iječ je o tehnološkim centrima za razvoj sučelja, za elektroniku, za digitalnu forenziku, za tehnologiju zaštite okoliša, za 3D modeliranje i za Internet of Things-IoT, uz što još ide i drvno-metalska radionica s obradnim centrom, a svi su, kako su kazali predstavnici ZICER-a na predstavljanju, opremljeni uređajima visoke tehnologije i namijenjeni istraživanju i razvoju.

Jedan od 'stanara' ZICER-a koji to već koristi je i Ivan Vidaković sa svojom tvrtkom Hexaworx, koja se bavi proizvodnjom dronova i uslugama uz dronove, uključujući i edukaciju i dostavu, a koji je naglasio da mu to sve odlično dođe jer u ZICER-u sada ima puno više sadržaja i opreme nego prije.

Nazivajući ih i "laboratorijima za budućnost Zagreba", pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić naglasila je da da će to dodatno osnažiti ZICER kao mjesto susreta inovativnosti i poduzetništva, kao i da Grad Zagreb zadnjih nekoliko godine sve više ulaže u nove tehnologije i startup zajednicu. Tako pripremamaju i energetsku obnovu paviljona 12 na Zagrebačkom velesajmu gdje se Zicer nalazi, a stajat će oko 80 milijuna kuna.

"Glavni cilj je bio stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja kojim će se potaknuti i povećanje konkurentnosti Zagreba i okolice. ZICER je jedan od najaktivnijih inkubatora u Hrvatskoj, i nadamo se da će se i dalje razvijati", ocijenio je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova najavljujući za početak lipnja novi zajednički natječaj ministarstava regionalnog razvoja i EU fondova te gospodarstva i poduzetništva za europska sredstva vrijedan 700 milijuna kuna.

To će biti natječaj za inovativne male i srednje poduzetnike, sukladan strategiji pametne specijalizacije, odnosno za djelatnosti energetike, medicina, drvo-metal, zdrava hrana i ICT, a poduzetnici će moći dobiti bespovratna sredstva za razvoj novih tehnologija, izradu protutipova, plasman na tržište, kupovinu opreme i drugo.

"Osim tog natječaja, ići će još jedan tijekom ljeta, vrijedan oko 100 milijuna eura, ali i za male, i srednje i velike poduzetnike, namijenjen za istraživanje i razvoj, jer se time želi podići za sada još uvijek niska razina tog segmenta u Hrvatskoj", najavio je Jelić, dodajući da bi sa ta dva natječaja, ukupno vrijednih oko 200 milijuna eura, Hrvatska puno mogla napraviti za razvoj, nabaviti opreme i zaposliti ljude.

Članak donosi Jutarnji.hr.