Nagrade su dodijeljene na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect održanoj u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma. U finale je ušlo 16 timova, a žiri je odlučio da je najbolji startup NUOTWO koji je osvojio nagradu od 200.000 kuna. NUOTWO radi na ugradbenom panelu koji se montira s unutrašnje strane na zidove postojećih ili novih građevina i filtrira okolni zrak fiksirajući pritom CO2 odnosno CH4 mikrobiološkim putem. Kao nusprodukt fiksacije stvara se biomasa koja se može plasirati na tržište kao dodatak ljudskoj prehrani, stočna hrana, gorivo i osnova za biodizel.

Još pet finalista ovogodišnjeg Startup Factoryja osvojilo je po 160.000 kuna:

Laftonic čiji LafTonic ShowPitcher pomaže neovisnim producentima prodati TV sadržaje velikim TV kućama koje sve više brinu o ciljanju prave publike a manje o kreativnosti.  

Hero Factory je platforma za učenje i vođenje digitalnog marketinga malih poduzetnika.

A-SAP ima cilj napraviti znanstveno istraživački sustav instrumenata (A-SAP) koji će s visokom preciznošću i u realnom vremenu prepoznati sve relevantne karakteristike tuče (broj zrna, dimenziju, kinetičku energiju)...

Mundus Education System želi tehnologiju približiti formalnom obrazovanju kroz nekoliko hardverskih i softverskih rješenja od kojih je jedno pametna društvena igra koja je ustvari platforma za gejmificirano učenje.

RecorrQCQ razvio je jedinstven uređaj koji služi za laboratorijska i terenska mjerenja impedancije zaštitnih premaza na metalu. Svi finalisti Startup Factory posljednja dva mjeseca prošli su edukaciju pod vodstvom vrhunskih mentora u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) koji je zajedno s Gradom Zagrebom organizirao Zagreb Connect. Radili su na razvoju proizvoda i usluga, poslovnom razvoju, marketingu, usvajali financijsko i zakonodavno znanje te uvježbavali predstavljanje svojih inovativnih proizvoda pred žirijem i publikom na Zagreb Connectu za što je svaki tim imao samo tri minute.

Startup timovima nagrade je uručio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a na konferenciji je sudjelovao i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Illan Mor koji je govorio o tome kako je Izrael postao najinovativniji na svijetu te pozvao hrvatske poduzetnike da primjene istu praksu. Podijeljenje su i nagrade za 25 godina podupiranja visokotehnološkog poduzetništva u Zagrebu; najuspješniji ZICER alumni je tvrtka Altpro, najuspješniji Startup Factory tim je startup Hubbig, a najuspješniji natjecatelj Zagreb Connecta je tvrtka Amodo.

Kroz Startup Factory dosad je prošlo 56 timova koji su dobili dva milijuna kuna sredstava za razvoj, a u inkubatoru je danas stotinjak tehnoloških startup tvrtki.

Članak je preuzet s news portala Lider.media