Dio je Zagrebačkog velesajma zaštićen, ali to za sada nije zapreka u realizaciji projekta novoga tehnološkog parka, kaže Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb (RAZA). Početkom ove godine Ured za strategiju Grada Zagreba izradio je programske smjernice Zagrebačkog velesajma, pri čemu je kao jedna od sastavnica naveden i sadržaj budućega Tehnološkog parka Zagreb.

Idući je korak da se RAZA-i osigura pravo građenja na dijelu prostora Velesajma kako bi se izradio idejni projekt i ostali dokumenti potrebni za prijavu na ESI-jeve fondove.
Kad je riječ o provedbi projekta, završena je, kaže Šesnić, studija predizvodljivosti koja je potvrdila potrebu za oko 25.000 četvornih metara prostora i vrijednost investicije od trideset milijuna eura. Projekt je dobio kvalifikaciju kao regionalni razvojni projekt. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je financiranje tehničke pomoći za projekt, a prijavljen je i Hrvatskom klasteru konkurentnosti ICT industrije te se očekuje njegovo uvrštenje u projekt od nacionalnog interesa – PNI. 
– S obzirom na to da će gradnja novoga tehnološkog parka zasigurno trajati i da njegov završetak očekujem u srednjem roku, tražimo međurješenje. Ove smo godine dobili dva nova prostora, jedan za potrebe poduzetničkog centra Plavi ured, koji radi u centru  u Vodnikovoj 12, i drugi prostor namijenjen inkubaciji visokotehnoloških tvrtki na Žitnjaku – kaže Šenić, dodajući da se uskoro planira i proširenje tehnološkog parka u prostor Velesajma, a u tijeku su finalni dogovori o adaptaciji postojećih prostora.

Preuzeto sa web portala: www.liderpress.hr