Zagrebački inovacijski centar – ZICER, donedavno poznat kao Razvojna agencija Zagreb i njezin važan dio - Tehnološki park Zagreb, centar je infrastrukturne podrške mladim poduzetnicima s ciljem pospješivanja daljnjeg razvoja zagrebačkog poduzetničkog ekosustava. U vlasništvu Grada Zagreba, ZICER je poduzetnička potporna institucija grada koja podupire inovativne ideje i razvojne timove u njihovim poduzetničkim počecima. Kroz osiguran prostor za rad, edukaciju, poslovno savjetovanje i  umrežavanje, razvojni timovi u ZICER-u dobivaju besplatnu podršku kako bi svoje poslovne ideje pretvorili u poduzetnički pothvat. Faze razvoja u ZICER-u podijeljene su u tri kategorije: predinkubacija, inkubacija i postinkubacija. Inkubacija je određeni vremenski period potreban za razvoj poduzetničke ideje, pripremu i osnivanje poslovnog subjekta. Cilj predinkubacije je prepoznavanje i selekcija tehnološko inovativnih projekata koji imaju komercijalni potencijal, a korištenje usluge predinkubacije je besplatno i može trajati najviše 6 mjeseci. Inkubacija je dinamičan proces rasta i razvoja inovativnih poduzetnika sustavno praćen i vođen od strane stručnih mentora ZICER-a. Član ZICER-a prolazi faze pripreme za poduzetništvo uz mentorsko praćenje koje uključuje savjetodavnu i stručnu pomoć vezanu za financije, računovodstvo, pravne aspekte, marketing - sve na jednom mjestu. Postinkubacija je razdoblje u kojem je tvrtka tržišno osnažena i održiva od svojih temeljnih aktivnosti, ali nastavlja ulaganja u razvoj novih inovativnih proizvoda i usluga. Virtualna inkubacija je proces rasta i razvoja poduzetnika. Poduzetnik u procesu Virtualne inkubacije ima pravo koristili svu infrastrukturnu, tehničku, organizacijsku i savjetodavnu podršku ZICER-a, osim prava na korištenje poslovnih prostorija. Zagrebački inovacijski centar trenutno broji 108 inkubiranih članova.

Modularna i inovativna infrastruktura na 7.300 m²

Smješten u 12. paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, na 7.300 kvadrata dizajnom i arhitekturom vrhunski uređenih prostora, Zagrebački inovacijski centar predstavlja inovativnu infrastrukturu koja poduzetnicima pruža ugodnu radnu sredinu za dinamična, inovativna i kreativna postignuća. Ovaj veliki prostor ima 118 modularnih ureda koji izgledaju kao male kućice, predviđene laboratorije,  konferencijske sale, učionice, kuhinju i blagovaonicu te dječju igraonicu. Ovaj prostor pruža i mogućnost coworkinga - najam radnog mjesta u dijeljenom uredu na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi. Na raspolaganju su dvije sobe za sastanke, predavaonica sa 50-60 mjesta kao i konferencijska dvorana za organiziranje događaja i konferencija. Moderno i atraktivno uređeni prostori inovacijskog centra, dijeljenje radnog prostora i pristupačnost svih članova i zaposlenika plodna su podloga za povezivanje mladih poduzetnika, zajednički rad i kreiranje novih projekata. Životnost prostora doprinosi kreiranju bliske zajednice poduzetnika, startupova i inovatora.

Startup Factory – najznačajniji program ZICER-a

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

Ove godine je u Zagrebačkom inovacijskom centru 17 timova kroz intenzivnu edukaciju i vodstvo vrhunskih mentora, te poticajnu ZICER-ovu infrastrukturu tijekom 8 tjedana razvijalo svoje inovativne visokotehnološke ideje. Prolazili su kroz edukacije internog kadra ZICER-a te vanjskih suradnika po pitanju priprema za pitcheve, marketinga, pravnih, financijskih i ostalih pitanja. Na konferenciji Zagreb Connect, održanoj 5. prosinca proglašeno je pet najboljih Startup Factory timova koji su osvojili po 160.000 kn bespovratnih sredstava.

Organizacija tehnoloških konferencija

Osim toga, u organizaciji ZICER-a ove godine je održana i Crowdfunding konferencija koja je okupila više od 60 ZICER-ovih stanara, predstavnika startupova, institucija te partnera projekta CROWDfunding to mainSTREAM innovation (CrowdStream) i projekta Developing and transferring an innovative Energy Financing miX in order to activate private sector (E-FIX), sufinanciranih sredstvima Europske unije, u kojima je ZICER partner. Crowdfunding, kao jedna od mogućnosti, još se uvijek smatra inovativnim oblikom financiranja, i to ne samo u Hrvatskoj već i općenito u Europi. On nije samo način prikupljanja financijskih sredstava. Riječ je o marketinškom i društvenom konceptu kroz koji pojedinci, timovi, udruge, poduzetnici i ostali zainteresirani mogu predstaviti svoje ideje i postići uspjeh. U Zagreb su tako s ciljem razmjene znanja i dobrih praksi došli stručnjaci iz Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Finske, Francuske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije. U svijetu u ovome trenutku funkcionira više 2.500 crowdfunding platformi. Do sada je putem njih pokrenuto više od 2.500.000 kampanja. U Hrvatskoj je za sada aktivno pet platformi i više od 300 ostvarenih kampanja.

Članak pročitajte i na web stranici Meetinzagreb.hr.