Riječ je o javno financiranom predakceleracijskom programu, odnosno bespovratnoj financijskoj potpori bez ulaska u vlasničku strukturu tvrtke.

- Svake godine prateći svjetske trendove, program dodatno unapređujemo. Ove godine izuzetno smo ponosi i na nove partnere, a pogotovo na Inu, zbog koje će naši mladi poduzetnici uz pristup znanjima i mentorstvu, dobiti i otvorena vrata za lakše plasiranje svojih proizvoda kako na domaće tako i na strano tržište – poručio je direktor ZICER-a, Frane Šesnić.

Od kolike je važnosti ovaj program za Inu, istaknuo je direktor Novih biznisa Marijan Mrkonjić, dodajući kako je njihov fokus kao vodeće hrvatske naftne kompanije upravo na inovativnim rješenjima u maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali ne isključuju ni ona druga.

- Drago nam je vidjeti da među vama ima puno potencijala, nadamo se da će neki od vaših proizvoda i usluga uspjeti na današnjem surovom tržištu. Ono što smo vidjeli na ZICER-ovom prvom pitchanju na nas je ostavilo pozitivan dojam i svim timovima želim puno uspjeha u daljnjem ciklusu predakceleracijskog programa – dodao je Mrkonjić.

Ove godine svoje proizvode i usluge iz različitih segmenata predstavilo je 18 timova sastavljenih od znanstvenika, inovatora i budućih poduzetnika. Od sustava za pametno održavanje urbanog zelenila, preko financijskog planiranja za male i srednje poduzetnike, pa sve do platforme za pronalaženje niskobudžetnih smještaja, pod nazivom 'FloorNap', odnosno 'spavanje u vreći', inovativnih ideja uistinu nije nedostajalo.

Među njima svoje rješenje za prognoziranje vremenskih nepogoda, točnije tuča, predstavio je tim iz tvrtke A-SAP. Kako navode, ovo je prvi takav sustav koje za cilj ima građane, a pogotovo poljoprivrednike kojima tuča može nanijeti najviše štete na usjevima, s velikom preciznošću upozoriti na nadolazeću vremensku nepogodu, ali i njen intenzitet.

Osim njih, vizualno rješenje, za kako su ih nazvali 'nepostojeće nekretnine' predstavio je tim iz Double Lens startupa. Riječ je o personaliziranom prikazu unutrašnjosti budućeg stana ili kuće putem virtualne realnosti. Uz pomoć njihovog softvera kupac može dobiti potpuni prikaz i obilazak svog budućeg doma.

Na samom kraju svečanosti pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, iskoristila je priliku kako bi svim okupljenim poduzetnicima poželjela sreću na finalnoj konferenciji Zagreb Connect na kojoj će oni najbolji za razvoj svojih projekata osvojiti bespovratna sredstva u vrijednosti milijun kuna.

- Prostor, mentoriranje i financiranje s kojim se još uvijek borimo - to su tri segmenta koja su vama najpotrebnija, zato ste se prijavili na ovaj program. Svjesni smo da vam moramo pomoći jer jedini način na koji možemo mjeriti naš uspjeh je upravo kroz vaš – zaključila je Jozić.

Članak i fotografija preuzeti su s news portala Jutarnji.hr.