U četvrtak  05.06.2014 je u Splitu službeno otvorena Shift konferencija.
Događaj su otvorili generalni pokrovitelj Shifta  - splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, predsjednik Republike dr.Ivo Josipović, pomoćnica ministra MarasaZdenka Lončar, te splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Istaknut je značaj vezan na  podrška javnih institucija  pri razvoju novih tvrtki i stvaranja održivih poduzetničkih eko-sustava.

Predsjednik Josipović naglasio je da startup – početak, a svaki početak treba podršku.

Neke od ideja  predsjednik Josipović iznio  je publici Shifta – smatra da bi trebalo postojati centralno internetsko mjesto koje bi na jednostavan način pokazivalo kako pokrenuti poslovanje te omogućilo pristup svim potrebnim obrascima, koji bi bili unificirani i mogli se popunjavati online. Upravne pristojbe treba moći uplatiti elektronskim putem i maknuti potrebe za dostavljanjem potvrda o informacijama koje država već ima. Treba se još i dodatno skratiti proces otvaranja tvrtke.

Važnost države i regionalnih institucija u ranim fazama razvoja poduzeća istakao je i Mike Butcher, urednik jednog od najpoznatijih tehnoloških medija na svijetu –TechCruncha.

Uz redovan konferencijski dio, predavanja i panele sadržaj Shifta uključuje i natjecanje startupa te hackathon.

Jedan od startupa koji je svoj svjetski uspjeh započeo na Shiftu je i Bellabeat, čija je osnivačica Urška Sršen govorila o koracima koji su je doveli do sudjelovanja u najpoznatijem poduzetničkom akceleratoru na svijetu – Y Combinatoru.

Urška je prošle godine osvojila Shift Challenge natjecanje, a ove godine se 23 nova kandidata natječu za svjetsku slavu i nagrade vrijedne 15.000 dolara. Natjecanje će biti zaključeno 6. lipnja, kada će pobjednicima biti i uručene nagrade, što će ujedno biti i kulminacija same konferencije.

Osim Mike Butchera i Urške Sršen, svoje ideje i iskustva o svijetu poduzetništva su iznijeli i Amy Cosper, urednica globalnog poduzetničkog časopisa Entrepreneur, suosnivač Zynge Marcus Segal i brojni drugi.

Shift Konferencija powered by Vip djeluje već drugu godinu za redom. Ove godine je Generalni pokrovitelj Shift Konferencije Splitsko-dalmatinska županija.

Glavni dio Shift konferencije koja je podijeljena u 3 dijela održava se 5. i 6. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, a prethodi mu dva natjecanja koja će biti zatvorena za javnost, no pobjednici će prezentirati

svoje projekte 6. lipnja na konferenciji ispred publike i najpoznatijih startup akceleratora kao što su Y Combinator i TechStars.

Više o sadržaju, atmosferi i  predavačima potražite na web stranici konferencije.