Rikard Serdoz je direktor i jedini zaposleni u tvrtki Tehnosoft  koja se bavi projektiranjem opreme pod tlakom iz područja energetskih i procesnih postrojenja. Rješenja koja svakodnevno kroji dijelom su procesa izrade dokumentacije posuda pod tlakom, studija izvodljivosti, baznih projekata, tehnoloških projekata ili usluga savjetovanja. Savjetodavne usluge koje obavlja uglavnom su orijentirane na inozemno tržište.

„U svome radu koristim računalne aplikacije za numeričku analizu i proračune koji se temelje na metodi konačnih elemenata, kao i najnovije računalne aplikacije za projektiranje procesnih i energetskih postrojenja. Cjelokupan proces je dosta specifičan i da bih proračunao dijelove moram sve uzeti u obzir. Moj posao predstavlja veliku uštedu vremena samim time što radim u izvrsnim programima, ali i sam razvijam softver.“ objasnio nam je Rikard svoj radni dan.

Tvrtka izvrsno posluje već tri godine. Kada smo Rikarda upitali kako je saznao za Tehnološki park Zagreb rekao nam je: „Dugo sam radio za jednu tvrtku i onda sam odlučio samostalno krenuti u posao s dobrim iskustvom koje sam tada posjedovao, a prvi korak prema tome cilju bio je i Tehnološki park Zagreb. O mogućnostima koje pruža takvo mjesto doznao sam preko prijatelja. Shvatio sam da je to izvrsna prilika da i sam krenem u smjeru poduzetništva. Danas imam izvrsnu mrežu inozemnih klijenata i s financijske strane sam iznimno zadovoljan.“

Klijente nikada ne traži sam jer većina njih dođe do njega putem referenci koje je s vremenom prikupio. Njegovi budući ciljevi za sada su orijentirani na razvoj proračunskog softvera koji bi u ovoj branši mnogo pridonio samim time što bi donio znatnu uštedu vremena u procesu kreiranja konačnog proizvoda za naftnu, petrokemijsku i prehrambenu industriju.