“Budućnost je sada” naziv je I. regionalne konferencije digitalne medicine, ali i poruka da treba djelovati odmah i ovdje na unapređenju zdravstvene usluge za pacijente.
Bogati je program uključivao predavanja stručnjaka iz vodećih hrvatskih ali i europskih IT i farmaceutskih kompanija, a konferenciju su podržali i zdravstveni djelatnici te Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

"Naš je glavni cilj da građani u konačnici budu zadovoljni zdravstvenom uslugom u čemu veliku ulogu ima informatizacija sustava" rekao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac te napomenuo kako je Ministarstvo spremno preuzeti ulogu koju ima u procesu spajanja zdravstvenog i IT sektora. Istaknuo je tako primjenu sustava e-recepta koji je ocijenjen najboljim u Europi.

Oduševljenje hrvatskim sustavom e-zdravstva nije skrivao ni Jesus del Valle iz njemačke farmaceutske kompanije Bayera koji je istaknuo: "Volio bih da i mi u Njemačkoj imamo sustav u kojemu je dovoljno da liječnik elektronički izda recept i da ga pacijent može bez papira za samo nekoliko minuta podignuti u ljekarni". Jesus del Valle u sklopu svog predavanja je objasnio kako funkcionira inkubator za start-up tvrtke unutar kompanije Bayer, ali i zašto su mlade tvrtke te nove ideje ključne za razvoj.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Plive, Inovativne farmaceutske inicijative, tvrtke Ericsson Nikola Tesla, IN2 Grupe, Medtronica, Microsofta, Razvojne agencije Zagreb - TPZ kao i mnogi drugi.

Osim što su slušali predavanja i sudjelovali na panelima, sudionici konferencije iskoristili su priliku kako bi stvorili nove kontakte i suradnju između različitih sektora. U prepunoj dvorani Kornati u Hypo centru razmjenjivale su se ideje, savjeti i iskustva.

Članak je preuzet s portala vecernji.hr.