Evo o čemu ćemo pričati:

1. Gdje smo i koliko je sati?  Hrvoje Bandov ,Amodo

Teško se izgubiti uz sveprisutan GPS, no za primjene gdje je preciznost presudna bitno je razlikovati šum od signala. Uz kratak uvod u GPS, koji je često bitan dio raznih IoT sustava, vidjet ćemo primjere iz prakse na koji način način se borimo s lošim podacima iz GPS-a.

2. Projekt "Osjetila Zagreba" - Ivan Krešić i Roni Puž ,FER

Cilj projekta je prikupljati podatke iz okoliša u svrhu unapređenja kvalitete života u gradu Zagrebu. Podaci se prikupljaju s raznih fiksnih i mobilnih uređaja, a odnose se na kvalitetu zraka, razinu buke, i dr. Koncept je postavljen tako da dobar dio podataka generiraju građani / korisnici sustava, koji zauzvrat dobivaju uvid u kvalitetu njihovog životnog okoliša. Čuti ćemo u kojoj je fazi projekt, što su sljedeći koraci i naravno što su prepreke na koje Ivan i Roni nailaze, te kako i prevladavaju.

3. Pametni gradovi u centralnoj i istočnoj Europi.  
Gdje zapinje i kako se možemo uključiti?

Okrugli stol u kojem će sudjelovati: 

Ivana Podnar Žarko , FER.

Ivana Podnar Žarko je izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije u području raspodijeljenih informacijskih sustava. Voditelj je novoosnovanog laboratorija na FER-u pod nazivom Internet of Things Laboratory

Laboratorij radi na razvoju platforme otvorenog koda za Internet stvari OpenIoT. Glavni cilj platforme OpenIoT je omogućiti interoperabilnost, tj. pronalaženje različitih senzora, te korištenje i obradu njihovih podataka prema uslužnom modelu senzora kao usluge (engl. Sensing-as-a-Service). FER-ov tim se fokusira na skalabilnu obradu velike količine senzorskih podataka prikupljenih putem pametnih telefona.

Mirjana Zubak , Grad Zagreb

Mirjana se kao pomoćnica pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Zagreba bavi različitim područjima  rada iz djelokruga Ureda, a osobito područjem međunarodne suradnje, razvoja i provedbe EU sufinanciranih projekata, razvoja suradnje s civilnim društvom te unapređenja poslovanja Gradske  uprave. Tijekom protekle četiri godine bila je uključena u pripremu i provedbu niza EU sufinanciranih projekata, iz različitih područja, uključujući i područje pametnih gradova. Također se djelomično bavi i strateškim planiranjem te donošenjem politika. Područjem pametnih gradova intenzivnije se bavi od početka 2014. godine kada se Grad Zagreb uključio u inicijativu suradnje gradova Kine i Europske unije. Trenutno nastoji na razini Grada Zagreba inicirati jedinstven pristup razvoju grada na platformi pametnih gradova te povezivanju razvojnih ciljeva i usmjerenja Grada Zagreba s principima razvoja pametnih gradova.

Marko Hefrih , Razvojna Agencija Zagreb

Marko prati strateške i programske dokumente Europske unije, te europske, nacionalne i lokalne strategije i inicijative. Redovito prati otvorene natječaje iz EU fondova, razvija  regionalne i transnacionalne razvojne projekte i prijavljuje ih na otvorene EU natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava.

Surađuje sa državnim tijelima i institucijama, gradskim upravnim tijelima Grad Zagreba te međunarodnim subjektima, kao i sa poduzetnicima.

Moderator okruglog stola: 
Gorjan Agačević , Amodo

Izvor i foto: www.meetup.com