Frane Šesnić od 2012. godine obnaša funkciju direktora Zagrebačkog inovacijskog centra, ZICER-a, gdje, između ostalog, aktivno sudjeluje u razvoju projektnih inicijativa i njihovoj prijavi za natječaje EU financiranja te upravlja programima rizičnog financiranja, akceleracije timova i inkubacije tvrtki koje razvijaju inovativne proizvode visoke tehnologije za globalno tržište. Sudjeluje u raznim inicijativama i aktivnostima usmjerenim prema poticanju i razvoju poduzetništva te jačanju konkurentnosti. Razgovarali smo s njime o tome kako se razvijao ovaj inovacijski centar, koje projekte provodi i na koji način pomaže u razvoju poduzetničke klime i Zagreba kao inovativnog grada.

  • Direktor ste najmodernijeg inovacijskog centra u Hrvatskoj – ZICER-a. Započeli ste svoju karijeru u njemu dok je još bila RAZA - Razvojna agencija Zagreb. Kako je tekao razvoj ovog projekta i s njim Vaše karijere?

Tako je, funkciju direktora ZICER-a obnašam od 2012. godine. Kroz ovo razdoblje ostvareni su važni preduvjeti za brži, lakši i jednostavniji rast poduzetništva, posebice onog inovativnog visokotehnološkog. Novi kapaciteti, koji su realizirani prije dvije godine širenjem na novih 7400 m2 na Zagrebačkom velesajmu, omogućili su znatno većem broju startupova uvjete koje do tada nisu imali. Infrastruktura je bitna, no programi koji se provode još su bitniji. Tako je sada u ZICER-u inkubirano oko 100 high-tech tvrtki, u tijeku su prijave za četvrti ciklus akceleracijskog programa Startup Factory, prostor smo EU sredstvima opremili vrhunskom opremom dostupnom kroz šest tehnoloških laboratorija, a početkom ove godine lansirali smo i prve konvertibilne zajmove dodijeljene za razvoj tvrtki inkubiranih u ZICER-u. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju postojećih i kreiranju novih mogućnosti za razvoj poduzetništva. Poduzetnici su ti koji zapošljavaju i pune proračun i zato je nužno stvarati preduvjete za njihovo lakše poslovanje. Planova je također mnogo, a među njima je i stvaranje novih kapaciteta. Pouzdano mogu reći kako naš sveobuhvatni koncept podrške razvoju poduzetništva ni po čemu ne zaostaje za velikim svjetskim startup metropolama, a što potvrđuju i uspjesi naših startupova.

  • Koliko zaposlenika danas ZICER broji i na kojim se sve projektima trenutno radi?

ZICER danas broji 30 zaposlenika. Trenutačno radimo na nizu projekata usmjerenih na razvoj poduzetništva, a poseban naglasak stavljamo na razvoj inovativnih visokotehnoloških startupova. U ZICER-u je trenutno, kao što sam spomenuo, inkubirano 100 visokotehnoloških tvrtki koje zapošljavaju oko 300 osoba. Njihov rast je ovdje neupitno lakši jer u poticajnom okruženju mogu biti u potpunosti fokusirani na svoj posao. Tu im je osigurana infrastrukturna, mentorska i edukacijska podrška, a ono što je najvrjednije je međusobno povezivanje i suradnja. Također, ovih dana u fokusu su nam i prijave za četvrti ciklus akceleracijskog programa Startup Factory. One će biti otvorene do 15. rujna nakon čega slijedi selekcijski proces, odabir najboljih timova i provedba programa. Startup Factory i ove će godine završiti velikom međunarodnom startup konferencijom Zagreb Connect i proglašenjem najboljih za koje smo ove godine osigurali 1.000.000 kuna bespovratnih sredstava za daljnji razvoj. Uz to, mi smo i akcelerator za Europski institut za inovacije i tehnologiju EIT gdje smo nositelj programa za climate akceleraciju.

U ZICER Plavom uredu intenzivno provodimo edukacije i savjetovanja namijenjene širokom građanstvu, odnosno svima koju su zainteresirani svoju egzistenciju osigurati pokretanjem vlastitog posla. Vrata naših edukacija i savjetovanja otvorena su za sve poduzetnike, obrtnike i one koji to tek žele postati. Od programa edukacija posebice velik interes vlada za Start-up akademijom, četverodnevnim seminarom kojeg provode ZICER-ovi stručnjaci, a koji obrađujući sve važne teme, priprema polaznike za ulazak u poduzetništvo. Osim podrške već postojećim poduzetnicima, spomenute usluge mogu koristiti i svi nezaposleni i studenti koji iskazuju interes za poduzetništvo i pokretanje vlastitog poslovanja. Krajnji cilj ovih aktivnosti je ojačati poduzetničku klimu grada Zagreba i stvarati pozitivno poduzetničko okruženje. Također, trenutno ZICER sudjeluje u provedbi 12 projekata sufinanciranih iz različitih programa i fondova Europske unije, kao što su programi Europske teritorijalne suradnje Interreg Mediteran i Interreg Dunav, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, programa Europa za građane te programa HORIZON 2020. Rad ZICER-a sufinancira Grad Zagreb, vrijedno je napomenuti kako se plaće naših djelatnika u velikom dijelu (u nekim slučajevima i do stopostotnog iznosa) sufinanciraju sredstvima Europske unije temeljem sudjelovanja i partnerstva na EU projektima.  Intenzivno radimo i na povezivanju sa sveučilištima jer sinergija znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače globalnu konkurentnost i izvjesniji uspjeh.

  • Nedavno je završen EU projekt StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije koji je iznjedrio šest vrhunskih visokotehnoloških centara za istraživanje i razvoj. Koja je važnost ovog projekta za Zagreb prema Vašem mišljenju?

U lipnju smo priveli kraju dvogodišnji projekt kroz koji smo naš prostor opremili high-tech uređajima za razvoj najzahtjevnijih projekata. Sada su tako ZICER-ovim stanarima i akademskoj zajednici za istraživanje, razvoj i testiranje na raspolaganju Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za 3D modeliranje, Centar za Internet of Things, Centar za razvoj sučelja te drvno-metalska radionica sa CNC obradnim centrom. Oprema koja se nalazi u ovim centrima odgovara potrebama naših korisnika jer su upravo oni ti koji su sudjelovali u mapiranju svega što njima treba za prototipiranje i razvoj. Važnost ovog Projekta za Zagreb je velika. On kroz vrhunsku opremu omogućuje povezivanje znanja i kompetencija multidisciplinarnih timova koji pak stvaraju funkcionalna, tehnički i tehnološki napredna rješenja. Kolika je važnost ovih centara već sada možemo vidjeti kroz proizvode koji se ovdje razvijaju, a o kojima ćemo uskoro čuti još više.

Prijave za Startup Factory 2019. otvorene do 15. rujna – osigurano 1.000.000 kuna bespovratnih sredstava za mlade startupove

  • Najznačajniji projekt ZICER-a je Startup Factory - prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja. Početkom srpnja otvoren je četvrti ciklus ovog projekta. Imate li već puno prijava? Koji su rezultati dosadašnjih Startup Factoryja?

Prijave za četvrti ciklus Startup Factoryja otvorene su do 15. rujna putem startupfactory.zicer.hr. Do sada je ovaj program prošlo 38 timova, a 17 pobjednika ostvarilo je bespovratna sredstva za razvoj u iznosu većem od 2 milijuna kuna. Uz intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku i infrastrukturnu podršku novu generaciju očekuju i bespovratna sredstva iz fonda od milijun kuna. Prijave pristižu. Ovim putem pozivam sve razvojne timove i mlade startupove s inovativnim idejama neka se prijave, a inspiraciju pronađu u dosadašnjim, kroz program uspješno pokrenutim startupovima. Što se tiče rezultata, svi kroz program pokrenuti startupovi egzistiraju i razvijaju se. Većina ih je svoje poslovanje usmjerila prema međunarodnom tržištu, a neki od njih su privukli i značajne strane investicije što nam potvrđuje vrijednost postavljenog koncepta.

  • Smatrate li da je Zagreb pametan i inovativan grad ili je na dobrom putu da to postane?

Zagreb je i inovativan i pametan grad. Ovdje ima još mnogo potencijala za rast. Startupovi inkubirani u ZICER-u razvijaju rješenja koja će u budućnosti dodatno poboljšati kvalitetu života u gradovima, pa tako i u Zagrebu. Izuzetno smo ponosni na naša smart city rješenja koja se temelje na podršci Zagreba kroz dozvolu za testiranjem inovacija na poligonima unutar grada. Ovo je najpoželjniji pristup, jer startup tako dobiva svoju prvu i to vrlo značajnu referencu koja istovremeno podiže opću kvalitetu života u gradu.

Članak je objavljen na web portalu meetinzagreb.hr.