U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) četrdesetak je mladih na prvom zagrebačkom Climathonu ponudilo svoja rješenja kao korak naprijed u suočavanju s pitanjem klimatskih promjena u gradu.

Climathon je globalni pokret posvećen rješavanju najzahtjevnijih klimatskih izazovas kojima se suočavaju gradovi današnjice. Ove se godine 26. i 27. listopada simultano odvijao na čak 114 svjetskih lokacija. Ovaj se događaj natjecateljskog tipa realizira kao 24-satni hackathon sa ciljem generiranja odgovora na izazove zadane od strane gradova. Tako su natjecatelji razvijali rješenja na temu urbanih toplinskih otoka te mahom osmišljavali koncepte inovativnog ozelenjavanja našeg grada.

Šest timova u koje su se u petak natjecatelji formirali razrađivalo je svoja rješenja do kasno u noć, a subota ujutro bila je posvećena usavršavanju njihovih pitch prezentacija. Tijekom događanja natjecatelji su bili vođeni stručnim mentorima, a u prvom su se dijelu programa imali prilike inspirirati i nizom kratkih znanstvenih predavanja.

Najboljem timu 15.000 kn za rješenje izazova urbanih toplinskih otoka

U napetoj je završnici stručni žiri između šest odličnih pitcheva odabrao tim ShadePot za pobjednika. Grad Zagreb je najboljem rješenju dodijelio 15.000 kn dok su i prvo i drugoplasirani timovi dobili mogućnost šestomjesečnog korištenja ZICER-ove infrastrukture.

„Iznimno mi je drago da je Climathon Zagreb izazvao ovakav pozitivan odjek i generirao odlična projektna rješenja za jedan vrlo specifičan klimatski problem, kojeg svi mi u Gradu nažalost doživljavamo sve više. Veliko hvala svim timovima, mentorima i organizatorima na organizaciji ovogodišnjeg Climathona i nadam se da je ovo samo početak jedne jako lijepe priče koju ćemo dalje zajedno razvijati“, izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice za energetiku, gospodarenje energijom i energetski održivi razvoj ispred Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

„Ovo iskustvo bilo je zaista edukativno. Mislim da smo upoznali jako pametne i uspješne ljude. Stvarno je bilo fantastično i još uvijek smo malo u deliriju“, podijelila je s nama Mia Agapito, voditeljica pobjedničkog tima ShadePot.

Članak u cijelosti pročitajte na web portalu Točka na i.hr.