Suorganizatori Savjetovanja su ove godine bili Zagrebački inovacijski centar (ZICER), Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj (Ambassade de France en Croatie, Ministère del’Europe et des affaires étrangères) i Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT), a partneri Suvremena.hr i Hrvatska udruga poslodavaca.

Konferenciju su otvorili Frane Šesnić, mag.ing.el, director, ZICER-a; prof.dr.sc. Vladan Končar sa Sveučilišta ENSAIT (Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles), Roubaix, Francuska; dekanica Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, prof.dr.sc. Gordana Pavlović; zamjenik pročelinika Gradskog ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Toni Biluš dipl.ing, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras; te njegova ekselencija Philippe Meunier, Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Zagreb.

Glazbenu točku izveo je Zbor višeg uzrasta Osnovne škole Izidora Kršnjavoga, zbor koji na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu dugi niz godina osvaja zlatne medalje i prve nagrade i nastupa na brojnim kulturnim događanjima. Osnovna škola Izidora Kršnjavoga škola je u kojoj učenici uče francuski jezik od prvog razreda te ima najveći broj učenika koji uče francuski jezik u gradu Zagrebu.

Održana su dva plenarna predavanja. Prvo plenarno predavanje održao je prof.dr.sc. Vladan Končar, a drugo prof.dr.sc. Dominique Charles Gaston Adolphe sa Sveučilišta Haute-Alsace (UHA) i Ecole Nationale Supérieure D’Ingénieurs Sud Alsace (ENSISA), Francuska. Pozvana predavanja održali su predsjednik i glavni izvršni direktor CTT grupe iz Kanade dr.sc. Jacek Mlynarek te Damir Tomičić i Maja Relić iz poduzeća Kelteks d.o.o. Predavanja su također održali i Alan Đurek iz poduzeća Regeneracija d.o.o., Davor Domijan dipl.iur. koji je predstavio Društvo hrvatskih profesionalaca u Parizu (CPP), Antoine Salatović iz poduzeća Sara Couture Paris, Matej Celega ispred Start-up Factory Zagreb, izvršni direktor strateškog razvoja i provedbe projekata u poduzeću Šestab Busch d.o.o. Goran Basarac, MBA, izvršni direktor strateškog razvoja i provedbe projekata i Tomislav Fučkar iz poduzeća Belina d.o.o.

Projekt „StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“ pred okupljenima detaljno je predstavio ZICER-ov Matej Celega. Ovaj Projekt obuhvaća proširenje kapaciteta ZICER-a te opremanje prostora šest vrhunskih laboratorija visokotehnološkom opremom. Laboratoriji koji će do 1. lipnja 2019. godine u potpunosti biti opremljeni i na raspolaganju startup i akademskoj zajednici su Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za 3D modeliranje, Centar za Internet of Things (IoT) i Centar za razvoj sučelja. Ovim Projektom ostvarit će se preduvjeti za snažnije povezivanje gospodarstva, akademske i istraživačke zajednice te realizaciju inovativnih poduzetničkih ideja. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“. ZICER je nositelj, dok je Grad Zagreb partner Projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19.588.435,53 kn od čega bespovratna sredstva iznose 15.726.785,40 kn. Vrijedno je istaknuti kako je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu suradnik na ovome EU Projektu.

Nadalje, privredni i znanstveni sektor istaknuli su nužnost sinergije znanosti i gospodarstva kroz konkretiziranje suradnje sastavnica Sveučilišta sa gospodarskim sektorom. U tome je smislu hvalevrijedna inicijativa Tekstilno-tehnološkog fakulteta i partnerskih institucija u vidu organiziranja ove hrvatsko-francuske konferencije i sajma na kojemu su prezentirane tvrtke u sektoru tesktila, odjeće, kože i obuće. Na taj se je način željela pružiti prilika privrednicima iz obaju zemalja da intenziviraju razmjenu ideja i suradnju uz implementaciju suvremenih inovativnih znanstvenih rješenja.

Takva je suradnja od izuzetnog značaja kao i implementacija znanstvenog rada u privredu. Uspostava laboratorija za provedbu znanstvenih istraživanja kao odgovora na potražnju gospodarskih subjekata te istraživanja provedena u suradnji i koordinaciji s privrednim subjektima rezultirat će profitom s obje strane. Permanentna savjetovanja s gospodarstvom tijekom provedbe znanstvenih projekata mogu testirati rezultate istraživanja po fazama i etapama, te time donijeti uštede kako u vremenu tako i u materijalnim sredstvima. S druge strane, važno je potaknuti privredni sektor da se za svoje probleme slobodno obrati znanstvenim institucijama.

Kompletan članak pročitajte na portalu Suvremena.hr.