 12 država središnje, istočne i južne Europe. Na taj način osigurava pan-europski doseg te jača i potiče inovacijske kapacitete preko čitavog kontinenta. Riječ je o programu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju. U naš akceleracijski program odabrano je šest timova i startupova (Ascalia, Makabi Agritech, Miret, Naval Hydro, Urban Oasis i WePark) koji su kroz šest mjeseci razvijali clean tech proizvode i time aktivno sudjelovali u rješavanju klimatskih izazova. Svi sudionici su, uz kvalitetan program, primili i financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 eura (ovisno o stupnju razvoja). Ostvarili su zavidan napredak koji se zrcali u uspjesima koji su uslijedili (npr. u prikupljanju milijunske domaće investicije, dogovorenim suradnjama s domaćim i međunarodnim klijentima, otvaranjem podružnice u SAD-u…). S 2020. godinom krenut će i prijave za njegov novi ciklus. Ukupna vrijednost ovoga projekta za 2019. godinu iznosila je 51.600 eura, od čega je 45.000 bespovratnih sredstava, a 80.000 eura usmjereno direktno startupovima kroz financijsku potporu.

Četvrta generacija Startup Factoryja i šesti Zagreb Connect

Od rujna do studenog ove još uvijek aktualne godine uspješno smo kroz naš predakceleracijski program proveli četvrtu Startup Factory generaciju. Program je uspješno završilo 16 timova koji su razvijali  visokotehnološke, inovativne i disruptivne proizvode. Osigurali smo im intenzivnu edukaciju, mentoriranje, promociju i umrežavanja te nastup pred 600-tinjak startup entuzijasta na Zagreb Connectu. Najboljima je Grad Zagreb dodijelio milijun kuna za razvoj, i to generalnom pobjedniku (startupu NUOTWO) 200.000,00 kn, dok je pet drugoplasiranih (A-SAP, Hero Factory, Laftonic, Mundus Education System i RecorrQCQ) osvojilo po 160.000,00 kn bespovratnih sredstava.

Uz veliko finale Startup Factoryja na Zagreb Connectu obilježena je i 25 godišnjica podupiranja visokotehnološkog poduzetništva u Zagrebu. Dosadašnjim najboljima od najboljih, tvrtkama Altpro, Hubbig i Amodo, uručena su posebna priznanja.

Konvertibilni zajam

Velik iskorak što se tiče financiranja startupova napravljen je u veljači kada su za visokotehnološke tvrtke koje svoje projekte razvijaju unutar ZICER-a dodijeljeni prvi konvertibilni zajmovi Grada Zagreba u ukupnom iznosu od 600.000 kn. Zajmove su primile tvrtke koje su prethodno zadovoljile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala. Na ovaj način, Grad Zagreb i ZICER stvorili su preduvjete za daljnji razvoj ovih startupova. Svrhovitost ovoga koncepta ubrzo je postala vidljiva i u daljnjem privlačenju (što privatnih, što institucionalnih) investicija koje korisnicima omogućuju još brži rast i razvoj.

ZICER trenutno provodi 10 EU projekata

ZICER-ovo sudjelovanje u provedbi EU projekata od lokalnog je i regionalnog značaja. U suradnji s europskim poduzetničkim potpornim institucijama, sveučilištima i poslovnim klasterima razvijamo nove mehanizme koji doprinose jačanju regionalnog inovacijskog potencijala. U 2019. godini završili smo s provedbom tri EU projekta: CROWDfunding to mainSTREAM innovation (koji je uz opširnu edukaciju o mogućnostima i metodama grupnoga financiranja za dva najbolja domaća projekta omogućio i snimanje video materijala za crowdfunding kampanje), StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO Novska. S posljednjim danom 2019. godine priveden je kraju i projekt Makeover karijere. U godini na izmaku započeli smo s provedbom tri projekta: Edukacijom do zaposlenja (EDUBIZ), Izgradnja znanja i veza između poslovnih anđela i javnosti kroz teritorijalne ekosustave kako bi se zatvorio financijski jaz za inovativna poduzeća (CE-Connector) i Smart Accelerators of Creative Heritage Entrepreneurship (SACHE). Ukupna vrijednost ovih projekata je  48.452.064 kn od čega bespovratna sredstva iznose 46.232.519 kn. Ukupna vrijednost svih projekata koje trenutno provodimo iznosi 87.112.604,31 kn od čega bespovratna sredstva iznose 76.283.615,80 kn.

Šest laboratorija za budućnost Zagreba

Zahvaljujući EU projektu StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije do lipnja 2019. godine opremljeni su novi ZICER-ovi kapaciteti. Uz proširenje prostora, poseban naglasak stavljen je na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara.  Njima se omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki-orijentiranog poduzetništva te intenzivnija suradnja poduzetničke i akademske zajednice. Za istraživanje i razvoj na raspolaganju su: Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom. Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 19.588.435,53 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 15.726.785,40 kn.

Kroz edukacije i savjetovanja ulazak u poduzetništvo je lakši

Osim edukacija za naše stanare, u Vodnikovoj ulici gdje se nalazi ZICER Plavi ured, provodimo besplatne edukacije i savjetovanja namijenjene svima koji ulaze (ili planiraju krenuti) u poduzetničke vode. Kroz 2019. tako smo u ZICER Plavom uredu održali 147 edukacija (među kojima i 19 Start-up akademija – seminara kroz koji, u četiri intenzivna dana, polaznici stječu bazična znanja neophodna za uspješno vođenje poduzeća) te više od 2280 individualnih poduzetničkih savjetovanja.

ZICER-ova vrata otvorena su za širenje inovativnih znanja i ideja

Naš atraktivan prostor mjesto je okupljanja vrhunskih stručnjaka, inovatora, predstavnika akademske zajednice i institucija. Ovdje se šire znanja, rađaju se nove poslovne ideje i stvaraju temelji međunarodnih suradnji. Kroz partnerstva na događajima i projektima u i izvan našeg prostora aktivno promičemo poduzetništvo. Kroz 2019. godinu u ZICER-u je održano više od 270 događaja na kojima se raspravljalo o umjetnoj inteligenciji, kreativnim industrijama, gospodarskim trendovima, inovacijama, energetici, alternativnim financijskim instrumentima, obrazovanju i ostalim bitnim temama za razvoj na znanju i poduzetništvu temeljenoga društva.

Suradnja sa sveučilištima od izuzetne nam je važnosti, a transfer znanja i tehnologija u poduzetništvo naš je imperativ. Zato često (a zna biti tjedana kada je to i na dnevnoj bazi) ugošćujemo đake i studente koje, uz nas iz ZICER-a, najbolje inspiriraju naši startupovi i njihove priče o poduzetničkim izazovima i uspjesima. U 2019. godini tako smo ugostili više od 1700 đaka i studenata.

Uz spomenute, jako su nam bitna neformalnija druženja s našim stanarima. Business Over Breakfast, palačinke u kuhinji, wok petkom… samo su neka okupljanja na kojima se rađaju najbolje ideje, stvaraju neočekivane  poslovne prilike i grade najjači lanci suradnje.

I došli smo do kraja. Ovo je sažeta naša 2019.! Veselimo se novoj (i Novoj) za koju vjerujemo kako donosi puno dobrih projekata, prilika, nagrada, inovacija… Sretno!

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije!

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavila je Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u FAZI PREDAKCELERACIJE u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE u sklopu mjere “Jačanje akceleracijske aktivnosti” referentni broj u...