Zagrebački Eco Mobile koji je u Hrvatskoj osmislio, dizajnirao i razvio senzor za očitavanje popunjenosti kontejnera za smeće i cijeli pametni sustav za upravljanje otpadom osvojio je jutros smart city nagradu Hanza Medije i Zagreb Foruma. To je prva nagrada u Hrvatskoj koja se dodjeljuje tvrtkama za inovativna, napredna, tehnološka rješenja koja olakšavaju život građanima i jačaju ekonomiju grada, a koja su 100 posto stvorena - osmišljena i dizajnirana - u Hrvatskoj! 

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, podsjetio je kako je dodjela PRVE SMART CITY NAGRADE dodjeljena na  5. godišnjicu međunarodne konferencije Zagreb Foruma, kojoj je cilj promicanje inovativnih rješenja u području pametnih gradova.

To dokazuje da smo postavili dobar temelj i kvalitetu te smo do sada otvarali teme koje su nekada možda zvučale futuristički i utopistički. Neke od preporuka Zagreb Foruma sada su dio gradskih i državnih strategija, a ovo je mjesto gdje je često dolazilo i do pozitivno konfliktnih odnosa. Kako bismo potakli promjene moramo postaviti pitanje želimo li sami kreirati budućnost ili ćemo to prepustiti drugima? Čast mi je biti dio ove zajednice koja je prepoznata i na međunarodnoj razini, rekao je Šesnić.

O pobjedniku i dobitniku prve Smart City Nagrade odlučivao je žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke, hrvatskih fakulteta i IT tvrtki, i to Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade za digitalnu preobrazbu gospodarstva i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola TeslaFrane Šesnić, šef Razvojne agencije Zagreb, Blaž Golob, inovator i direktor GoForeSight Instituta te slovenske tvrtke SmartIScitIvana Podnar Žarko, izvanredna profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva koja vodi Laboratorij za internet stvariZoran Aralica, sa Ekonomskog Instituta koji vodi projekta SmartEIZMladen Amidžić, predsjednik Uprave tvrtke Trilix, Ana Veir, konzultantica u IBM-u, Nedeljko Štefanić, redoviti profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, i član Europske akademije za industrijski menadžmentStephanie E. Trpkov, konzultrntica za stratešku konkurentnost u Svjetskoj banci, Stanko Cerin, direktor Ostendo Consultinga, Dejan Orešković, šef digitalnih operacija Hanza Medije.

Kompletan članak pročitajte na web portalu Jutarnji.hr.