Startupi su kući ponijeli ukupno milijun kuna koje je osigurao Grad Zagreb - tim Nuotwo svojom je idejom ekoloških panela za interijere osvojio 200.000 kuna, a ostali po 160.000 kuna.

- Novac ćemo uložiti u daljnji razvoj proizvoda. Zasad imamo prototip i panel još trebamo biološki testirati, a na koncu ćemo ga ugraditi u prostorije Zicera, gdje ćemo vidjeti kako se ponaša u realnom prostoru - objasnili su nam laureati iz Nuotwoa mikrobiologinja Iva Soža i inženjer Marko Brkljačić, koji su razvili pametni panel koji uzima ustajali zrak iz prostorije i pretvara ga u čisti.

Filip Hercig, maturant zagrebačke V. gimnazije, iz tima Mundus koji je kreirao edukativnu mobilnu aplikaciju rekao nam je da će osvojenih 160.000 kuna uložiti u proizvodnju, ali i širenje.

- Prvo nam je u planu pokušati ponuditi naš proizvod u škole u Sloveniji, a nakon toga i u cijeloj Europskoj uniji. Naravno, krajnji je cilj, kao i svima, doći na američko tržište - objasnio je mladi Hercig.

Osim njih novačnu su nagradu osvojili i tim Hero Factory s platformom za učenje i vođenje digitalnog marketinga malih poduzetnika, A-Sap s projektom prepoznavanja karakteristika tuče, LafTonic izrađuje softver za istraživanje ciljane TV publike, a RecorrQCQ stvara jedinstveni uređaj za procjenu kvalitete zaštitnih premaza. U finalu se našlo ukupno 16 timova koji su svi od srpnja bili u predakceleracijskom programu Startup Factory u kojem su brusili svoje ideje.

Najboljih šest ideja izabrao je peteročlani žiri na temelju petominutnih 'pitcheva' svakog tima u kojima su morali izložiti svoju ideju, ali i svoj održivi poslovni plan.

Po proglašenju, mladim su startupima nagrade uručili zagrebački gradonačelnik Milan BandićMirka Jozić, gradska pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, te Frane Šesnić, direktor poduzetničkog inkubatora Zicer.

- Transfer tehnologija i nove inovacije sa znanjem moraju rasti i razvijati se u funkciji običnog čovjeka. Mi u Gradu Zagrebu, ali i ostale institucije, kao i tvrtke, prepoznali smo važnost razvoja inovacija - rekao je zagrebački gradonačelnik.

Članak je preuzet s news portala Novac.jutarnji.hr