Konferencija se ove godine održava pod krovnom temom „Poticanje razvoja gradova kroz pametne odluke, e-upravu i energetsku održivost“, a osam panel diskusija raspodijeljenih u dva dana održavanja bavit će se i aktualnim pitanjima poput novih načina financiranja projekata – ECOFUNDING projekt i etičko bankarstva, socijalnog poduzetništva te reindustrijalizacije gradskih regija. U fokusu će biti primjer iznimno uspješnog i brzog razvoja regija Katalonija i Baskija, koje su postale sinonim za pametan i održiv regionalni razvoj unutar EU, ali i uspjeh Grada Preloga u Međimurskoj županiji.

Zagreb Forum će ugostiti ukupno 30 predavača i panelista, od koji desetak uglednih međunarodnih stručnjaka na svojim područjima, a očekuje se i veliki broj sudionika iz zemalja Europe i regije. Frane Šesnić, inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb naglašava: „Želja nam je postati tradicionalnim godišnjim okupljanjem hrvatskih i svjetskih kreativaca koji predstavljanjem ideja i razmjenom znanja mogu iznjedriti inovativne modele razvoja koji su, naposljetku, i načini izlaska iz krize. Ova konferencija nam je i prilika za predstavljanje uspješnih projekata započetih uz potporu Razvojne agencije Zagreb te planiranje budućih. Ona otvara prostor kreiranju i povezivanju najboljih industrijskih rješenja, financijskih potpora i poslovnih modela.“

Zagreb Forum ove godine kroz osnivanje hrvatskog „čvora“ postaje i platforma The Millennium projecta UN-a, think tanka koji okuplja futuriste, znanstvenike, gospodarstvenike i političare iz cijeloga svijeta, posvećene unapređenju globalnih predviđanja na svim područjima, od održivog razvoja i ekologije do problema siromaštva u svijetu. Kroz ovaj projekt Zagreb Forum postaje mjesto razmjene najboljih globalnih razvojnih praksi, a Hrvatska postaje dio mreže 50 čvorova koji diljem svijeta promišljaju načine stvaranja prosperitetne budućnosti.

Konferencija se ove godine održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, dr. Ive Josipovića, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Program konferencije potražite na www.zagrebforum.eu.