OMOLAB KOMUNIKACIJE d.o.o.

Director
Petar Reić

OmoLab je laboratorij za vizualne komunikacije (www.omolab.com) koji okuplja stručnjake, tvrtke i institucije različitih profila s ciljem razvoja alata za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja i učenja. 

Misija OmoLaba je pomoći u razumijevanju disleksije kao dara vizualnog razmišljanja te destigmatizirati disleksiju i potaknuti na ostvarenje iznimnog potencijala osoba s disleksijom kroz olakšavanje čitanja, učenja, rasta i razvoja u segmentima života za koje je čitanje bitno.

Alati koje smo razvili uključuju:

  • OmoType sustav fontova oblikovanih i prilagođenih za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja. Više informacija i besplatno preuzimanje OmoType font sustava dostupni su na internetskoj stranici www.omotype.com.
  • OmoReader mobilnu aplikaciju koja optimizira upotrebu OmoType pisma, te olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom. OmoReader aplikacija dostupna je potpuno besplatno za hrvatsko tržište, a može se preuzeti putem stranice www.omoreader.com. Aplikacija optimizira upotrebu pisma te pruža dodatne mogućnosti kao što su: rastavljanje riječi na slogove što olakšava ritam čitanja, postavljanje pozadinske linije za poboljšanje fokusa i praćenja retka, a animacijom te linije poboljšava se brzina čitanja. Kroz aplikaciju su dostupne i stotine besplatnih e-knjiga, od čega su 72 lektirna naslova, a zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja teksta (OCR) moguće je uvesti i tekstove iz tiskanih publikacija.

Uz navedene alate, produciramo grafike, postere i majice jedinstvenog vizualnog jezika kao povezane proizvode važne za izgradnju OmoLab branda, financiranje razvoja aplikacije i font sustava, ali i kao alat za osnaživanje pozicije osoba s disleksijom u društvu, a koji su dostupni na OmoGallery (www.omogallery.com) web shopu i u trgovinama naših partnera.