Izazov s kojim će se svaki uspješan startup poduzetnik s vremenom susresti jest usklađivanje želje za zadržavanjem vlasništva nad svojom idejom i potreba za bržim rastom poslovanja putem vanjskih investicija, ističe Ivan Pelivan, jedan od direktora poduzeća Stratowave Connect, koje razvija proizvode i rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. 

Riječ je o jednom od osamnaest timova treće generacije predakceleracijskog programa Startup Factory, koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) kako bi osnažili ekosustav za razvoj startup poduzetništva. Na Zagreb Connectu 2018 proglašeni su jednim od pet najboljih Startup Factory timova. Njihov tim u užem izdanju čine Vilko Klein, Ivan Nikolić i Ivan Pelivan, a u širem se sastoji od ukupno osmero stručnjaka iz područja od elektronike i informatike do prodaje i marketinga. Ova mlada tvrtka počela je poslovati u travnju ove godine, a zajednički su je osnovali Vilko Klein i Ivan Pelivan. 

Idealan trenutak
Ime Stratowave potječe od prijašnjeg eksperimenta s bežičnom komunikacijom iz stratosfere u kojem su ključnu ulogu imali Vilko Klein i Ivan Nikolić. Ime na engleskom jeziku trebalo bi olakšati prepoznatljivost poduzeća u inozemstvu, ističe naš sugovornik Ivan Pelivan. "Naš proizvod, odnosno rješenje je specifično po tome što nudi veliki domet, testiranih 50 kilometara, ubuduće i više, koji ostvarujemo kombinacijom komercijalno dostupne opreme, višegodišnjih znanja i iskustava na području bežičnih tehnologija. Krajem prošle godine prepoznali smo idealan trenutak za primjenu 15-godišnjeg iskustva u bežičnim tehnologijama na komercijalnim dronovima. U nekoliko mjeseci okupili smo prve članove šireg tima s kojima smo ojačali područja mehanike, dizajna i konstrukcije dronova, a nakon osnivanja poduzeća timu su se pridružili i eksperti s područja marketinga i informatike", objašnjava nam Pelivan.

Kompletan članak pročitajte na news portalu Poslovni.hr.

Tekst i fotografija preuzeti su s news portala Poslovni.hr.