"Upoznali smo se tako što smo počeli šetati naše pse u istom parku. Svaki dan provedemo zajedno otprilike sat vremena, a često pričamo o poslu i našim projektima. Budući da smo zbog posla puno i putovali, često smo se međusobno žalili na skupe i ekološki neodržive transfere sa zračnih luka. I onda smo odlučili napraviti svoje rješenje. Teorija nam je bila da bismo mogli putnicima donijeti značajnu uštedu kada bismo im nekako mogli omogućiti da znaju tko je i u kojem trenutku voljan taksi dijeliti s još jednom ili dvije osobe“, priča nam Juraj Žlof o tome kako su on, Domagoj Nadramija, Kristijan Tole, Igor Šaravanja i Josip Nujić došli na ideju za aplikaciju TransferHero.

Naša aplikacija putnicima omogućuje da pronađu ostale putnike koji idu u njihovom smjeru. Na ovaj ih način „spojimo“ u jedno taksi vozilo. Računica je jasna: putnici plate 40% manje, vozači zarade 30% više, a velike zračne luke smanjuju zastoje na cestama u svojoj blizini. Međutim, zapravo je najbolja stvar što za svaku učinjenu vožnju posadimo jedno drvo paulovnije.“

Zašto baš paulovnija? "Bitno je istaknuti da su razne vrste paulovnije invazivne, ali ne i paulovnija tomentosa x fortunei hibrid koju sadimo. Osim što apsorbira 10 puta više ugljičnog dioksida i zbog poprilično velikh listova proizvede više kisika, cvjeta do 2 puta godišnje. Od nje se može dobiti jako kvalitetan med, ali i biomasa. Samo drvo raste poprilično brzo te dolazi do pune zrelosti u roku od 6 do 10 godina. Budući da je jedan prosječan let zaslužan za 360 kg CO2 emisija, hektar paulovnije u godini dana apsorbira 1200 tona. U prosjeku zračne luke za svoje aviopartnere trebaju omogućiti apsorbciju za 45 000 letova godišnje, a za to bi u teoriji bilo dovoljno oko 14 hektara naših paulovnija", kaže Juraj.

Ova Startup Factory ekipa ekološki osviještenih junaka napravila je minimalno održivi proizvod i pilot. Ističe da im je najvažnije raditi s vrhunskim mentorima koje program pruža kako bi validirali ideju i s drugih aspekata.

Osobno najzanimljivija mi je bila radionica gejmifikacije s kojom se još nismo imali prilike susresti. Nismo dosad razmišljali o njoj, no sada smo je odlučili i ubaciti u svoj app“, dodaje Juraj.