Zagreb Connect ove godine po peti put okuplja vrhunske govornike, investitore, osnivače startupova, gospodarstvenike, studente i njihove proaktivne profesore te sve ostale koje povezuje strast prema inovacijama, visokim tehnologijama i poduzetnički duh. Početak zagrebačkog Adventa stoga je i ove godine rezerviran za uživanje u inspirativnim predavanjima kao i povezivanje s potencijalnim poslovnim partnerima.

Organizatori Zagreb Connecta - Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER), ističu kako je interes za konferenciju velik, a broj raspoloživih karata sve manji. Da podsjetimo, Grad Zagreb ove je godine spojio svoje najznačajnije projekte za razvoj startup poduzetništva - predakceleracijski program Startup Factory i konferenciju Zagreb Connect!Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva.  Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku. 

Izvrsni mentori i edukacije
Kroz posljednjih 8 tjedana 17 timova vrijedno radi na razvoju svojih inovativnih rješenja. Oni su ti koji s najviše uzbuđenja iščekuju 5. prosinca jer tada će se predstaviti pred publikom i stručnim žirijem. 

Pet najboljih osvojit će po 160.000 kn bespovratnih sredstava, a najbolji pitch Zagreb Connecta dodatnih 60.000 kn. O ovom jedinstvenom predakceleracijskom programu Frane Šesnić, direktor ZICER-a je rekao:"Treći ciklus intenzivnog predakceleracijskog programa Startup Factory upravo privodimo kraju. Zadovoljan sam s napretkom koji su timovi ostvarili od 9. listopada - kada su ušli u program - do danas. Za njihov razvitak zaslužni su izvrsni mentori i ciljane edukacije, ali i želja za učenjem i implementacijom naučenog u razvoj njihovih proizvoda te, naravno, naporan rad. Kroz posljednjih osam tjedana sudionicima programa osigurali smo vrhunske, što domaće - što međunarodno priznate predavače i mentore. Pokrili smo područja od validacije ideja do razvoja proizvoda, usluga i poslovanja, dali im konkretna i primjenjiva znanja iz područja prava, financija, marketinga, dok se sada intenzivno radi na pripremi pitcha. Vjerujem u tržišni potencijal većine timova koji se razvijaju kroz program i siguran sam da će im znanja, iskustvo i networking koje su u ZICER-u ostvarili pomoći u stvaranju održivosti na tržištu. Veliko finale Startup Factoryja je pred vratima. Svim Startup Factory timovima želim sreću i staloženost pri prezentaciji razvijenih ideja!"

Uspjeh hrvatskih startupa
Osim velikog finala Startup Factoryja, Zagreb Connect obilježit će i izlaganja zanimljivih predavača svjetskog glasa.  O tome što nas sve očekuje na Connectu, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša je rekla: "Kroz peto izdanje Zagreb Connecta fokus stavljamo na aktualnu temu financiranja startup projekata i to posebno na pre-seed investicije i ulaganja u ranim razvojnim fazama startupova. Inovacijski potencijal naših mladih Hrvata je ogroman. Iako se nekada mladima čini da je "trava zelenija negdje drugdje" mi ćemo kroz konferenciju pokazati primjere i otkriti tajne onih koji su pokrenuli posao iz Hrvatske, a sada svoje proizvode izvoze na šest kontinenata.  Na temu globalnih uspjeha hrvatskih startupa govorit će Roberto Kutić, operativni direktor Infobipa, koji je i sam prošao sve izazove lansiranja proizvoda na strana tržišta.  Njegova tvrtka danas zapošljava više od 1200 zaposlenika diljem svijeta, a njezino je poslovanje temeljeno na primjeni visokotehnoloških rješenja. Raspravljat ćemo i o tehnologijama budućnosti. Naša uspješna suradnja s Izraelom, moćnom visokotehnološkom silom od koje crpimo znanja i inspiraciju, i dalje se nastavlja. Iz Izraela tako u Zagreb 5. prosinca dolazi Motti Peer, komunikacijski stručnjak za blockchain, crypto i tehnološke startupove, koji je ujedno naš keynote govornik.  Osim ovih, pripremili smo još brojna iznenađenja! S veseljem očekujem Zagreb Connect i uvjerena sam da će pripremljene teme potaknuti mlade, i one koji se tako osjećaju, za razvoj visokotehnoloških ideja i ulazak u poduzetništvo koje vidim kao budućnost našeg gospodarskog rasta!"

Kompletan članak pročitajte na web portalu Poslovni.hr.