Tim Urban Oasis ili Urbani vrt jedan je od šest timova koji su uspješno završili i program hrvatskog EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u. Riječ je o projektu koji kombinira vertikalni uzgoj biljaka s visokom tehnologijom. Urban Oasis može ponuditi nekoliko prikladnih mikroklima za uzgoj velikog broja biljaka, uz ogromne uštede vode i hranjivih sastojaka. Jedini preduvjet je da sustav bude priključen na izvor napajanja.

Jezgra tima su Marko RatkovićMateo Cahun i Vinko Lešić. U timu je bila i agronomkinja Dorotea Brajković koja se iz osobnih razloga morala povući, a zamijenile su je tri mlade djevojke s Agronomskog fakulteta.

“One rade eksperimente s biljkama, ali pomogle su nam i u estetskom razvoju našeg proizvoda. Zahvalni smo im što su prepoznale da volontiranjem na našem projektu mogu napredovati u struci i da im to može biti lijepa referenca za daljnju karijeru”, kaže Marko Ratković, koji između ostaloga pokriva promotivne aktivnosti tima.

“Ideja o Urban Oasisu nastala je na kavi trojice prijatelja. Poznajemo se još iz osnovne škole, zajedno smo išli u srednju, studiramo slična područja – strojarstvo (FSB), elektrotehniku (FER) I računarstvo (Tehničko veleučilište Zagreb). Umjesto da sjedimo na kavama poželjeli smo nešto učiniti i počeli smo se baviti uzgojem biljaka. Bilo je to u lipnju 2018. godine”, vraća Marko priču na početke.

Ovo je dio članka koji je objavljen na portalu Točkanai.hr gdje ga možete pročitati u cijelosti.