Kako je tom prilikom rekao direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić, stručni evaluacijski tim je nakon prikupljanja natječajnih prijava predselektirao 40 najkvalitetnijih timova, da bi potom između njih odabrao 16 najboljih.

Uz taj predakceleracijski program pokrenut lani, Zagreb ima veliki potencijal za pokretanje sličnih, atipičnih ali atraktivnih programa, smatra Šesnić, dodavši da će Zagreb biti uzor drugima.

Bespovratna sredstva od 750.000 kuna podijelit će od četiri do osam najboljih razvojnih timova. Edukacijski program traje 10 tjedana odnosno deset modula, u sklopu kojih je timovima na raspolaganju infrastruktura Tehnološkog parka Zagreb, 50-ak mentora, korporativna podrška, umrežavanje sa startup zajednicom i sl.

Prijave su obuhvaćale četiri područja - smart energy, smart mobility, smart living – silver economy i smart tourism - a timovi su morali predočiti najoriginalnije i najinovativnije ideje iz tih područja.

"Advene" je, primjerice, jedna od 16 predstavljenih aplikacija pomoću koje će se zaustaviti gubitak energije kućanskih aparata, a "Flow" sustav koji optimizira promet u urbanoj sredini integracijom pametnog softverskog i hardverskog rješenja u postojeću prometnu infrastrukturu.

"Wepark" je  još jedna od aplikacija koja će se razmatrati i razvijati u Tehnološkom centru, omogućava pretraživanja i pronalaženje optimalnog parkirnog mjesta, navigaciju i najbrži put do parkinga. S druge strane, "Smart parking system Zagreb" korisnicima će omogućiti da u realnom vremenu dobiju informaciju o broju slobodnih parkirnih mjesta.

"The basetrip" je, nadalje, web stranica koja će turistima omogućiti pronalazak svih praktičnih informacija vezane uz putovanje, dok je "Divan" zamišljen kao besplatni servis za pregled društvenih događaja u Zagrebu.

Inovativni interaktivni stup „Vr pole“ kroz animacije virtualne stvarnosti omogućava interpretaciju kulturnih, povijesnih i umjetničkih događaja na lokacijama turističkih atrakcija.

Starija će generacija možda koristiti i "Medinel", kopču za remen sa senzorskim čvorom za pomoć osobama s ograničenom mogućnošću kretanja.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić istaknula je da mladi poduzetnici imaju inovativne, često briljantne ideje, a da grad Zagreb osobitu pažnju posvećuje razvoju start-upova te da su inovacije pokazatelj razvijenosti svakog grada.

Članak je objavljen na portalu Direktno.hr.