MIRET postao Earthbound i prva B corp certificirana tvrtka u Hrvatskoj

26. 01. 2024.

Nakon pet godina posvećenih stvaranju ekoloških tenisica poznatih kao “MIRET”, tvrtka je krajem 2023. godine ponosno predstavila svoj rebranding – EARTHBOUND. Ovaj korak rezultat je strateške inicijative za usklađivanje identiteta i komunikacije s vrijednostima tvrtke i radikalnoj predanosti ekološkoj odgovornosti.

Promjena imena iz MIRET-a u EARTHBOUND utjelovljuje temeljne vrijednosti brenda. Ova promjena ne znači samo prelazak na novo ime, već i obećanje da će EARTHBOUND nastaviti stvarati obuću koja ne samo da izgleda sjajno, već i pozitivno doprinosi planeti.

Suosnivači Hrvoje i Domagoj Boljar i cijeli Earthbound tim izražavaju duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali u ovom iznimnom putovanju, studiju Size na njihovim doprinosima i vodstvu pri odabiru imena, Maji Turčić na izradi cjelokupnog brandinga, te Anti Machiedu na izradi potpuno novog weba.

Earthbound tim_foto: Forbes Hrvatska

Miret d.o.o. postao prva Hrvatska B corp certificirana tvrtka

Ove godine Miret d.o.o. je postigao dugogodišnji cilj postavši prva hrvatska tvrtka s B Corp certifikacijom. Ova certifikacija označava pridruživanje globalnoj mreži tvrtki koje istražuju put kombiniranja poslovnog uspjeha s društvenim blagostanjem i rješavanjem okolišnih izazova putem moći tržišta.

B Corp tvrtke su sinonim za najviše standarde društvene i ekološke izvedbe, javne transparentnosti i pravne odgovornosti. Sada ih ima preko 7,500 u 88 zemalja diljem svijeta.

Osnovna svrha B Corp certifikacije je poticanje tvrtki na postizanje visokih standarda u društvenoj, ekološkoj i transparentnoj izvedbi. B Lab, neprofitna organizacija osnovana 2006. godine, koja je temeljna pokretačka snaga iza certifikacije, postavlja visoke kriterije kroz B Impact Assessment i neprestano potiče tvrtke na poboljšanja.

Miret d.o.o. kao pridruženi član ove ugledne skupine, prošao je kroz B Impact Assessment s iznimnim rezultatom od 89,3 boda, znatno iznad prosječnog rezultata tvrtki koje prolaze kroz procjenu.

Što znači biti B corp certificirana tvrtka?

Da bi postigla certifikaciju, tvrtka mora pokazati visoku društvenu i ekološku izvedbu postizanjem rezultata B Impact Assessmenta od 80 ili više, te proći kroz B Lab verifikaciju. Također, mora pokazati i transparentnost poslovanja dopuštanjem da informacije o njihovoj izvedbi prema standardima B Lab-a budu javno dostupne na njihovom profilu B Corp na web stranici B Lab-a. B Impact Assessment evaluaciju koja je trajala preko dvije godine, vodio je njihov Sustainability Officer, Mikael Hietala, uz doprinos cijelog tima.

Foto: Earthbound

Rezultati MIRET B Impact Assessmenta

Na temelju B Impact procjene, tvrtka Miret d.o.o. postigla je ukupan rezultat od 89,3. Medijan rezultata za tvrtke koje provode procjenu trenutačno iznosi 50,9. Cjelokupne rezultate možete pogledati na B corp stranici.

Izvor: www.bcorporation.net

Miret d.o.o. se posebno ističe rezultatima u dva impact business modela – očuvanje okoliša i prirordnih resursa i uklanjanje toksičnosti iz proizvoda.

Recertifikacija Earthbound tenisica prema Oeko-tex STANDARD 100

Od 2022. godine, Earthbound tenisice ponosno nose oznaku STANDARD 100 by OEKO-TEX. Ova oznaka znači da je svaka komponenta proizvoda prošla testiranje na više od 350 kemikalija štetnih za ljudsko zdravlje, te da je proizvod u potpunosti siguran i netoksičan.

Earthbound tenisice su prve tenisice na svijetu koje su dobile ovu oznaku za cijeli proizvod, a ne samo za pojedine materijale.

Miret d.o.o.,  je uspješno prošao proces recertifikacije prema STANDARD 100 by OEKO-TEX, što potvrđuje njihovu kontinuiranu predanost osiguravanju najviših standarda u proizvodnji obuće.

MIRET se razvija u ZICER-u, a dvije godine za redom rasli su kroz akceleracijski program kojeg je provodio ZICER.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...