Podsjetimo, Program je osmišljen u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje i nudi financijsku potporu za transnacionalne projekte koji pridonose razvoju inovativne, bolje pristupačne i održive dunavske regije. Program podržava integraciju politika u Podunavlju kroz projekte koji se bave rješavanjem ključnih izazova i mogućnosti u regiji. Strateška vizija je "integracija politika" ispod razine EU i iznad nacionalne razine u pojedinim područjima djelovanja. Transnacionalni projekti trebali bi utjecati na nacionalne, regionalne i lokalne politike.

U Programu transnacionalne suradnje Dunav sudjeluje devet država članica Europske unije: Austrija, Njemačka, Slovačka, Češka, Slovenija, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Hrvatska; tri IPA države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija te dvije ENI partnerske države: Moldavija i Ukrajina. Ukupan budžet programa (bez nacionalnog sufinanciranja) iznosi 221.924.597,00 eura, od čega će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) financirati 202.095.405,00 eura.

Na natječaj je prijavljeno ukupno 576 projekata iz cijele regije Dunav, od čega su 43 projekta prijavili hrvatski prijavitelji. Odabranih 100 prijavitelja pozvano je da do 9. svibnja 2016. preda pune prijave projektnih prijedloga.

Projekti u kojima sudjeluje Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. , a koji su uspješno prošli prvu fazu prijava su:

1. SEED PLUS (Lead partner)

2. CROWDSTREAM (Project partner)

3. NOBLE 2.0 (Project partner)

U tijeku je priprema projektni aplikacija za drugu fazu.

Listu odabranih projekata prema prioritetnim osima pogledajte na linku: http://bit.ly/1qtFSYz