Nakon što je pokrenula prvi inkubator za turističke startupe u Hrvatskoj, zagrebačka razvojna agencija Raza najavila je prvi inkubator za energetiku te prvi za srebrnu ekonomiju, odnosno startupe koji žele raditi na poboljšanju statusa populacije treće dobi.

Energetika je jedno od najpropulzivnijih područja za razvoj startupa na svijetu. Dovoljno je spomenuti kompaniju Tesla koja osim električnih automobila proizvodi i baterije te cijele elektrane. U Hrvatskoj su neki od najboljih startupa odabrali svoj razvoj temeljiti upravo u energetici. Najzvučnije ime svakako je Rimac Automobili, koji je razvio najbolje baterije za električne automobile na svijetu, a upravo su one ključan element budućnosti pametnog prometa gdje će vozila tijekom mirovanja energetskoj mreži prodavati nazad struju koja je u njima uskladištena.

Raza će ponoviti i inkubator za turizam te pametnu mobilnost, a ukupno će u drugu generaciju primiti 20 timova. Timovima planira donirati do 100 tisuća eura, maksimalno 190 tisuća po timu. Prijave su otvorene do sredine rujna.

Kompletan članak pročitajte na portalu Poslovni.hr.