Martin Reents je (van)serijski startup poduzetnik iz Münchena, SR Njemačka. Trenutno je osnivač je i glavni izvršni direktor (CEO) 2 tvrtke .hetras Gmbh (SaaS u turizmu) i .conject AG (SaaS u građevini) koje su obje uspješno prodane strateškim investitorima u proteklih 12 mjeseci. U Zagreb dolazi nakon netom zaključene prodaje svoje turističke startup tvrtke (kolovoz 2016.) kineskom partneru i u jeku priprema za pokretanje i akviziciju novih startupa. Ovaj matematičar i fizičar po obrazovanju, dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada kao pokretač startupa (2x njemački osnivač startupa godine) i kao mentor socijalnih startupa s potencijalom velikih društvenih promjena (2x dobitnik njemačke nagrade „Startsocial“). Kroz svoje radno iskustvo, Martin je bio vrlo aktivan i u politici, posebno u vrijeme kada je bio član delegacije koja pregovarala o ujedinjenju Zapadne i Istočne Njemačke.

Tema njegovog uvodnog izlaganja je „Vaših 5 prvih odluka kod pokretanja startupa“. Svaki puta kada pokrećete nešto novo morate prvo donijeti neke odluke. No nemaju sve odluke jednaku težinu. Neke odluke su samo preliminarne i mogu se, a ponekad i moraju učestalo mijenjati. Startupi to eufemistički zovu „pivotiranjem“ (zakretanjem) i vrlo su ponosni na svoju sposobnost pivotiranja kad god je to potrebno. No neke odluke su doživotne. Upravo te odluke su one koje su presudne za svaki startup i moraju biti postavljene na solidnim temeljima. Martin Reents će publiku voditi kroz taj proces postajanja poduzetnikom i pokretačem startupa. Njegovo izlaganje bazirano je na osobnom iskustvu koje je stekao kao pokretač više uspješnih startupa i njegovu radu sa startup poduzetnicima koji rade na projektima s potencijalom velikih društvenih promjena u Njemačkoj. Martin kaže: „Nikada nisam nešto počeo s isključivim razlogom da nešto zaradim. Radije sam se orijentirao na ono što mijenja svijet i čini ga boljim mjestom za život. A onda je vremenom i novac stigao.“

Nakon uvodne prezentacije ovog (van)serijskog poduzetnika, mješoviti tim od 4 mentora – 1 iz FI München (Martin Reents ), 1 iz SPOCK-a, Mihaela Marija Perković (Savarakatini) i 2 iz FI Zagreb koji su CEO-i uspješnih hrvatskih startupa i alumnijevi FER-a: Luka Abrus (Five) Marko Kovač (Repsly) – održati će javni Startup Pitch Boot Camp s 4 studentska startupa koji se trenutno nalaze u SPOCK-uAngler , GuitarFriend, Juvo - Home Friend  i SAN.

Ulaz na ovo događanje je slobodan uz prethodnu registraciju na sljedećem linku: http://fi.co/e/94431 . 

Dan kasnije - u srijedu 21.9. Martin Reents će održati uvodno predavanje „Radikalne promjene u sektoru gostoprimstva“ ("Disruptive changes in hospitality") i sudjelovati kao jedan od mentora na javnom Startup Pitch Boot Campu u Startup Factory Zagreb  na kojem će se natjecati do 20 novih turističkih startupova pokrenutih u Zagrebu. I ovo događanje je otvorenog tipa sa slobodnim ulazom. Počinje u srijedu 21.9. u 9h i traje do 18:30h na lokaciji  Startup Factory Zagreb , Slavonska avenija 52m, Robni terminali Zagreb – Poslovna jedinica Žitnjak, ulaz 1. (poslovni objekt aneksa hale IX.), 10000 Zagreb. Potrebno je registrirati dolazak putem:https://www.facebook.com/events/623955694453490/ ili na mail sfzgb2016@raza.hr

O SPOCK-u

SPOCK je studentski inkubator Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, pokrenut u lipnju 2016. godine kako bi studentima dao podršku da od svojih projekata stvore i razviju vodeće startupe. Poseban desetomjesečni program osmišljen je da podrži i ubrza razvoj poslovne ideje i njenu realizaciju u proizvod ili uslugu spremnu za tržište. Timovima u inkubaciji su na raspolaganju mentori s FER-a i vanjski mentori, besplatni radni prostor i specijalizirana oprema te radionice, predavanja inetworking eventi. Više informacija na https://www.fer.unizg.hr/?@=2j4lc .

O Startup Factory Zagreb

StartUp Factory Zagreb je predakceleracijski program pokrenut od strane Razvojne agencije Zagreb u suradnji s vodećim ICT kompanijama u zemlji - IBM-om, Hrvatskim Telekom-om i tvrtkom SmartIS, kao prvi javno financirani program “no equity” (bez ulaska u vlasničku strukturu poslovnog subjekta) ove vrste na području Grada Zagreba i šire. Osnovni je razlog za pokretanje programa Startup Factory Zagreb od strane Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb je osnaživanje ekosustava koji potiče razvoj startup poduzetništva i izgradnja održivog i uključivog razvoja grada kroz pametna rješenja usmjerena na jačanje turističke ponude u gradu Zagrebu. Više informacija nahttp://startupfactory.tehnopark.hr .

O Founder Institute-u Hrvatska

Od 2009. godine Founder Institute kao najveći svjetski akcelerator pomogao je stvaranje više od 10.000 startup tvrtki u +100 gradova na 6 kontinenta. U Hrvatskoj djeluje od 2012. godine i pomogao je stvaranju 28 hrvatskih startupa u Zagrebu i Rijeci. Inkubacija nove generacije startupa FI Hrvatska počinje 15. studenog 2016. i trajat će do veljače 2017. Prijave su otvorene do 30.10.2016. te se zainteresirani polaznici mogu prijaviti na http://fi.co/join. Uz vrsne domaće mentore, radionice u sklopu semestra vode i najbolji mentori FI iz Berlina, Münchena, Pariza, Stockholma, Tel Aviva i Silicijske doline.

Za više informacija obratite se: 

Dražen Nikolić  Direktor Founder Institute-a Hrvatska M: 0912277882 @: drazen. nikolic@founderinstitute.net

Iva Gospodnetić Stručna suradnica u Centru karijera FER-a - SPOCK M: 0993058310 @:iva.gospodnetic@fer.hr

Dario Vuljanko 
Voditelj projekta Startup Factory Zagreb, Tehnološki park Zagreb T +385 1 6457 580 @:dario.vuljanko@raza.hr