Spaja ona neke naizgled nespojive stvari – znanost (po struci je molekularna biologinja) iduhovnost (kad ju susretnete, slobodno ju pitajte što označava njeno drugo ime, Vyavasayaha), ali i poduzetništvo. Upravo je na toj međi nastao njen projekt BodyRecog, o kojemu ste morali slušati ako posjećujete startup natjecanja, jer iza Anite i njenog tima stoji značajan broj natjecanja na kojima su se predstavili. No, ako ne znate o čemu se radi, slijedi opis.

Što je BodyRecog?

BodyRecog je za inovaciju do sada devet puta nagrađivani sustav za analizu i mjerenje ljudskog tijela uz pomoć kamere pametnog telefona ili MS Kinecta. Sustav ima nekoliko modula, a osim krajnjih korisnika koji uz pomoć aplikacije mogu pratiti svoj napredak prilikom, primjerice, vježbanja ili dijete, tu je bitan i B2B dio. Prvi modul je Fitness, koji je namijenjen za teretane, nutricioniste, trenere te klinike koje se bave mršavljenjem. Slijedi Nutrition, koji određuje hormonalni i metabolički tip osobe na temelju distribucije masnog tkiva. Može služiti kao preddijagnoza za potencijalne hormonalne poremećaje, a predlaže se i vrsta prehrane, sve u suradnji s liječnikom.

Modul Baby namijenjen je za trudnice. Anita tvrdi da način na koji žena nosi dijete, položaj i veličina trbuha mogu ukazivati na određena stanja. Prečesti odlasci ginekologu nisu uvijek izvedivi, ali uz BodyRecog bi i liječnik i trudnica mogli imati na oku stanje te pratiti razvoj. Slijedi Memory Lane, u koji bi se uključila i djeca, ali i starije osobe, za koje je potrebno razviti drugačije formule za mjerenje. Na ovaj se način može osobe pratiti od rođenja do smrti te načine na koji se mijenjaju tijekom vremena. To je zanimljiva uspomena, ali i mogućnost za liječnike da uoče promjene u rastu, razvoju, izgledu, što možda inače ne bi.

Povezivanje znanosti i poduzetništva

Sustav je trenutno u fazi prototipa, a da funkcionira mogli smo se prvi put uvjeriti krajem prošle godine u Krakovu, u sklopu hubraumovog WARP programa. Zajednički su ga napravili Anitina tvrtka Live Good, koja je smještena u Tehnološkom parku Zagreb, i tvrtka Citus, odnosno tehnološki partner projekta Tomislav Bronzin. U timu se još nalaze i Anitin brat Joe Bušić, kao CTO, tu je i Diana Gluhak, klinička dijetetičarka, Marjeta Mišigoj Duraković, liječnica i profesorica na Kineziološkom fakultetu, kao stručna savjetnica, dok je u Londonu Quinton Fivelman, kodirektor tamošnjeg ureda… A Anita je “ljepilo” koje povezuje šaroliki tim, u čemu joj pomaže i činjenica da ima iskustva u prodaji i marketingu, kroz što je i upoznala poslovni svijet.

Znanstvenici ne razumiju tehničare i obrnuto. Imaju problema pri shvaćanju jedni drugih. Još je veći problem komunikacije između znanstvenika i poduzetnika. Moja je uloga služiti kao medijator između svih strana, prevoditelj stručnih izraza i onoga što se želi postići.

Iz navedenoga se da naslutiti da je suradnja s fakultetima i sveučilištima bitna za razvoj proizvoda, a s nekolicinom njih Anita ostvaruje i znanstvenu suradnju i rad na komercijalnim proizvodima. U Hrvatskoj su to Institut za antropologiju te Kineziološki fakultet – Laboratorij za kinanotropometiju (mjerenje čovjeka dok se kreće) i Laboratorij za biomehaniku. Oni će surađivati na projektu i raditi znanstvenu verifikaciju i validaciju. Izvan Hrvatske surađuje sUniversity of Malaya, s kojim razvija modul za azijsko tržište, Medicinskim sveučilištem izŠleske i s Centrom za znanosti zdravlja populacija Sveučilišta u Edinburghu koji je Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije.

Umjesto 30-45 minuta mjerenja – fotografiranje

Ideja o BodyRecogu došla je iz Anitinog dugogodišnjeg proučavanja prehrane.  Vegetarijanka je od svoje 17. godine, a zanimala ju je i prehrana po krvnim grupama i prehrana po genotipu (iako smatra da je tu riječ o fenotipu, odnosno vanjskim obilježjima). A da bi se odredio tip tijela, mora se napraviti tridesetak mjera – klasična antropometrija traje između 30 i 45 minuta, a BodyRecog to čini u nekoliko sekundi, fotografiranjem. Treba imati na umu da sustav nije zamjena za krojački metar, ni za antropometrijske instrumente koje koriste znanstvenici, nego za taj komplicirani proces mjerenja, drugu osobu koja mora znati što i kako izmjeriti te niz instrumenata.

Nije želja postići istu preciznost kao što to postiže antropometrija jer nam nije potrebna ta razina preciznosti u svrhu u koju mi to želimo koristiti. Ne želimo zamijeniti znanstveni alat, nego omogućiti praćenje dobitka mišićnog i gubitka masnog tkiva. Točno u centimetar i na točnim lokacijama na tijelu.

Programi prehrane i tjelovježbe potom se mogu prilagoditi rezultatima.

Lepeza proizvoda, ali fokus na fitness

U ciljevima je jasna i konkretna – želi napraviti lepezu proizvoda i izgraditi globalni posao. Neće se razvijati svi moduli odjednom, u fokusu je trenutno fitness, ali napominje kako su istraživanja tržišta pokazala da ljudi žele više mogućnosti.

Žele doći u fitness centar gdje će ih stručnjak snimiti i sve im objasniti. No, žele se podjednako izmjeriti i u privatnosti svog doma. Neovisno o dobi i spolu, što me je poprilično iznenadilo. Očekivala sam da će možda žene i stariji biti sramežljiviji, ali nije tako.

Fotografije tijela ostaju samo korisniku, napominje, osim ako ih sam ne odluči podijeliti – s liječnikom, s prijateljima na društvenim mrežama. Korisnike će se poticati da anonimno dijele podatke sa znanstveno-istraživačkim institucijama, poput zavoda za javno zdravstvo, koje tako mogu tako pratiti stanje nacije gotovo u realnom vremenu.

A zašto onda odustajanje od ‘pitcheva’?

Da bi se sve to izvelo, potrebna su financijska sredstva. Jedan od načina dolaska do investitora bila su pitch natjecanja, a unatoč tome što je izbrusila prezentacijske vještine (za tu svrhu, reći će), ne planira ih do daljnjega posjećivati, jer do sada, barem za nju, nisu urodila plodom. Priklanja se onoj struji u startup svijetu koja smatra da događaji poput ‘pitch’ natjecanja sami po sebi ne postižu svoju glavnu svrhu pronalaska investitora.  Smatra da veću vrijednost ima povezivanje s mentorima tijekom startup programa, poput inkubatorskih i akceleratorskih, koji mogu ujedno biti potencijalni investitori.

Ako je netko zainteresiran za proizvod, popričat ćemo na miru o tome. Gledanje na sat, dok se u isto vrijeme ispunjavaju ocjene za prošle sudionike, nije najsretnije rješenje, jer suci zbog toga sve slušaju napola.

A zamjera i veliki nesrazmjer u broju muškaraca i žena na takvim događajima. U žiriju, među mentorima, među panelistima najčešće su isključivo sjedili muškarci. Smatra da je to jedan od razloga zbog kojeg bolje prolaze rješenja naglašeno tehničke prirode, a ne ona koja imaju značajan društveni utjecaj. Procjena projekata za EU fondove daleko je objektivnija, smatra, barem kad se uspoređuje proces evaluacije:

Na startup natjecanjima se evaluatori nerijetko sastaju, razgovaraju o projektima, a u takvim situacijama mogu nastati sukobi interesa.

Grupno financiranje uz Crowdfunding Akademiju

Sljedeći koraci za BodyRecog odnose se na završavanje proizvoda te dovršavanje pregovora s potencijalnim strateškim partnerima koji bi bili i ulagači i distributeri. Jedna od opcija koju je Anita uvijek spominjala je i crowdfunding, a čini se da bi se to moglo i ostvariti, s obzirom na to da je njen projekt odabran za Crowdfunding Akademiju. Ako interes bude dobar, idući korak bi bio crowdinvesting.

Kakav će uspjeh požnjeti kampanja, to tek treba vidjeti, no Anitu, kako je pisao portal Women in Adria, svakako treba imati na oku – ako ništa drugo, jer predstavlja osvježenje u ovdašnjoj startup sceni.

Preuzeto sa web portala: www.netokracija.com