S ponosom ističemo kako su kroz SFZGB program svoja znanja i iskustva s izabranim startup timovima nesebično dijelili vrhunski ne samo domaći već i inozemni stručnjaci. Svima im iskreno zahvaljujemo na predanome angažmanu, prenesenom znanju i energiji te entuzijazmu s kojem su pristupili dijeljenju znanja i razradi inicijalnih ideja SFZGB timova.

Donosimo vam uvid u kratki pregled SFZGB aktivnosti čiji detaljan pregled možete pogledati i u rubrici „Raspored aktivnosti“ na stranici startupfactory.tehnopark.hr.

Prvi modul započeo je prezentacijom programa te match makingom kroz koji su se timovi direktno predstavili  i povezali s izabranim mentorima. U okviru provedbe prvog modula timovi su sudjelovali  na Startup Akademiji u Poduzetničkom centru Plavi ured Razvojne agencije Zagreb.

Nakon prvog, proveli smo drugi modul kroz koji su SFZGB timovi upoznali IBM Design Thinking i Lean Startup Drill metodologije razvoja poslovnih ideja. Ove radionice su bile vrlo konkretne i primjenjive. Kroz njih, intenzivnim radom i dubinskom analizom svojih ideja timovi su došli do odgovora kako  detektirati ciljnu skupinu, prepoznati tržišne potrebe, razraditi vlastite prednosti, uočene nedostatke pretvoriti u konkurentsku prednost te tako postaviti temelj budućem uspjehu.

Potom su slijedili moduli kroz koje su timovi imali priliku stjecati nova znanja iz područja  razvoj poslovnog modela, strategija i financiranje.

S ponosom ističemo i dvodnevnu radionicu naslova"Design driven innovation" koju su proveli gosti  iz tvrtke D'Appolonia, Politecnico di Milano te ADI-ASSOCIAZIONE PER IL DISEGNO INDUSTRIALE. Kroz ovu radionicu posvijestili smo važnost dizajna kroz koncept jedinstvenosti iskustva uporabe inovacija.

Kroz edukacije odgovorili smo i na niz pitanja poput onog kako napisati dobar poslovni plan, kako odabrati investitora, kako se pripremiti za investicijski sastanak s bankom,  ali i kako uspostaviti interaktivnu komunikaciju s korisnicima, kako koristiti razne metode i marketinške alate te digitalnu produkciji pri približavanju ciljnim skupinama.

Našim timovima smo omogućili i odlazak na konferencije poput  Zadar DigIT  - konferencije o digitalnom turizmu u Hrvatskoj. Dva tima (Run Zagreb i Vollo) svoje su ideje prezentirali i na Zagreb Connectu , konferenciji koja je na jednome mjestu  okupili poduzetnike, inovatore, investitore, institucije i inspirativne govornike. Tim Vollo tom prilikom je osvojio posebnu nagradu Grada Zagreba koja se sastojala od 5000€, put u Izrael,  godine dana inkubacije u Tehnološkom parku Zagreb i bicikla.

O svojim dosadašnjim SFZGB iskustvima Sandra Bortek iz tima Run Zagreb je izjavila: "Ulazak u Startup Factory Zagreb program jedno je potpuno novo iskustvo za nas – Run Zagreb tim. Upravo je odličan program bio jedan od razloga zašto smo se prijavili na natječaj. Želja nam je bila učiti o novim stvarima, steći neka nova znanja, ali i povezati se s ljudima koji nam mogu biti poticaj da radimo i razvijamo svoje ideje. I kako bješe, natječaj nas je nagnao da razmišljamo šire od svog osnovnog proizvoda – vođenih trkačkih tura po Zagrebu s kojima smo krenuli u travnju ove godine. Tako smo došli na ideju da sve ubacimo u jednu novu dimenziju, inovativniju i za nas tehnološki izazovniju.Moram reći da je program zaista ponudio mnogo korisnih predavanja i u tom pogledu je bio prilično zahtjevan. Ipak i tu sam naučila kako dobro rasporediti vrijeme za sve druge radnje oko našeg projekta. To što ideš na predavanja i učiš, ne znači da sve ostalo može stati. Predavanja su zaista bila korisna! Naša ideja je od početka doživjela neke zaokrete s obzirom na informacije koje smo prikupili kroz cijeli proces i testirajući našu ideju i propitkujući istu. Pred nama je još dosta posla, ali gledamo na sve to kao jedan izazov. Imamo i podršku odličnih mentora. Cijeli tim Startup Factory programa toliko mi je prirastao srcu da će mi nedostajati svakodnevna druženja u Tehnološkom parku. Moram i dodati da su i timovi koji su s nama ušli u ovaj program jednako susretljivi i osjeća se to zajedništvo i da smo potpora jedni drugima. U poslu je važno da je tim dobar i da svi znaju koji je konačan cilj, ali onaj dodatni član tima je često okruženje u kojem se krećeš (mislim na ljude kojima se okružuješ). Dakako, treba birati pozitivno okruženje."

O svojim iskustvima Vedrana Vrabec iz tima Freewa je rekla: „Program je odlično pripremljen te provođen na vrlo konkretnim i stručnim osnovama. U relativno kratkom periodu organiziran je veliki broj predavanja s vrlo kvalitetnim predavačima koji su nesebično podijelili svoje znanje uz pregršt konkretnih priča i primjera iz svojih poduzetničkih i životnih iskustava. Svi su izuzetno susretljivi, otvoreni za komunikaciju i izvan predviđenog programa što je super i izvan očekivanja.“

O razvoju Freewa ideje Vedrana je rekla: „Naša ideja sastoji se od 3 segmenta od kojih je jedino aplikacija doživjela neke nadopune, a kao rezultat prisutnosti na edukacijama Startup Factorya. U samoj aplikaciji je došlo do velike nadogradnje čime su definitivno osim predavanja doprinijeli i mentori.“

A o svojim iskustvima Zoran Mičuda iz tima Holy je istaknuo: „Po prvi puta smo se susreli s ovakvom organizacijom jednog programa koji je u potpunosti posvećen novim firmama koje grade svoju budućnost. Sam program je poprilično intenzivan, ispunjen brojnim radionicama i mentorstvima. Svakom timu se prilazi s posebnom pažnjom i željom da se postigne maksimalan napredak. Mislimo da su sve osobe koje su uključenu u provedbu programa kompetentne i djeluju pozitivno na timove. Kroz intenzivan programa startup akademije smo uspjeli definirati jasnije slike gdje želimo doći s našim projektom. Najvažniji segment po nama je sam korisnik gdje uspjeh samog projekta ovisi o tome rješavaš li neki problem koji korisnik ima. Naučili smo da je za uspjeh startupa potrebno puno više od same ideje, a prije svega dolazi TIM koji radi i misli kao jedan i jednim ciljem, probiti se na tržište i biti najbolji.“

Tim Vollo je nedavno ostvario zanimljivu suradnju s Uberom pod naslovom  „Gdje jedno putovanje završava, drugo počinje“, a istaknuli su i kako je njihovo poslovanje u svakom smislu poraslo i razvilo se.

Kata Barišić iz tima Zagreb Challenge o Startup Factory Zagreb programu je izjavila: „Iskustva su nam zaista fenomenalna. Kroz program smo shvatili da naša ideja ima veliki lokalni i globalni potencijal . Kroz predavanja i rad s mentorima smo puno toga naučili i usavršili naš projekt. Upoznali smo puno kvalitetnih i kreativnih ljudi, članova ostalih timova i mentora što čini Startup Factory super mjestom za sjajan networking!“

Kako bi još bolje upoznali naše timove te njihove poslovne ideje uskoro vam donosimo poduzetničke priče o svakom pojedinom timu!

Ovim putem još jednom koristimo priliku kako bi zahvalili svim predavačima, mentorima, partnerima, Gradu Zagrebu  te  timovima na angažmanu i nesebičnom dijeljenju znanja i iskustva u cilju razvoja ideja u održive poslovne pothvate o kojima će se pričati i izvan naših granica!