Zagreb Connect i EBAN Winter University 2016.   održani su  u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 29. i 30. studenoga 2016. te su na jednome mjestu  okupili poduzetnike, inovatore, investitore, institucije i inspirativne govornike koji su  zajedničkim snagama pokušali doći do odgovora na mnoga pitanja vezana uz startup tematiku.  U konkretnim brojkama na konferenciji se okupilo preko 1700 posjetitelja od kojih  100 startupa, 400 poslovnih anđela, 500 studenata te drugih posjetitelja.

Na otvorenju Candace Johnson, predsjednica EBAN-a okupljenima je poručila kako je zajednica poslovnih anđela zainteresirana za investiranje u hrvatske startupe, te da se upravo iz tog razloga EBAN Winter University odvija u Zagrebu.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svome govoru je istaknula kako Hrvatska podupire startupe te kako čini sve što je u njezinoj moći da podrži razvoj startup scene, a samim tim i poduzetničkog duha te cjelokupnog gospodarstva.  U razvoju startup scene vidi bolju budućnost te je izrazila zadovoljstvo time što su poslovni anđeli i investitori spremni investirati i razvijati start up biznise.

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba u svome  govoru je istaknuo programe kroz koje Grad  podupirati startupe, s naglaskom na programe Razvojne agencije Zagreb poput programa Startup Factory Zagreb i dodjele Potpora za samozapošljavanje koji se provode kroz  naš Tehnološki park i Poduzetnički centar Plavi ured. Najavio je i skoro otvaranje novog Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu te osnivanje VC fonda.

Među glavnim zvijezdama konferencije svakako je bio frontmen kultne heavy metal grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson, poduzetnik, pilot i povjesničar. Bruce Dickinson održao je iznimno inspirativan motivacijski govor u kojem je svim startup poduzetnicima poručio kako nikada, nikada i baš nikada ne odustaju od svojih ciljeva.  Rekao je: Kad i propadnete, a propast ćete, to ne znači zatvorena, nego nova otvorena vrataJedina formula za uspjeh je imati strast i integritet, jer samo tada možete stvarati pravi odnos s korisnicima.“

Ove godine na Zagreb Connect prijavilo se 150 startupa iz čitave Europe i svijeta, od kojih je izabrano 20 finalista. Finalisti su došli iz čak 7 zemalja  - Hrvatske, Slovenije, Danske, Velike Britanije, Irske, Bosne i Hercegovine i Jamajke, a od toga čak 11 timova je bilo iz Hrvatske.

Među izabranim timovima bila su i dva Startup Factory Zagreb tima: Vollo i Run Zagreb koji su se u najboljem svjetlu prezentirali pred investitorima i publikom.

Vollo je osvojio put u Izrael i posebnu nagradu Grada Zagreba koja se sastojala od 5000€, godine dana predinkubacije/inkubacije u Tehnološkom parku Zagreb i bicikla.

O osvojenoj nagradi iz tima Vollo su izjavili: „Najviše smo uzbuđeni zbog bicikla, da možemo ići po uredu, budući da ćemo se još neko vrijeme družiti zajedno, a dobivena financijska sredstva ćemo iskoristiti za daljnji razvoj,  a što se tiče puta u Izrael – tek možemo predvidjeti što se najbolje može dogoditi. Ovdje smo upoznali delegaciju iz veleposlanstva Izraela i vidimo samo potencijal koji možemo zajedno ostvariti na zajedničkoj suradnji!“.

Nakon dva dana konferencije EBAN Winter University 2016 proglašeni su pobjednici startup natjecanja Zagreb Connect. Kao najbolji startupi odabrani su 45HC, Gowaft i NanoDIY.

Poseban dojam na žiri ostavio je startup 45HC koji je nagrađen prvim mjestom i novčanom nagradom od 20 tisuća eura. Ova digitalna kompanija za prijenos tereta preko oceana s učinkovitom logističkom mrežom osvojila je i put u Silicijsku dolinu.Drugu nagradu i 10 tisuća eura osvojio je Gowaft iz Velike Britanije, nov inovativan način za prenošenje teških predmeta po gradu, dok je treće mjesto zauzeo Nanodiy. Ovaj startup koji omogućava stvaranje  printanih otisaka na bilo koji tekstilni materijal je za svoju ideju osvojio i novčanu nagradu od 7 tisuća eura, te promo paket NovaTv.

Ova upravo održana konferencija govori kako je Grad Zagreb visoko mapiran na startup karti Europe te time postaje grad poduzetnika i respektabilna startup destinacija.