Ispred ureda gaming studija Gamechuck u zagrebačkom inkubatoru ZICER na Velesajmu dočekao nas je 28-godišnji producent i programer Aleksandar Gavrilović koji je svojem studiju preko fondova Europske unije ovog ljeta osigurao oko milijun kuna za razvoj igre Trip the Ark Fantastic. Gamechuck je tada postao prvi hrvatski game developer kojem je pošlo za rukom takav način financiranja. Gavrilović nas vodi prema zajedničkoj kuhinji po kavu i govori da ga nije iznenadilo jer je zapravo računao na taj novac i da bi se našao u problemu da ga kojim slučajem nije uspio dobiti.

“Stvar je u tome da EU daje pola novca, a drugu polovicu smo morali sami osigurati. Mi smo uspjeli naći privatnog investitora tako da smo prije natječaja osigurali taj prvi milijun”, kaže Gavrilović. Plan im je bio skupiti toliko novaca da ne moraju razmišljati o financijama iduće dvije godine. Da nisu uspjeli izvući novac iz programa Creative Media- EUROPE ne bi se mogli, objašnjava, u potpunosti posvetiti razvoju igre jer bi morali smišljati kako dalje. Iako je svjestan da to što su skupili nisu ozbiljno velika sredstva za razvijanje jedne videoigre, njima je to za sada sasvim dovoljno jer su još uvijek, govori kroz smijeh, skromno.

NARASLI SU S DVOJE NA DESETERO ZAPOSLENIKA

Od prošle godine u ZICER-u imaju dvije kućice u najmu, a prijava u taj zagrebački inkubator bio im je, kaže, pun pogodak. “Imamo ovdje razne benefite, a ne samo ured”, govori Gavrilović dok nas provodi zajedničkim prostorijama. “Za sastanke možemo koristiti dvije konferencijske dvorane, imamo zonu za chillanje, zajedničku kuhinju, pa čak i dio za djecu”. Iskoristili su, kaže, i mogućnost suradnje s drugim startupovima, pa im je firma preko puta njihovog ureda radila elektroniku za retro igraću konzolu za arkadne igre.

Inače, Gavrilović nekadašnji student FER-a u biznis s videoigrama ušao je kao programer. Sve je krenulo prije sedam godina kada je u udruzi BEST koja djeluje u sklopu FER-a upoznao Igora Kolara, tadašnjeg studenta industrijskog dizajna na arhitekturi. Njih dvojica su se sprijateljili i odlučili napraviti svoju videoigru za arkadu. “Igoru je to bilo super jer voli industrijski dizajn, a ja sam se tada bavio programiranjem i tako je sve krenulo”, prepričava Gavrilović. Nakon studentskih dana su skupljali znanje i iskustvo u drugim firmama i startupovima, a prije par godina su krenuli u pokretanje svog posla. Nisu imali ured, radili su od kuće i u nekoliko su mjeseci izbacili svoju prvu point and click avanturu koja je na Steamu dobila odlične kritike i koja je bila nominirana na mnogim svjetskim natjecanjima.

“U siječnju 2018. odlučili smo osnovati Gamechuck. I dalje smo prvih godinu dana radili od doma, nismo imali baš love i sve se nekako kretalo sporo”; prisjeća se programer, te dodaje kako su se odlučili prijaviti u Zagrebački inovativni centar Zicer i nakon toga brzo pronašli prostor za urede, našli investitora, dobili poticaje, te u manje od dvije godine narasli s dvoje na dvanaestoro zaposlenih na puno radno vrijeme. I ima, kaže, posla za još ljudi jer dodatnu zaradu ostvaruju preko kratkotrajnih projekata. “Sada, primjerice, radimo za Viteško alkaško društvo Sinj, dakle za Sinjsku alku. Radili smo i igre za Goetheov i Francuski institut, a radimo i interaktivne stripove i sve nam to podebljava budžet”, objašnjava Gavrilović.

...

Ovaj dio članka i fotografija preuzeti su s news portala Telegram.hr. Kompletan članak pročitajte na linku.