Zagreb Forum 2016 – Creative Cities & Europe okupit će renomirane međunarodne i domaće predavače i sudionike koji će tijekom konferencije razmjenjivati znanja i iskustva vezana uz održivi urbani razvoj, promišljati načine stvaranja prosperitetne budućnosti te otvoriti prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela.

Ova konferencija donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se urbanim razvojem gradova kao značajnim izazovom s kojim se susreću gradski čelnici i nositelji gradske uprave.

Zagreb Forum 2016 pokušava odgovoriti na pitanje što je to konzistentno institucionalno uređenjekoje omogućuje nesmetano planiranje i implementaciju novih aktivnosti, uz neizostavno korištenje gradske infrastrukture, a kroz koje je moguće formiranje inovativnih usluga i projekata u cilju zadovoljenja potreba građana.

Frane Šesnić, inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagrebgovoreći o konferenciji je istaknuo:

Suvremeni kompleksni izazovi na razini Grada uvijek počivaju na načelu inkluzivnosti. U tome smislu razumijevanje društvenih ograničenja s jedne, kao i isticanje potreba za međusektorskom suradnjom s druge strane, uz zajedničko preuzimanje rizika osigurava platformu za promocijom alternativnih modela razvoja, stvaranja kreativnih gradskih projekata i realizaciju financijskih mogućnosti.

Zagreb Forum predstavlja sponu u povezivanju važnih interesnih skupina pri razradi projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova. Ova Konferencija donosi priliku da istaknuti stručnjaci i govornici predstave svoje modele upravljanja, koncepte i strategije pametnog grada, industrijska rješenja i poslovne slučajeve, kao i financijske instrumente za razvoj kreativnih gradova budućih industrija.“  

Uz prezentiranje primjera dobrih praksi iz SAD-a i Španjolske bit će predstavljeni i projekti koji nalažu složenu višesektorsku koordinaciju unutar gradova. Prikazat će se i utjecaj tehnoloških promjena na realni i financijski sektor.

Ovogodišnji program Zagreb Foruma pojasnio je i supredsjedatelj Konferencije Zoran Aralica, viši znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu Zagreb:

Zagreb Forum 2016 nastoji dati odgovore o optimalnom  institucionalnom uređenju primjenjivom na području Grada Zagreba, a koji omogućuju nesmetano planiranje i implementaciju razvojnih programa i aktivnosti nužno zasnovanih na intenzivnoj upotrebi znanja i tehnologija. Takvo institucionalno uređenje zahtjeva mobilizaciju raspoloživih resursa različitih sektora Grada koji vlastitu komplementarnost vide ponajprije u promišljanju i djelovanju s ciljem povećanje kvalitete života građana.

Po prvi puta Zagreb Forum ima zemlju partnera, a to je Španjolska. Iz Španjolska dolazi veliki broj predavača koji će prenijeti najsuvremenija rješenja svojih gradova, zasnovana na intenzivnoj upotrebi znanja i tehnologija. Cilj je prikazati konkretne primjere iz inozemstva te time potaknuti takve aktivnosti i kod nas.

Zagreb Forum će ugostiti ukupno 24 predavača, 5 moderatora i 5 projektnih ideja , a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i regije. U panel raspravama i predavanjima će sudjelovati neki od najvećih svjetskih stručnjaka vezanih za inovativan način upravljanja gradovima.

Konferencija se ove godine održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora -Obrtnička komora Zagreb  i Sveučilište u Zagrebu. Zemlja partner ovogodišnje konferencije je Španjolska, predvođena Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. Medijski partneri su Večernji list i Radio 101.

Više detalja o konferenciji kao i detaljnu agendu potražite na www.zagrebforum.eu.