Poslovni anđeli privatni su ulagači koji raspolažu s određenim financijskim iznosima i zainteresirani su za ulaganje u poduzeća u određenoj fazi razvoja i rasta. Financiranje može biti u obliku jednokratnog kapitaliziranog iznosa ili u obliku kontinuiranih financijskih poticaja. Za navedenu investiciju poslovni anđeli preuzimaju recipročni dio vlasništva nad vlasničkim kapitalom poduzeća. Osim samog financijskog ulaganja, poslovni anđeli unose u poduzeće i svoje poslovno iskustvo. Poduzeću u koje ulažu stavljaju na raspolaganje i određeni broj sati svog vremena, te djeluju kao mentori tog poduzeća. Najčešća područja u koja ulažu su tehnologija (51%), financijske usluge (39%), zdravstvo (31%), roba i usluge široke potrošnje (21%) te obrazovanje (18%). Kako bi bili prepoznati ulagači, a posebno oni zainteresirani za ulaganje u američke tvrtke, odlučuje se na akreditaciju Komisije za vrijednosne papire (Securities Exchange Commission, SEC¹). Ako poslovni anđeo ima akreditaciju, znači da je njegova neto vrijednost min. 1 milijun USD i godišnji prihod od 200 000 USD (ili 300 000 zajedno sa supružnikom).

Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u vašu poslovnu ideju i tim koji stoji iza realizacije te ideje. Zato je potrebno „kliknuti“ sa svojim poslovnim anđelom.

Ako ste razmotrili sve mogućnosti i spremni ste odabrati poslovnog anđela, kako to učiniti? Evo nekoliko savjeta: 

 1. Posjećujte događanja za poduzetnike i uspostavite kontakte. U ovo korona doba ne zaboravite na online događanja. Iskoristite priliku i poslušajte neko od izlaganja poslovnog anđela koji vas zanima.
 2. Obratite pažnju na događanja usmjerena na tematsko područje u kojem se nalazi vaš proizvod ili usluga.
 3. Budite proaktivni – iskoristite platforme koje povezuju poslovne anđele i startupove, pratite događanja, napravite pitch i prijavite se!

Kada pronađete poslovnog anđela, provjerite je li on dobar odabir za vas i vašu tvrtku. Evo nekoliko pitanja koja biste si trebali postaviti prije donošenja odluke²:

 1. Je li to netko tko dubinski poznaje moje područje?
 2. Ima li dobre dosadašnje rezultate u podizanju novoosnovanih tvrtki od početka do kraja?
 3. Hoću li se s njim povezati osobno i dijeliti njegove vrijednosti? 
 4. Može li mi taj mentor pomoći da rastem ne samo kao vlasnik tvrtke, već i kao osoba?
 5. S kojim me drugim utjecajnim osobama, kao što su distributeri ili oglašivači, može upoznati?
 6. Kako mi može pomoći s poslovnom strategijom i planiranjem?
 7. Može li mi pomoći da izradim ili dotjeram svoj poslovni plan da bih izbjegao poznate pogreške?
 8. Hoće li mi dati savjet kako i kada je najbolje skalirati tvrtku?

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, trenutno je u tijeku otvoreni poziv na projektu CE-Connector. Radi se o transregionalnoj platformi koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER - Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners te pridruženi partner HAMAG-BICRO.

Za više informacija o trenutno otvorenom pozivu za poslovne anđele i startupove kliknite na LINK ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr. 

Očekujemo vašu prijavu!

¹ www.sec.gov

² preuzeto sa https://www.microsoft.com/hr-hr/microsoft-365/business-insights-ideas/resources/use-angel-investors-as-mentors