U Hrvatskoj je za sada najčešća upotreba bespilotnih letjelica u svrhu snimanja iz zraka, odnosno za foto i video produkciju, no sve je učestalija i u građevinskoj inspekciji, geodeziji, nadzoru granica, kao i u poljoprivredi.

Korištenje dronova u komercijalne svrhe trenutno je u razvoju, no iako je njihova primjena sve prisutnija i na našem tržištu, zakonska regulativa u Hrvatskoj još uvijek ne dozvoljava autonomne letove dronom na veće udaljenosti.

Nadalje, u pozadini njihove upotrebe još uvijek su prisutne i kontroverze, poput pitanja privatnosti i sigurnosti, jer kako nam kažu iz HexaWorxa, sve što leti, može i pasti.

- Dron je i dalje samo elektornički sklop koji u bilo kojem trenutku i bez najave može odlučiti promijeniti svoj smjer ili prestati raditi. Ograničenost leta zbog baterija trenutno predstavlja najveći izazov u razvoju dostave dronom. Neki od potencijalnih dodatnih problema su što bi ljudi isto tako mogli lako srušiti dron koji nisko leti, što iz koristi, što iz zabave - poručuje ekipa iza ovog projekta.

- Kod nas je regulativa takva da se dronovi ne smiju upotrebljavati u svrhe dostave, ali kad i ako se situacija promijeni: mi ćemo biti spremni. Svima koji će htjeti, naočale će dostaviti naš dron - dodali su iz FramesPagea.

Članak i fotografija objavljeni su i preuzeti s portala Jutarnji.hr.