Razvojna agencija Zagreb u suradnji s vodećim ICT kompanijama u zemlji - Hrvatskim Telekom- om,IBM -om  i tvrtkom SmartIS pokreće Startup Factory Zagreb – prvi no equity predakceleracijski program u Hrvatskoj. Ovaj jedinstven program uz novčani fond od  750.000 kuna bespovratnih sredstava osigurava i tehničku, infrastrukturnu, mentorsku i promocijsku pomoć namijenjenu  razvojnim timovima i startup-ovima.

Uz spomenute partnere, podršku programu pružaju i Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Prague Startup Centre, Lean Startup Croatia, eSTUDENT i Spin City.

Nakon što je u prosincu prošle godine, u konkurenciji 20 gradova, Zagreb proglašen najboljom adventskom destinacijom, nastavlja se s razvojem turističke ponude grada i pametnih gradskih tehnoloških rješenja. Zagreb ima za cilj postati smart city turistička destinacija, a Startup Factory Zagrebpredstavlja stimulativnu odskočnu dasku razvoju novih i inovativnih rješenja.

U program Startup Factory Zagreb uključuje se na dva načina. Prvi način je prijavom na business hackathon na kojem će se koristiti IBM Design Thinking metodologija i Bluemix (platforma za izradu aplikacija). Drugi način ulaska u program je putem Javnog natječaja .

Prijave na natječaj zaprimaju se do 12. rujna 2016. Obrasci za prijavu su dostupni na linku http://startupfactory.tehnopark.hr  .

Za 5 do 10 razvojnih timova ili startup tvrtki koji se kvalificiraju za ulazak u program osigurano je do 150.000 kuna bespovratnih sredstava po timu kao i infrastrukturna, konzultantska podrška, edukacija i mentorstvo.

Novi prostor na Žitnjaku (240 m² od ukupno 1 109 m²  prostora Tehnološkog parka Zagreb) otvoren je u sklopu Razvojne agencije Zagreb i uz podršku Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba,  te uređen posebno za predakceleracijski program Startup Factory Zagreb. Cilj programa StartUp Factory Zagreb je osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnju održivog te uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja.